Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Απανθρωπισμός του Homo Nexus

Τι μας ετοιμάζουν οι νέοι κυρίαρχοι του κόσμου.

Υπάρχει ένας νόμος που ονομάζεται Νόμος Ashby-Shannon-Wiener. Έχει ως εξής: “Το σύστημα ελέγχου πρέπει να είναι πιο ποικιλόμορφο, πολύπλοκο και ισχυρό από το ελεγχόμενο σύστημα”. Κοιτάξτε τι συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια στην Δύση. Η κοινωνία έχει γίνει πιο πολύπλοκη από την ελίτ. Γιατί η κοινωνία; Όχι επειδή είναι πολύπλοκη από μόνη της. Το παλιό σύστημα πέθανε και το νέο αναδύεται. Κι αυτό το νέο και το παλιό διαπλέκονται και δημιουργούν μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Και την ίδια στιγμή η ελίτ εκφυλίζεται.

Ο Πλάτωνας έχει μια τέτοια εικόνα σε έναν από τους διαλόγους του: “Ο Θεός γυρίζει έναν κύκλο, και σε αυτόν τον κύκλο τρέχουν άνθρωποι, άρματα. Τότε ο Θεός αποφασίζει: “Θα γυρίσω από την άλλη μεριά”. Αρχίζει να περιστρέφεται προς την άλλη κατεύθυνση. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να κινούνται εκεί, και αυτό δημιουργεί μια σύγκρουση.”

Εδώ, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, το κυβερνητικό υποσύστημα της παγκόσμιας κορυφής αποδείχθηκε σαφώς λιγότερο ποικιλόμορφο. Και λιγότερο πολύπλοκο από την παγκόσμια κοινωνία. Και γι’ αυτό η καταστροφή της παιδείας και της επιστήμης δεν έχει τις ρίζες της μόνο στο γεγονός ότι γίνεται ο νέος αποφασιστικός συντελεστής της παραγωγής. Και η παγκόσμια κορυφή, μη μπορώντας να γίνει πιο πολύπλοκη, έχει πάρει το δρόμο της μέγιστης απλοποίησης και της εξάλειψης της ποικιλομορφίας.

Ο τοπολογικός χώρος της ανθρωπότητας γίνεται όλο και περισσότερο ο επικούρειος χώρος των ηδονιστικά εκπαιδευμένων ατόμων.

Και ο μόνος τρόπος γι’ αυτούς τώρα είναι να καβαλήσουν την εξέλιξη ελέγχοντας το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Υπήρχε ένας θαυμάσιος ζωολόγος, ο Μπελιάεφ, ο οποίος εξέθρεψε αλεπούδες για κατοικίδια που ήταν πιστές σαν κατοικίδια στους ανθρώπους. Σε μόλις τρεις γενιές! Αλλά δεν λειτουργεί μόνο στις αλεπούδες. Είναι ένα γενικό βιολογικό χαρακτηριστικό. Δεν έχω άμεσες αποδείξεις, αλλά από όλες τις έμμεσες ενδείξεις, και με την Παρατήρηση του Ολοφάνερου, έχω την βεβαιότητα ότι αυτοί οι τύποι θα προσπαθήσουν τώρα να αναπαράγουν αυτό που ονομάζεται “άνθρωπος υπηρεσίας”, δηλαδή να δημιουργήσουν στην πραγματικότητα ένα σύστημα οιονεί κάστας, με μειωμένη ποσότητα κι απόλυτα υποταγμένη… σαν κατοικίδιο.

Να μετατρέψουν την κοινωνική εξέλιξη σε κοινωνιοβιολογική εξέλιξη. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία γι’ αυτούς. Οι άνθρωποι έχουν το αρχαιότερο τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου, τον ερπετοειδή εγκέφαλο. Έλεγχος του χώρου, ιεραρχία, κοινωνικός έλεγχος. Ο μεταιχμιακός εγκέφαλος είναι η ευχαρίστηση της εκμάθησης νέων και όμορφων πραγμάτων. Και ο νεοφλοιός -δεν είναι ξεκάθαρο τι κάνει! Είναι όμως σαφές ότι είναι παρών σε διαφορετικό βαθμό σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Αλλά εδώ παρατηρώ πολλούς ανθρώπους, τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, που έχουν έναν ερπετοειδή εγκέφαλο σε πλήρη λειτουργία. Και τους αποκαλώ “ανθρώπινα ερπετά” στην Τριλογία “Η Υψηλή Τέχνη της Εξαπάτησης”. Δεν έχουν καμία σχέση με τα ερπετοειδή. Έχει να κάνει με ανθρώπους για τους οποίους το κύριο πράγμα είναι η κυριαρχία -μια θέση στην ιεραρχία, η υποταγή, τα χρήματα, η ύλη, χωρίς καμία ψυχική ή πνευματική αναζήτηση.

Πού τελειώνουν όλ’ αυτά; Πού θα καταλήξουμε, το 2050, το 2070; Εκτός αν υπάρξει μια παγκόσμια καταστροφή. Φυσικά, δεν υπάρχουν επαναλήψεις στην ιστορία, αλλά το φινάλε της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σήμερα παίζεται σε μια επιταχυνόμενη εκδοχή. Αυτή είναι η υποβάθμιση της ελίτ.

Και μερικές φορές με ρωτούν: “Έτσι αναδύονται οι νέες ελίτ;”. Οι νέες ελίτ αναδύονται με αίμα όταν η κρίση φτάνει σε έξαρση. Τότε υπάρχουν νέα αρπακτικά που, για να ανέβουν στην πυραμίδα, πρέπει να ταυτιστούν με την πλειοψηφία της κοινωνίας. Διαφορετικά, δεν θα λειτουργήσει. Σημειώστε, οι δυναστείες των Μεροβιγγείων και των Καρολιδών στο φραγκικό κράτος προέρχονταν από την περιοχή της Αυστρασίας, αυτό είναι το σημερινό Βέλγιο και τα γύρω εδάφη. Αυτή ήταν η φτωχότερη και πιο καθυστερημένη περιοχή του φραγκικού κράτους. Γιατί οι ελίτ προέρχονταν από εκεί; Εκεί το χάσμα μεταξύ των μαζών και των ελίτ ήταν ελάχιστο και οι μάζες υποστήριζαν τους δικούς τους, πρώτα τους μακρυμάλληδες Βασιλείς και στην συνέχεια τους μεγαλοκράτορες. Έτσι, στον σύγχρονο κόσμο, οι τελευταίοι που πέφτουν είναι οι οργανισμοί στους οποίους οι ανώτερες τάξεις είναι στενά συνδεδεμένες με τις μάζες.

Ο Μαρξ και ο Ένγκελς έγραψαν πολύ σωστά ότι κατά την διάρκεια των επαναστάσεων η τάξη που κάνει την επανάσταση πρέπει, για μια σύντομη στιγμή, να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας στο σύνολό της έναντι της παλιάς τάξης. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να έρθει η νέα τάξη στην εξουσία. Δεν μπορείτε να το δείτε ακόμα, επειδή όλοι αυτοί οι Ζούκερμπεργκ, οι Μασκ, οι Μπέζος, οι Γκέιτς… δημιουργούνται μεν από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά έχουν πλέον δημιουργήσει την δική τους βάση. Και νομίζω ότι στην συνέχεια θα δούμε σοβαρούς συμβιβασμούς μεταξύ αυτών των ομάδων.

Γιατί μισούν τόσο πολύ τον Τραμπ;

Ο Τραμπ τους έχει χαλάσει τα πάντα. Υπήρχε ένα σχέδιο 16 ετών για να αλλάξει η Αμερική. 8 χρόνια Ομπάμα και 8 χρόνια Κλίντον. Και ξαφνικά μετά τον Ομπάμα έρχεται ο Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει τόσα πολλά! Είναι σαφές ότι δεν εκπλήρωσε το πρόγραμμά του. Δεν μπόρεσε να το εκπληρώσει. Δεν δίνω αρνητική σημασία στον όρο που χρησιμοποιώ εδωνά. Είναι ένας αντιδραστικός τύπος. Γιατί θέλει να σώσει μια Αμερική που είναι ήδη νεκρή. Είναι η Αμερική που προδόθηκε από αυτούς τους ίδιους τους baby boomers που ξεσάλωσαν το ’68. Και ο Τραμπ ήθελε να σώσει αυτό που δεν μπορεί να σωθεί.

Ο Τραμπ είναι ο θανάσιμος βρυχηθμός της απερχόμενης τάξης που θα τραβήξει τα δόντια των νέων αφεντικών. Και θα είναι πιο μαλακοί… Θυμηθείτε στην ταινία “Operation Y” τον Fedya, ο οποίος επανεκπαιδεύτηκε από τον Shurik. Εκείνος διατύπωσε την αρχή της εποχής του Μπρέζνιεφ:

“Φοιτητή, αυτή είναι η εποχή που πρέπει να είσαι πιο μαλακός στους ανθρώπους και ευρύτερος στις ερωτήσεις. Για να κάνεις τα νέα τέρατα να “μαλακώσουν” και να “πλατύνουν”, πρέπει να βγάλεις μερικά από τα δόντια τους”

“Το να αντιπαραβάλλεις μια τεχνητή νοημοσύνη με έναν άνθρωπο είναι σαν να αντιπαραβάλλεις ένα αεροπλάνο με έναν πιλότο. Εδώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο προς το παρόν. Και η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχεται πάντα από έναν άνθρωπο. Το άλλο πράγμα είναι ότι η μη ανθρώπινη ΤΝ μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτήν και να πει: “Άρα δεν είμαστε εμείς! Είναι η τεχνητή νοημοσύνη!”

Παρεμπιπτόντως, στο παλιό μυθιστόρημα του Λεμ “Εδέμ” αυτή η παραλλαγή είναι κυλιόμενη. Και στο “Το άθροισμα της τεχνολογίας” το περιέγραψε με φιλοσοφική γλώσσα. Ναι, τα ΤΝ μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα ΤΝ. Και κοιτάξτε, όλες αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες, ο λευκός πυρήνας της Δύσης τις πιάνει πρώτος απ’ όλους. Και στο τέλος, θα αποδειχθεί… αυτή ήταν μια άποψη απλοϊκή: οι βάρβαροι κατάπιαν την Ρώμη, ναι, αλλά η ίδια η Ρώμη ήταν βάρβαρη.

Οι βάρβαροι, παρεμπιπτόντως, ήρθαν στην Ρώμη για να ζήσουν όπως στην Ρώμη. Η Ρώμη σάπισε από μέσα προς τα έξω. Αλλά το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στην σύγχρονη μεταδυτική Ευρώπη. Κάποτε καθόμασταν με την κόρη μου στην Φλωρεντία, κοντά στα Ουφίτσι, και κοιτούσα τους Ιταλούς… Και κάπως μου ήρθε στο μυαλό ότι οι σημερινοί Ιταλοί έχουν την ίδια σχέση με ό,τι έγινε τον XV-XVI αιώνα, όπως οι Άραβες με τις Πυραμίδες, δηλαδή, καμία. Ή, ας πούμε, όπως ο σημερινός πληθυσμός της Ελλάδας με την Ακρόπολη και τον Περικλή. Και αυτή επίσης -η Ακρόπολη χτίστηκε από άλλους ανθρώπους. Και είμαι σίγουρη ότι οι σημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατασκευάσουν ένα τέτοιο έργο.

Η μακροπρόθεσμη τάση της ανάπτυξης (τα τελευταία 100 χρόνια) δείχνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στο βιομηχανικό καπιταλιστικό σύστημα θα μειωθεί. Η αναδυόμενη παγκόσμια οικονομία -εκτός κι αν συμβεί κάποια παγκόσμια καταστροφή- θα αποτελείται από διάφορα στρώματα. Ο θαυμάσιος οικονομολόγος Yaryomenko, (ένας από τους ανθρώπους που η Ρωσία θα λογοδοτήσει για το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα) είπε ότι η οικονομία του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι σοσιαλισμός για τους πλούσιους και καπιταλισμός για τους φτωχούς.

Έτσι, η κορυφή είναι αυτό που σήμερα ονομάζεται εξισμός. Το επόμενο επίπεδο είναι η χρηματοδότηση, οι τράπεζες. Στην συνέχεια είναι η αναπτυγμένη βιομηχανία, η μη αναπτυγμένη βιομηχανία και, τέλος, όλα τα υπόλοιπα. Παρεμπιπτόντως, αυτό το “όλα τα υπόλοιπα” είναι αρκετά μεγάλο. Έτσι, το 63ο έτος στο εξώφυλλο του περιοδικού “Τεχνική για την νεολαία” φιγουράρει μια πλωτή πόλη για 50 χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό, παρεμπιπτόντως, λύνει κι ένα άλλο καυτό ζήτημα για την ελίτ -δεν χρειάζεται να πληρώνουν φόρους. Είναι εκτός δικαιοδοσίας.

Ο μετακαπιταλισμός δεν είναι η νέα φεουδαρχία.

Η φεουδαρχία είναι ένας άνθρωπος που έρχεται και λέει: “Στο αρχικό στάδιο, το σώμα σου μου ανήκει, αλλά όχι ως σκλάβος. Και σε μεταγενέστερο στάδιο, η γη σου μου ανήκει”. Δηλαδή, οι εξωτερικοί προς εσάς παράγοντες αλλοτριώνονται. Αυτό το νέο σύστημα, όταν οι πνευματικοί παράγοντες αλλοτριώνονται, εδώ ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον αλλοτριώνεται. Αναγκάζεται να μπει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Γίνεται Homo Nexus – ο άνθρωπος του δικτύου.

Δηλαδή, πρόκειται για αλλοτρίωση ολόκληρου του ανθρώπου, όχι μόνο του σώματός του…

Αυτό είναι απανθρωπισμός.

Και εδώ ταιριάζουν πολύ καλά ο τρανσουμανισμός και ο περιβαλλοντισμός, θυμηθείτε το περίφημο Ταμείο για την Άγρια Ζωή “WWF”, το οποίο διοικείτο από τον Φίλιππο, τον σύζυγο της Ελισάβετ Β’ και, είναι καταγεγραμμένο, είχε πει αρκετές φορές ότι αν ήταν γραφτό να επιστρέψει στην Γη σε μια άλλη ζωή, θα ήθελε να επιστρέψει ως ιός για να μειώσει τον πληθυσμό του πλανήτη.

Πράγματι, ο πληθυσμός του πλανήτη αυξήθηκε δραματικά (για τα συμφέροντα των ελίτ) στην βιομηχανική εποχή, σύμφωνα με την λογική του καπιταλιστικού συστήματος. Επειδή όμως αναδύεται ένα μετακαπιταλιστικό σύστημα με παραγωγή γνώσης, αυτός ο πληθυσμός, από την δική τους σκοπιά, πρέπει κάπου να πάει και να μειωθεί δραματικά. Ε, κοντά στον νου κι η γνώση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου