Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Κι όμως: Πριν από 4.1 δισεκατομμύρια έτη υπήρχε ζωή στη Γη!

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», παρουσιάστηκαν ευρήματα που δείχνουν πως η ζωή στην Γη ξεκίνησε πριν από 4.1 δισεκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή, μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά την δημιουργία της.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον γεωφυσικό Mark Harrison, σε συνεργασία με επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στηρίζεται πάνω σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Οι λωρίδες άνθρακα που βρέθηκαν εγκλωβισμένες πάνω σε πανάρχαιο λίθο, αν οι μελέτες των ερευνητών αποδειχτούν σωστές, αποδεικνύουν πως η ζωή στην Γη ξεκίνησε όταν ακόμα ο πλανήτης βρισκόταν σε... βρεφική ηλικία.

Πριν από τα συγκεκριμένα ευρήματα, υπολογιζόταν πως η ζωή στον πλανήτη μας ξεκίνησε περίπου πριν από 3.8 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι αντίστοιχες ενδείξεις που υποστήριζαν αυτό το σενάριο, βρίσκονταν σε ορυκτά στην Γροιλανδία.

Η ύπαρξη βιολογικής δραστηριότητας ανιχνεύεται μέσω των δύο διαφορετικών τύπων άνθρακα. Ο άνθρακας που εντοπίζεται σε μεγαλύτερη πυκνότητα (περίπου 2.5% περισσότερο) στα έμβια όντα, είναι του τύπου C-12. Η εύρεση του, σύμφωνα με τον κ. Harrison, αποτελεί την απόδειξη ζωής.
Στην έρευνα τους, οι ερευνητές μάζεψαν 10.000 κρυστάλλους ηλικίας 4.1 δισεκατομμυρίων ετών, από την περιοχή Jack Hills της Αυστραλίας. Με χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας, κατάφεραν να μετρήσουν τα ποσοστά των διαφορετικών τύπων άνθρακα, τα οποία φαίνεται να ταιριάζουν απόλυτα σε έμβια όντα. Πιο συγκεκριμένα, το C-12 υπερτερούσε κατά 2.4% από το C-13.

Οι συγκεκριμένοι κρύσταλλοι από ζιρκόνια, που προέρχονται από την «Εποχή του Αδη» (4.5-3.8 δισεκατομμύρια έτη παλιά), έχουν το πλάτος μιας τρίχας, αλλά περιέχουν πληροφορίες που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα της ζωής στον πλανήτη μας.

«Είναι απίστευτο το γεγονός ότι μπορούμε να μεταφερθούμε τόσα χρόνια πίσω» τονίσε ο Louis Moresi, γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ωστόσο, ο κ. Moresi διατήρησε τις επιφυλάξεις του, εξηγώντας πως τα ευρήματα μπορεί να αντιστοιχούν σε μια κατάσταση που βρισκόταν ένα στάδιο πριν την ύπαρξη οποιασδήποτε βιολογικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της ομάδας του κ. Harrison μεταφέρουν την ζωή στον πλανήτη πολλά εκατομμύρια χρόνια πίσω. Την ώρα που οι επιστήμονες ψάχνουν ώστε να βρουν παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία, ο Harrison συμφωνεί, λέγοντας πως: «Αυτό που μένει τώρα είναι να βρούμε πολλά παραπάνω δεδομένα, ώστε να βεβαιωθούμε για αυτό που βρήκαμε. Είναι θέμα χρόνου και χρημάτων».

Με τις νέες εξελίξεις, η ζωή στην Γη φαίνεται πως ξεκινάει μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά την δημιουργία της. Μένει να δούμε αν οι επιστήμονες μπορούν να φτάσουν ακόμα βαθύτερα στην ιστορία του πλανήτη, αλλά και στην ιστορία των όντων που τον κατοικούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου