Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Λίγη βρωμιά δεν βλάπτει


Τα παιδιά σήμερα, είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και αλλεργίες, λόγω της «εμμονής» μας με την καθαριότητα και την αποφυγή μικροβίων. Αυτή η θεωρία είναι γνωστή ως  «υπόθεση υγιεινής».  Η θεωρία προτείνει ότι  το περιβάλλον ενός παιδιού μπορεί να είναι αρκετά καθαρό  για να χτίσει επαρκώς  το ανοσοποιητικό  του σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού πρέπει να εκτίθεται σε μια σειρά από «απειλές» καθώς ωριμάζει, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα διάφορα μικρόβια.
 
Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει απαντήσει σε προκλήσεις από νωρίς , το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια σειρά από ασθένειες  του ανοσοποιητικό όπως το άσθμα και οι αλλεργίες.
Μήπως φταίει ο «καθαρός» τρόπος ζωής μας;  Διατηρώντας το χώρο μας καθαρό ,βοηθάμε στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Φαίνεται όμως ότι τα υπερ-καθαρά σπίτια μας δεν είναι και  τόσο ωφέλημα  για τα παιδιά μας. Σύμφωνα με τον Marc McMorris από το Πανεπιστήμιο του Michigan Συστήματος Υγείας, όσο πιο καθαρό τρόπο ζωής  έχουμε τόσο πιο εξασθενημένο είναι το ανοσοποιητικό σύστημά μας.
Οι οργανισμοί μας δεν χρειάζονται πλέον να καταπολεμήσουν τόσα μικρόβια, όσα έκαναν στο παρελθόν. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει στραφεί από την καταπολέμηση των λοιμώξεων  στην ανάπτυξη αλλεργικών τάσεων.
 
Με τις προόδους που έχουν γίνει στους εμβολιασμούς, το ανοσοποιητικό μας σύστημα  έχει πλέον καθήκον να καταπολεμά θανατηφόρες ασθένειες όπως την  πολιομυελίτιδα. Επιπλέον πολλά αντιβιοτικά είναι διαθέσιμα όταν πρόκειται να καταπολεμήσουν κάποια λοίμωξη.
 
Μέσα στο σπίτι τα  αεροστεγή παράθυρα αποτρέπουν  πολλούς αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς εσωτερικού χώρου.
 
Ενδιαφέρον  προκαλεί το γεγονός ότι η  αύξηση των αλλεργιών θα μπορούσε να αποδοθεί στις σημερινές οικογένειες που αποτελούνται από λίγα μέλη . Στο παρελθόν, όταν ήταν μεγαλύτερες οι  οικογένειες, τα παιδιά είχαν εκτεθεί σε περισσότερα  μικρόβια και  ιούς. Τώρα, όμως, τα παιδιά έχουν μικρότερη έκθεση σε λοιμώξεις.
 
Λίγη  βρωμιά δεν βλάπτει! Οι συμβουλές από τους εμπειρογνώμονες ταυτίζονται όσον αφορά την διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών μας.  Ο Mc Morris συμβουλεύει να αφήνουμε τα παιδιά  να παίζουν στο χώμα και να έρθουν σε επαφή με τα μικρόβια.

Φυσικά, τα σπίτια μας θα πρέπει να εξακολουθούμε να τα καθαρίζουμε τακτικά για την πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας και άλλα αλλεργιογόνα. Όμως, η υιοθέτηση πιο χαλαρών κανόνων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση.

Μια βόλτα στην βροχή και τσαλαβούτημα στις λάσπες είναι το καλύτερχο παιχνίδι για τα παιδιά και το δυνατότερο αγχολυτικό για τα "μεγάλα παιδια" το προτείνω ανεπυφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου