Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Trifan 600: Το ιδιωτικό αεροσκάφος του μέλλοντος θα έχει δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης

Τη δυνατότητα ενός ελικοπτέρου να απογειώνεται και προσγειώνεται οπουδήποτε, σε συνδυασμό με τις ταχύτητες και τις εμβέλειες ενός συμβατικού ιδιωτικού τζετ θα συνδυάζει το Trifan 600- το φιλόδοξο project της XTI Aircraft Company, η οποία αποτελείται από πρώην στελέχη της Sikorsky και της Cessna.

Οι δημιουργοί του απευθύνθηκαν στο ευρύ κοινό μέσω crowdfunding μετοχών για να στηρίξουν το όραμά τους, το οποίο εντυπωσιάζει, τόσο με τις δυνατότητες, όσο και με το φουτουριστικό του design, το οποίο παραπέμπει άμεσα σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας του «κοντινού μέλλοντος».
Τα χαρακτηριστικά του Trifan 600 περιγράφονται ως εξής: δυνατότητα μεταφοράς πέντε ατόμων (συν τον πιλότο), μέγιστη ταχύτητα cruise 640 χλμ/ ώρα, μέγιστο ύψος 30.000 ποδών, εμβέλεια 1.300- 1.900 χλμ (ανάλογα με το φορτίο και τη μέθοδο απογείωσης), 3 κινητήρες-στροφεία (ducted fans)για κάθετη απογείωση και προσγείωση, δύο κινητήρες turboshaft υψηλών επιδόσεων για κανονική πτήση, έλεγχο fly-by-wire, χρόνο ανόδου σε μέγιστο ύψος 11 λεπτά και χρόνο επίτευξης μέγιστης ταχύτητας 90 δευερόλεπτα.
Οι δημιουργοί του κάνουν λόγο για ένα σκάφος που παρέχει «απεριόριστη ελευθερία», μεταφέροντας τους επιβάτες του «door-to-door» και όχι από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο.
Όσον αφορά στο εσωτερικό του, διαθέτει ευρύχωρη καμπίνα που μπορεί να διαμορφωθεί για σειρά σκοπών, από ένα πολυτελές εσωτερικό για business χρήση μέχρι ειδική νοσοκομειακή/ ιατρική διαμόρφωση ιπτάμενου ασθενοφόρου ή ιατρείου. Γενικότερα, οι δημιουργοί του κάνουν λόγο για ένα εντελώς νέο είδος αεροσκάφους, με έναν μοναδικό συνδυασμό δυνατοτήτων, που ξεπερνούν τόσο τα σημερινά ελικόπτερα όσο και τα ιδιωτικά τζετ.
Όσον αφορά στο κόστος του, αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 εκατ. δολαρίων, και θα απευθύνεται κυρίως σε business πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου