Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η αγάπη για τον Εαυτό και τα Παιδιά μας

Το ν’αγαπάς το παιδί σου είναι απλό και περίπλοκο ταυτόχρονα. Δεν αρκεί μόνο να νιώθεις την αγάπη χρειάζεται και να τη δείχνεις. Την αγάπη που έχεις μέσα σου για το μωρό, το μικρό παιδί, τον έφηβο που ανατρέφεις, χρειάζεται να την εκφράζεις έμπρακτα σε όλα τα στάδια και τις φάσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι γονείς το ν΄αγαπάς το παιδί σου είναι μια δεσμευση ζωής που χρειάζεται να της δώσεις πολλή από την ενέργειά σου, που απαιτεί πολλή δουλειά και που σε καλεί να αναθεωρήσεις τις παλιές σου ιδέες. Η έμπρακτη έκφραση της αγάπης σου αρχίζει από την στιγμή που φέρνεις το παιδί σου στον κόσμο και δεν τελειώνει ποτέ.

Η αγάπη όμως για τον εαυτό σου είναι η βάση που στηρίζει το καθετί όμορφο και σημαντικό που βιώνεις στην ανθρώπινη εμπειρία και φυσικά το να είσαι γονιός δεν αποτελεί εξαίρεση σ’αυτό. Με άλλα λόγια όπως η αγάπη για τον εαυτό σου είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου για τον ίδιο λόγο δεν μπορείς να γίνεις καλός γονιός αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Ανακαλύπτοντας πόσο μοναδικός και πολύτιμοs είσαι αποκτάς τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αισθάνεσαι καλά μέσα σου, έχεις δική σου ταυτότητα και δεν προσπαθείς να επιβεβαιωθείς μέσα από τα παιδιά σου. Η αγάπη για τον εαυτό σου είναι το πρώτο βήμα για να κάνεις χώρο να μπεί στη ζωή σου ένας νέος, μικρός άνθρωπος γιατί τότε πια είσαι έτοιμος να αγαπήσεις αυτόν τον άνθρωπο για την ίδια την αγάπη και όχι γι’αυτά που εκείνος μπορεί να σου δώσει.

Τι σημαίνει ν’αγαπάς τον εαυτό σου όταν είσαι γονιός; Σημαίνει να αφιερώνεις λίγη ώρα κάθε μέρα στον εαυτό σου, να τον σέβεσαι. Σημαίνει να μαθαίνεις ποια είναι τα δικά σου, ξεχωριστά ταλέντα και να απολαμβάνεις όλα εκείνα που κάνουν χαρούμενη την καρδιά σου. Αυτή η καθημερινή διεργασία μέσα από την οποία γνωρίζεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι, τον συγχωρείς για τα όχι και τόσο όμορφα κομμάτια του που ανακαλύπτεις και τελικά μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις εκείνες τις γεμάτες αγάπη πράξεις που θα βοηθήσουν στην προσωπική σου εξέλιξη.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αποδέχεσαι τις αδυναμίες του ξέροντας πως παρόλο που δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα για σένα έκανες σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που μπορούσες. Όταν αποδέχεσαι αυτό που είσαι τότε δεν φοβάσαι να αλλάξεις, να μάθεις, να αναπτυχθείς. Υπάρχει ζωντάνια και ενέργεια να αναθρέψεις τα παιδιά σου με στοργή, αγάπη και ταυτόχρονα να το απολαμβάνεις αυτό.

Και τέλος, επειδή τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παράδειγμα των άλλων, εσύ μπορείς να είσαι ο πιο σπουδαίος δάσκαλος και μπορείς να τους δείξεις πόσο σημαντικό είναι ν’αγαπά κανείς τον εαυτό του. Και αν κάποιες φορές αισθάνεσαι πικραμένος με τα παιδιά σου και λες ή σκέφτεσαι «ύστερα από όσα έχω κάνει εγώ για σας...» τότε είναι καιρός να στρέψεις την προσοχή σου στον εαυτο σου. Όταν δεν νιώθεις πληρότητα και ικανοποίηση αρχίζεις να χάνεις τις ισορροπίες σου, χτίζεις ένα τείχος πικρίας ανάμεσα σε σένα και το παιδί σου γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου για να νιώθουν και τα παιδιά σου ικανοποίηση μέσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου