Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Για να ζεις με φιλοσοφημένη λιτότητα

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι έχεις πετύχει στη ζωή σου μόνο όταν όλα όσα επιθυμείς είναι αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι. Ίσως αυτά τα λόγια συνοψίζουν την πεμπτουσία του Ευ Ζην, του Ζεν και της Οικοδύναμης. Κάποιοι φαίνεται να συμφωνούν (από το μακρύ παρελθόν) και να επαυξάνουν:
Ο αρχαίος Έλληνας στωικός φιλόσοφος Επίκτητος (50 – 138 μ.Χ.) μιλώντας για την Τέχνη του Ζην είχε πει πως, αν δεν θεωρήσεις ότι κάτι είναι αναγκαίο, τότε δεν θα είναι.
Ο Άγγλος καλλιτέχνης και σχεδιαστής υφασμάτων William Morris (1834 –1896) συμβούλευε τον κόσμο να μην έχει τίποτα στο σπίτι του που να μην πιστεύει ότι είναι όμορφο ή να μην ξέρει αν είναι χρήσιμο.
Σύμφωνα με τον Γάλλο διακοσμητή και επιπλοποιό Francis Jourdain (1876—1958), ένα δωμάτιο μπορεί να μετατραπεί σε πολυτελές αν του αφαιρέσεις έπιπλα και όχι αν του προσθέσεις.
Ο Άγγλος φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής Bertrand Russell (1872 –1970) υποστήριζε ότι η ενασχόληση και η μέριμνα για την κατοχή (πραγμάτων) είναι αυτό που, περισσότερο από όλα τα άλλα, αποτρέπει τους ανθρώπους από το να ζουν ελεύθερα, με ευγένεια και αξιοπρέπεια.

Δες το θέμα σφαιρικά και σκέψου:
* Η επιλογή να ζεις με λιγότερα μπορεί να λύσει προβλήματα που δεν είχες φανταστεί. Για παράδειγμα, η φροντίδα των περιττών είναι χρονοβόρα και ενεργοβόρα, γιατί τα περιττά σου θέλουν αποθήκευση, συντήρηση, καθαρισμό, φροντίδα, αντικατάσταση εξαρτημάτων (και χρήματα συν τοις άλλοις).
* Με τα πολλά έπιπλα και αντικείμενα, ακόμα και όταν το σπίτι δείχνει καθαρό και τακτοποιημένο, στην πραγματικότητα δεν είναι.
* Πολλά πράγματα ίσον πολλά φορτία, μεγαλύτερες έννοιες και περισσότερο άγχος. Λιγότερα (και χρηστικότερα) πράγματα ίσον καθαρότερο και πιο άνετο σπίτι. Με την ίδια έννοια, πολλά ρούχα στην ντουλάπα ίσον «τι να φορέσω;», ενώ λίγα αλλά όμορφα και διαλεγμένα κομμάτια ίσον… ντύνομαι στο λεπτό!
* Αφαιρώντας άχρηστα πράγματα το πιθανότερο είναι να ανακαλύψεις αξιοποιήσιμους χώρους που θα σου χρησιμεύσουν σε κάτι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου