Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Η γέννηση πλανητών όπως δεν την έχετε ξαναδεί


Μέχρι σήμερα, όσα γνώριζε η επιστήμη για την γέννηση των πλανητών βασίζονταν σε θεωρίες και οι εικόνες που βλέπαμε δεν ήταν παρά εξομοιώσεις με υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας.
 
Ως σήμερα. Πλέον, έχουμε τις πρώτες εικόνες που καταγράφουν την δημιουργία πλανητών στο σύμπαν, χάρη στο τηλεσκόπιο ALMA που έχει τοποθετηθεί στην έρημο της Χιλής.
 
Μετά την ενίσχυσή του με κεραίες υψηλής τεχνολογίας, το τηλεσκόπιο επέτρεψε στην ομάδα του Αστρονομικού Κέντρου της Ατακάμα να εντοπίσει με μεγάλη ευκρίνεια και ακρίβεια αποδείξεις της γέννησης πλανητών, σε ένα ηλιακό σύστημα 450 έτη φωτός μακριά μας. Πρόκειται για εικόνες αεριών, γύρω από το ηλιακό σύστημα του άστρου HL Tauri, που αποτελούν στην ουσία τα ίχνη τα οποία αφήνουν οι πλανήτες καθώς δημιουργούνται.
 
 
Τα άστρα γεννιούνται όταν αέρια και σκόνη ενώνονται εξαιτίας της βαρύτητας, και τα σωματίδια που μένουν, συγκεντρώνονται γύρω από το νεογέννητο άστρο, σχηματίζοντας ομόκεντρους δίσκους, τους οποίους μπορείτε να δείτε στις παραπάνω φωτογραφίες. Φυσικά, όσα περισσότερα γνωρίζουμε για την δημιουργία πλανητών εν γένει, τόσο ευκολότερα μπορούμε να βρούμε τις ρίζες της γέννησης και του δικού μας πλανήτη.
 
 
Σημειώνουμε πως με τις νέες κεραίες του τηλεσκοπίου ALMA, οι φωτογραφίες του έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό ανάλυσης, ώστε σε γήινη αναλογία, να μπορούν να διακρίνουν ένα κέρμα από απόσταση 110 χιλιομέτρων. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν περαιτέρω δυνατότητες ανάλυσης, επομένως στο μέλλον αναμένουμε ακόμη πιο λεπτομερείς εικόνες από την γαλαξιακή γειτονιά μας. Δείτε περισσότερες εικόνες και πληροφορίες στο παρακάτω video του παρατηρητηρίου ESO που δημοσιεύθηκε αυτή την Πέμπτη: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου