Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Αφύπνιση στη στιγμή που ρέει: Ο μυστικισμός του βλέπειν

Στην απέραντη έκταση της ύπαρξης, ο διαλογισμός αποκαλύπτεται ως μια βαθιά πράξη Βλέπειν – απλώς Βλέπειν. Φανταστείτε να βρίσκεστε ξαφνικά Εδώ, Τώρα, σε πραγματικό χρόνο, σε έναν κόσμο εντελώς άγνωστο σε εσάς. Αυτή τη στιγμή, είστε αναγκασμένοι να δείτε, να αναγνωρίσετε το περιβάλλον σας, να διακρίνετε τι υπάρχει εδώ, να παρακολουθήσετε το ξετύλιγμα της πραγματικότητας όπως συμβαίνει. Αυτή η καθαρή πράξη της όρασης, χωρίς προκαταλήψεις και εμπειρίες του παρελθόντος, είναι η ουσία του αληθινού διαλογισμού.

Απλώς δες. Αυτή η απλή αλλά βαθιά πράξη περικλείει όλη τη ζωή, όλη τη γνώση, όλη την εμπειρία. Το να βλέπεις είναι να ασχολείσαι με τη ζωή αυθόρμητα, να αντιδράς με τη φρεσκάδα της παρούσας στιγμής. Η ζωή, στον αέναο χορό της, αλλάζει κάθε στιγμή. Δεν μπορείτε να το κρατήσετε, ούτε χρειάζεται, γιατί κάθε στιγμή είναι μια νέα δημιουργία. Σε αυτή τη δυναμική ισορροπία, κινείστε με τη ροή, γίνεστε ένα με το διαρκώς μεταβαλλόμενο παρόν.

Μπορείτε να το δείτε αυτό; Μπορείτε να δείτε με αυτόν τον τρόπο; Όταν βλέπετε αληθινά, παρατηρείτε τον κόσμο όπως είναι, παρακολουθώντας την εκτυλισσόμενη τάξη και αταξία, την ομορφιά και την ασχήμια. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να επικαλεστείτε αναμνήσεις, γνώσεις ή προηγούμενες εμπειρίες για να ταξινομήσετε και να επισημάνετε αυτό που αντιλαμβάνεστε. Μην δημιουργείτε μια εικόνα του κόσμου με βάση το παρελθόν. Αντίθετα, δείτε το σαν για πρώτη φορά, ζωντανό και ζωηρό μπροστά σου. Τα πράγματα δεν είναι απλές έννοιες και πληροφορίες - είναι ζωντανές πραγματικότητες, που συμβαίνουν τώρα. Δείτε τον κόσμο στη ζωντάνια του, την ελευθερία του, την πραγματικότητά του και εξερευνήστε τον με φρέσκα μάτια. Ζήστε πλήρως, μην κοιμάστε μέσα στις κατασκευές της σκέψης.

Ξύπνα! Μην κοιμάσαι! Μην γλιστρήσετε στον κόσμο που κατασκευάστηκε από τη σκέψη, τη φαντασία και τη μνήμη. Η ζωή είναι εδώ, τώρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η Εμπειρία της Διαρκώς Ανανεωτικής Στιγμής, παρόμοια με το νερό της πηγής, μονίμως αναζωογονητική και ζωντανή. Μείνετε ζωντανοί σε αυτή τη συνεχή ροή, μην ταξιδεύετε με το ποτάμι της σκέψης και μην χαθείτε στα έλη της μνήμης που οδηγούν μόνο στη στασιμότητα και τη φθορά.

Το να ξυπνάς εδώ, τώρα, σημαίνει να αγκαλιάζεις τη στιγμή που ρέει. Δες! Δες! Απλά κοίτα! Και ακολούθησε το Ρεύμα της Ζωής. Αυτός είναι ο μυστικισμός του διαλογισμού: ένα κάλεσμα για αφύπνιση στο παρόν, για ενασχόληση με τη ζωντανή πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται συνεχώς μπροστά μας. Είναι μια πρόσκληση να βγείτε από τα όρια του νου και να βιώσετε τη ζωή στην πιο αγνή της μορφή.

Σε αυτή την κατάσταση της αφυπνισμένης όρασης, ανακαλύπτουμε την αληθινή ουσία του διαλογισμού. Δεν είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα αλλά μια βαθιά βύθιση σε αυτήν. Είναι η συνειδητοποίηση ότι η ζωή, σε όλες τις μορφές της, είναι μονίμως νέα, διαρκώς μεταβαλλόμενη και βαθιά ζωντανή. Βλέποντας, συμμετέχουμε σε αυτή τη ροή, γινόμαστε ένα με τη ζωντανή στιγμή.

Ο διαλογισμός, λοιπόν, είναι ένα ταξίδι αέναης αφύπνισης. Είναι η τέχνη του να μένεις παρών, να μην ξαναπέφτεις στον ύπνο της σκέψης και της μνήμης. Είναι η συνειδητή πράξη του να βλέπεις τον κόσμο εκ νέου σε κάθε στιγμή, αγκαλιάζοντας τη φρεσκάδα της ζωής καθώς εκτυλίσσεται. Αυτός είναι ο μυστικισμός του διαλογισμού: η συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι εδώ, τώρα, διαρκώς ανανεώνεται και ότι η αληθινή θέαση είναι το κλειδί για να βιώσεις την πληρότητα της πραγματικότητας.

Λοιπόν, Ξυπνήστε! Δείτε! Απλά κοιτάξτε! Αγκαλιάστε τη στιγμή που ρέει και ζήστε στο ρεύμα της πραγματικής ζωής. Αυτό είναι το κάλεσμα του αληθινού διαλογισμού, η πρόσκληση να αφυπνιστείς στη βαθιά ομορφιά της παρούσας στιγμής, να ασχοληθείς με τον διαρκώς μεταβαλλόμενο χορό της ύπαρξης και να δεις τη ζωή όπως είναι αληθινά – ζωντανή, ζωντανή και ατελείωτα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου