Το τρίτο «χαμένο» νησί των Αργηνουσσών το οποίο αναφέρεται σε παλιά αρχαία χειρόγραφα, και στο οποίο πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη ναυμαχία του Πελοποννησιακού Πολέμου , ανακαλύφθηκε μέσα από την εξειδικευμένη εργασία αρχαιολόγων σε ένα χωριό κοντά στο τουρκικό θέρετρο του Ντικιλί που βρίσκεται στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, αναφέρει ο τουρκικός τύπος .
Σύμφωνα με το άρθρο του Πρακτορείου Ειδήσεων Doğan, ήρθε στην επιφάνεια έκταση στο χωριό Bademli, η οποία απέδειξε ότι η περιοχή αυτή πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια ήταν νησί το οποίο πολύ αργότερα συνδέθηκε με το ηπειρωτικό κομμάτι μέσω ενός ισθμού που σχηματίστηκε από προσχώσεις.
Η ανακάλυψη ήταν το αποτέλεσμα μιας ακόμη μεγαλύτερης έρευνας η οποία αφορούσε τα λιμάνια της χερσονήσου πέριξ της πόλης της Σμύρνης και η οποία πραγματοποιούνταν από αρχαιολόγους από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI) και το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, μαζί με τους αρχαιολόγους, ιστορικούς, γεωγράφους, τοπογράφους και γεωφυσικούς από τα πανεπιστήμια της Σμύρνης, Μαγνησίας , Καρλσρούης, του Μονάχου , του Κιέλου , του Ρόστοκ και του Σαουθάμπτον.
Η μελέτη ασχολείται με την αρχιτεκτονική και τα ευρήματα κεραμικής της εποχής του πελοποννησιακού πολέμου , είπε ο καθηγητής Felix Pirson.
«Ωστόσο, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν τα νησιά των Αργηνουσσών Νήσων. Μέσα από ανασκαφές και την ανακάλυψη δειγμάτων , έγινε κατανοητό ότι η παλαιά πόλη Kane βρισκόταν πάνω σε ένα νησί», είπε ο Pirson.
Ο Τούρκος αρχαιολόγος Giouler Ateş, επίκουρος καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης , δήλωσε ότι η έρευνα της διασύνδεσης των λιμένων που βρίσκονται στην χερσόνησο οδήγησε στον εντοπισμό του τρίτου χαμένου νησιού .
«Εννοείται ότι ο τόπος αυτός χρησίμευε ως ενδιάμεση στάση μεταξύ των σημαντικών θαλασσίων οδών μεταξύ Λέσβου και του Αδραμύττιου στα βόρεια της Περγάμου, με το κύριο λιμάνι της Ελαίας στο νότο,» δήλωσε ο Ateş.
Η περίφημη ναυμαχία της Αργηνουσσών διεξήχθη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης το 406π.Χ. και ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες μάχες του Πελοποννησιακού Πολέμου. Παρά την νίκη των Αθηναίων, έξι από τους οκτώ διοικητές του στόλου εκτελέστηκαν καθώς δεν κατάφεραν να σώσουν τους τραυματίες ναυτικούς και τα κατεστραμμένα πλοία.
Το λιμάνι του Kane είναι επίσης γνωστό και ως το λιμάνι που ο ρωμαϊκός στόλος χρησιμοποιούσε για να κατακτήσει την Ανατολία και το κύριο αντίπαλο της ρωσικής αυτοκρατορίας τον Αντίοχο Γ τον Μέγα επικεφαλής της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών το χειμώνα του 191-190.π.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου