Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Πνευματική άσκηση: 'Ενας τρόπος ζωής

Υπήρξαν και θα υπάρχουν πάντα δάσκαλοι οι οποίοι αποκαλύπτουν στον άνθρωπο τα ύψη που είναι σε θέση να φτάσει με την πλήρη ανάπτυξη των σωματικών, ψυχικών και διανοητικών δυνατοτήτων του και τον βοηθούν να πετύχει αυτήv την ανάπτυξη, ενισχύοντας τηv σταθερότητα της προσήλωσής του στοv στόχο αυτό.
Ο ανθρώπινος νους εντρυφά στην ύλη, στις άσκοπες παρατηρήσεις και στην κριτική. Πώς λοιπόν να εκπαιδευτεί, ώστε να γίνει σταθερός;
 
Είναι σκόπιμο κάθε άνθρωπος να θέτει στον εαυτό του το εξής ερώτημα: «Οι μεγάλοι της ανθρωπότητας ήταν επίσης άνθρωποι σαν κι εμένα ' ήταν κι αυτοί ένσαρκα όντα. Εφ' όσον αυτοί μπόρεσαν να φτάσουν στην τελειότητα, μπορώ κι εγώ να το πετύχω ακολουθώντας τηv μέθοδο τους. Τί ωφελεί να σπαταλώ το χρόνο μου ανακαλύπτοντας ελαττώματα στους άλλους; Επομένως, η πρώτη πνευματική άσκηση είναι η έρευνα για τα δικά μου λάθη και τις αδυναμίες και η προσπάθεια να τα διορθώσω και να τελειοποιηθώ».
 
Ο αδιάκοπος μόχθος κάθε ημέρας που περνά δικαιώνεται μόνο εφ' όσον καθιστά γλυκιές κι ευχάριστες τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ανθρώπου. Ας μηv ξεχνάμε όμως ότι κάθε μέρα έχει και το βράδυ της. Αν περάσουμε την ημέρα κάνοντας πράξεις καλές, έρχεται η νύχτα να μας ευλογήσει με ύπνο βαθύ, δυναμωτικό, αναζωογονητικό, έναν ύπνο για τον οποίο λέγεται ότι μοιάζει με το σαμάντι, την ένωση με την Υπέρτατη Ψυχή.
 
Η διάρκεια της παραμονής του ανθρώπου πάνω στη γη είναι μικρή. Αν όμως χρησιμοποιήσει ακόμα και αυτόν τοv λίγο χρόνο του με σύνεση, θα μπορέσει ν' αποκτήσει τηv θεία Ευδαιμονία. Δύο άνθρωποι, με την ίδια εξωτερική εμφάνιση, φαινομενικά φτιαγμένοι στο ίδιο καλούπι, μεγαλώνουν με τις ίδιες συνθήκες, αλλά, ενώ ο ένας εξελίσσεται σε σωστό άγγελο, ο άλλος παραμένει στο ζωώδες της φύσης του. Ποιός είναι ο λόγος γι' αυτήv την εκ διαμέτρου αντίθετη εξέλιξη; Είναι οι συνήθειες, η συμπεριφορά που διαμορφώνεται απ' αυτές και ο χαρακτήρας στον οποίο σταθεροποιείται αυτή η συμπεριφορά. Ο άνθρωπος είναι καθαρά δημιούργημα του χαρακτήρα του.

Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου