Η αποστολή ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και ο Jack Smith είχε ενημερωθεί για το ρίσκο που αναλάμβανε. Τώρα, καμουφλαρισμένος στην κολομβιανή ζούγκλα, περίμενε το ελικόπτερο διάσωσης, ελπίζοντας ότι ο πομπός που ήταν εμφυτευμένος κάτω από το δέρμα του μαζί με άλλα ηλεκτρονικά κυκλώματα προστασίας και ελέγχου θα είχε αρκετή ενέργεια για να στείλει το σήμα πάνω από τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων.
Για τα σχέδια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των εμφυτευμένων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως για παράδειγμα ένας μικρορυθμιστής γλυκόζης που θα απαλλάξει τους διαβητικούς από τις ενέσεις, η χρήση μπαταριών είναι ένα πρόβλημα. Για να το λύσουν εξελίσσουν τεχνολογίες energy harvesting, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ηλεκτρονικές συσκευές να απορροφούν ενέργεια από τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις τεχνολογίες ονομάζονται πιεζοηλεκτρικά και ένα από τα πιο γνωστά είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου, με το οποίο έχει επιτευχθεί παραγωγή ρεύματος τάσης μέχρι 1,6 Volt.
Οι βηματοδότες αναμένεται να είναι στις προτεραιότητες των κατασκευαστών, δεδομένου ότι η καρδιά είναι ένας μυς που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Ο John Rogers, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Illinois, έχει κατασκευάσει ήδη σε πρωτότυπο ένα εύκαμπτο ηλεκτρονικό κύκλωμα πάνω σε βιοσυμβατό πλαστικό, το οποίο μπορεί να απορροφά ενέργεια από την κίνηση της καρδιάς ή των πνευμόνων και να την αποθηκεύει σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
Η κατασκευή ανήκει στην κατηγορία των ιατρικών συσκευών και έτσι θα χρειαστεί να περάσει από σκληρές κλινικές δοκιμές, οπότε θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να γίνει διαθέσιμη στο εμπόριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου