Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η Φύση αποτελεί μια μεγαλειώδη πηγή δύναμης και γνώσης… Κρύβει ακόμη πολλά μυστικά, τα οποία αποκαλύπτονται μόνον σ’ αυτούς που την προσεγγίζουν με πολύ σεβασμό και υπευθυνότητα.


Σε μια εποχή που μία μετά την άλλη οι Πολιτείες των ΗΠΑ νομιμοποιούν τη χρήση της Κάνναβης, τόσο για ιατρικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους, η αμερικανική βιομηχανία ανακαλύπτει και πάλι τα πολλαπλά οφέλη αυτού του θαυματουργού φυτού. Παρά το γεγονός ότι η κάνναβη (Cannabis sativa) και η μαριχουάνα (Cannabis sativa var. Indica) προέρχονται από παρόμοιο φυτό, στην ουσία είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους σε σχέση με τη δραστική τους ιδιότητα και στο θέμα αυτό επικρατεί γενικώς σύγχυση και εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Όπως και να ‘χει η κάνναβη παραμένει το πιο χρήσιμο φυτό που έχουμε στη διάθεσή μας.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας η χρήση της κάνναβης μπορεί να εντοπιστεί μεταξύ περίπου 5000-7000 π.Χ, πρόκειται δηλαδή για μια σχέση που χάνεται στις χιλιετίες. Σήμερα υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν πως η βιομηχανική αξιοποίηση του φυτού της κάνναβης και των σπόρων του, θα μπορούσε να μετασχηματίσει την οικονομία του κόσμου μ’ έναν θεαματικό τρόπο και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι ιδιότητές της, ιδίως στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Ο Δρ. David Mitlin έχει βρει ήδη τον τρόπο να το κάνει αυτό μέσω των supercapacitors κάνναβης, που είναι συσκευές αποθήκευσης ενέργειας που έχουν τεράστιες δυνατότητες να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των μελλοντικών ηλεκτρονικών συσκευών.

Σε αντίθεση με τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που έχουμε σήμερα, που για να επανακτήσουν την ενέργεια τους χρειάζονται αρκετές ώρες, οι supercapacitors μπορούν να το κάνουν αυτό μέσα σε δευτερόλεπτα! Όμως οι supercapacitors δεν μπορούν ακόμη να αποθηκεύσουν την ποσότητα ενέργειας που μπορούν να αποθηκεύσουν οι μπαταρίες: μια σημαντική ιδιότητα είναι γνωστή ως ενεργειακή πυκνότητα. Κι εδώ έρχεται η ομάδα του Δρ. Mitlin, που προτείνει να σχεδιαστούν καλύτερα ηλεκτρόδια βασισμένα σε ορισμένες ίνες κάνναβης που μπορούν να διατηρήσουν την ίδια ποσότητα ενέργειας, όπως μπορεί το γραφένιο, που θεωρείται κορυφαίο υλικό γι’ αυτή τη δουλειά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mitlin: “Η ηλεκτροχημική απόδοση της συσκευής μας είναι στο ίδιο επίπεδο με ή καλύτερη από ό,τι οι συσκευές που βασίζονται στο γραφένιο. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα ηλεκτρόδια μας γίνονται από βιολογικά απόβλητα, χρησιμοποιώντας μια απλή διαδικασία, και, ως εκ τούτου, είναι πολύ φθηνότερα από ό,τι γραφενίου». Ο ίδιος επιμένει πως η χρήση ηλεκτροδίων κάνναβης θα άλλαζε τους τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, δίνοντας λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Κάτι τέτοιο θα έφερνε πραγματική επανάσταση στην οικονομία, θέτοντας σε αχρηστία το πετρέλαιο και τη χημική βιομηχανία που καταστρέφουν το περιβάλλον. Τελικά ίσως η σωτηρία μας να βρίσκεται στο υπ’ αριθμόν ένα απαγορευμένο φυτό του πλανήτη μας, που όμως σε όλο και περισσότερες χώρες γίνεται πλέον νόμιμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου