Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Η δημιουργικότητα ως δρόμος αναζήτησης

Οι άνθρωποι είμαστε δημιουργικά όντα. Αυτό δεν αποτελεί κάποια θεωρία ή κάτι που είναι προνόμιο μερικών από εμάς. Όλοι έχουμε μια δημιουργική πλευρά, από την οποία πηγάζει η ικανότητα μας να σκεφτόμαστε δημιουργικά για να λύσουμε ένα πρόβλημα και να εκφράσουμε το πώς είναι ο κόσμος γύρω μας σύμφωνα με τη δική μας οπτική, σε συνδυασμό με την ικανότητα να υλοποιούμε αυτές μας τις σκέψεις και να συνεισφέρουμε ενεργά στην φυσική διάσταση την οποία ζούμε. Αυτές μας οι ικανότητες είναι ζωογονητικές. Μέσω τους γνωρίζουμε εμάς καλύτερα και δυναμώνουμε και σ’ αυτές ακριβώς τις ικανότητες οφείλουμε την αντοχή του ανθρώπινου γένους στο χρόνο.

Σταμάτα για λίγο να διαβάζεις αυτό το άρθρο, κοιτά γύρω σου και συλλογίσου...
Ό,τι μπορείς να δεις είναι αποτέλεσμα της δημιουργικότητας αναρίθμητων ανθρώπων πριν από σένα. Ο υπολογιστής σου για παράδειγμα είναι αποτέλεσμα μιας ατέλειωτης λίστας αποτυχημένων προσπαθειών ανθρώπων που είχαν την έμπνευση και επιχείρησαν να φτιάξουν την πρώτη υπολογιστική μηχανή. Αυτές τους οι αποτυχημένες προσπάθειες ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τους ανθρώπους που κατόρθωσαν να φτιάξουν τις πρώτες λειτουργικές υπολογιστικές μηχανές. Αυτές με τη σειρά τους ενέπνευσαν άλλους κι άλλους ανθρώπους να επιχειρήσουν να κατασκευάσουν μηχανές που να έχουν τη δυνατότητα να λύνουν πιο σύνθετα προβλήματα. Η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας με σωρεία εμπνεύσεων και επαναστατικών ανακαλύψεων έφερε τους υπολογιστές στο επίπεδο και τη μορφή αυτού που εσύ κρατάς στα χέρια σου αυτή τη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ως αποτέλεσμα του οι κοσμοθεωρίες μας, μας παρακινούν να απολαμβάνουμε τους πλούσιους δημιουργικούς καρπούς που μας περιβάλλουν χωρίς να πολυσκεφτόμαστε τι αποτελέσματα μπορούν να έχουν οι τεράστιες δυνατότητες που ο καθένας μας έχει και πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο. Δεν είναι απαραίτητο να ισχύσει το σενάριο τα αποτελέσματα της δημιουργικότητας μας να είναι επαναστατικά και να αλλάξουν την ροή της ανθρώπινης ιστορίας. Το να εξερευνήσεις την αγάπη σου για τη μουσική και να έρθεις σε επαφή με τη μαγεία ενός μουσικού οργάνου ή της φωνής σου για παράδειγμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα από το να προσφέρεις ψυχ-αγωγία και έμπνευση σε κύκλους φίλων μέχρι και πλήθος κόσμου που μαζεύεται σε ένα χώρο για να σε ακούσει να παίζεις τη μουσική σου. Τα πιθανά σενάρια είναι άπειρα.

Η αλήθεια είναι ότι όσο ειλικρινής κι αν είμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας, έχουμε μια αξεπέραστη τάση να λέμε συνεχώς ψέματα στους εαυτούς μας. Κι αυτό, στην προκειμένη περίπτωση το κάνουμε και για να αποφύγουμε ή να αναβάλουμε την εξερεύνηση των δημιουργικών πτυχών μας Τα συνηθέστερα εμπόδια που επικαλούμαστε είναι οι ελλείψεις χρόνου και χρήματος. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Ο χρόνος πάντα υπάρχει όσο γεμάτο πρόγραμμα κι αν έχουμε. Αρκεί στον όσο ελεύθερο χρόνο έχουμε να σπάσουμε τις συνήθειες που επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, αυτές που στο τέλος τις ημέρας μας κρατούν γειωμένους και στάσιμους και να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες.

Όσο για το χρήμα, όταν υπάρχει θέληση, πάντα υπάρχει κι ο τρόπος. Όντως δεν έχεις αρκετά χρήματα για να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό; Βρες τρόπους να ενισχυθείς οικονομικά. Τι δυνατότητες έχεις; Πως μπορείς να τις αξιοποιήσεις; Δεν μπορείς; Βρες τρόπο να κάνεις αυτό που σε γεμίζει με λιγότερα χρήματα. Βρες ανθρώπους που αγαπούν αυτό που θες να κάνεις. Μπορείς να βρεις ομάδες και κύκλους φίλων που ασχολούνται μ’ αυτό που αγαπάς. Αν έρθεις σε επαφή μαζί τους και ενεργοποιηθείς μπορούν να σε βοηθήσουν και να σε καθοδηγήσουν, όπως θα μπορέσεις κι εσύ στην πορεία να εκφράσεις τις δικές σου ιδέες για να αναπτύξετε αυτό που σας ενώνει.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στον αγώνα σου για αλλαγή συνείδησης είναι το να συντηρείς, να ακονίζεις, να ενδυναμώνεις τα όπλα σου και να τα αξιοποιείς:

Θέληση:
Μη βλέπεις τα εμπόδια στο δρόμο σου, να βλέπεις τις ευκαιρίες. Μην κομπλάρεις, σταμάτα σε μπλοκάρεις. Κοίτα πέρα από τα εμπόδια, πέρα από την καθημερινότητα. Συγκεντρώσου στους στόχους σου και σφίξε τα δόντια σε ότι εξωτερικό ή εσωτερικό απειλεί να σε εξοστρακίσει από το δρόμο σου. Το αγαπάς, μπορείς να το κάνεις. Μπορείς να έχεις συνέχεια. Έχεις έμφυτη τη δύναμη που χρειάζεσαι για να το εξελίσσεις.

Να είσαι ανοιχτός:
Κάθε δημιουργική εργασία έχει τη δική της μοναδική μαγεία. Διεύρυνε τους ορίζοντες σου. Δοκίμαζε συχνά να εντάξεις κάτι καινούριο στη ζωή σου. Παρατήρησε πως εκφράζεσαι μέσα απ’ αυτό. Δώσε όλο σου το είναι. Έτσι κερδίζεις γνώση εαυτού και κατακτάς θραύσματα σοφίας.

Ανιδιοτέλεια:
 Μην το κάνεις περιμένοντας κάποιο κέρδος απ’ αυτό. Άλλωστε δεν το κάνεις για να λάβεις επικρότηση ή αποσκοπώντας κάποιο εξωτερικό κέρδος. Σπάσε τη νοοτροπία δίνω για να πάρω. Είσαι μεγαλύτερος απ’ αυτήν. Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο περισσότερο κερδίζεις. Κι όσο κάνεις βήματα άλλο τόσο θα εκπλήσσεσαι με την αλήθεια που εμπερικλείει αυτή η φράση.

Η ζωή είναι γεμάτη μαγεία. Γεμάτη εκπλήξεις. Γεμάτη μαθήματα. Φυσικό αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφικής στάσης απέναντι στη ζωή είναι η αυτογνωσία. Η δημιουργική σου πορεία είναι ο δρόμος στον οποίο γνωρίζεις κάθε μέρα σπιθαμή με σπιθαμή ποιος πραγματικά είσαι και ποια είναι η θέση σου στον κόσμο τον οποίο ζεις. Η δράση σου επηρεάζει άμεσα τους ανθρώπους γύρω σου. Τους εμπνέει. Τους δίνει δύναμη. Τους ωθεί να ακολουθήσουν κι αυτοί τον δικό τους δρόμο και να δράσουν στο δικό τους περιβάλλον, στο δικό τους κύκλο.

Κι όσο γνωρίζεις τόσο αγαπάς τη ζωή και τις πλούσιες μικρές χάρες της. Κι όλο πιότερο ξεκάθαρος είναι ο δρόμος σου. Και ξαφνικά μια μέρα ξέρεις πως έτσι αλλάζει βήμα το βήμα ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου