Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που προστατεύει τον γάμο;

Με δεδομένη τη ζοφερή εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει λόγω του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν τα επιβαρυντικά συναισθήματα στη σχέση τους, τι μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια για να προστατεύσουν την αγάπη και τη στοργή που νιώθουν ο ένας για τον άλλο; Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που προστατεύει τον γάμο; Παρακολουθώντας την αλληλεπίδραση ζευγαριών των οποίων ο γάμος συνέχισε να επιβιώνει επί χρόνια, οι ειδικοί σύμβουλοι γάμου είναι σε θέση να προσφέρουν συγκεκριμένες συμβουλές σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και ορισμένες γενικές κατευθύνσεις που ισχύουν και για τους δύο.

Οι γυναίκες δίνουν σεξ για να πάρουν τρυφερότητα και προστασία, ενώ οι άντρες δίνουν τρυφερότητα και προστασία για να πάρουν σεξ.

Γενικά, άνδρες και γυναίκες έχουν ανάγκη από διαφορετικό συναισθηματικό συντονισμό. Για τους άνδρες, η συμβουλή είναι να μην αποφεύγουν τη σύγκρουση, αλλά να συνειδητοποιούν ότι όταν η γυναίκα τους φέρνει στην επιφάνεια κάποια θλίψη ή διαφωνία της, μπορεί να το κάνει ως μια πράξη αγάπης, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τη σχέση υγιή και ζωντανή (παρόλο που φυσικά μπορεί να υπάρχουν και άλλα κίνητρα για την εχθρότητά της). Εάν τα παράπονα σιγοβράζουν, στο τέλος θα θεριέψουν τόσο που θα οδηγήσουν σε έκρηξη. Όταν έρχονται στην επιφάνεια και αντιμετωπίζονται, η πίεση υποχωρεί. Όμως οι άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο θυμός ή η προσωπική δυσφορία δεν είναι συνώνυμα επίθεσης: τα συναισθήματα των γυναικών τους συχνά υπογραμμίζουν και εμφαίνουν αυτά που νιώθουν σε σχέση με κάθε ζήτημα.

Οι άνδρες επίσης χρειάζεται να προσέχουν ώστε να μη βραχυκυκλώσουν το πιο σημαντικό για μια γυναίκα είναι να νιώθει ότι ο άνδρας της ακούει τα παράπονά της και κατανοεί τα δικά της συναισθήματα σχετικά με το ζήτημα (παρόλο που δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί μαζί της). Εκείνη μπορεί να ακούσει τη συμβουλή που έχει να της προσφέρει σαν έναν τρόπο να απορρίψει ως παράλογα τα συναισθήματά της. Οι σύζυγοι που είναι σε θέση να παραμείνουν μαζί με τις γυναίκες τους όταν αυτές βρίσκονται στο ζενίθ του θυμού τους, αντί να απορρίπτουν τα παράπονά τους ως άνευ σημασίας, βοηθούν τις γυναίκες τους να νιώσουν ότι εισακούονται και ότι γίνονται σεβαστές. Ιδιαίτερα, οι γυναίκες θέλουν να ξέρουν ότι τα συναισθήματά τους αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστά, έστω και αν οι άνδρες τους διαφωνούν με αυτά. Συχνότατα, όταν μια σύζυγος νιώθει ότι η άποψή της λαμβάνεται υπόψη και ότι τα συναισθήματά της καταγράφονται, ηρεμεί.

Όσο για τις γυναίκες, η συμβουλή είναι αντίστοιχη. Από τη στιγμή που ένα μεγάλο πρόβλημα για τους άνδρες είναι ότι οι γυναίκες τους εκδηλώνουν τόσο θορυβωδώς τα παράπονά τους, οι γυναίκες πρέπει να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να μην επιτίθενται στους άνδρες τους. Να παραπονιούνται για κάτι που κάνουν, αλλά να μην εκδηλώνουν περιφρόνηση, ούτε να τους κριτικάρουν σε προσωπικό επίπεδο. Τα παράπονα δεν είναι επιθέσεις στο χαρακτήρα, αντίθετα αποτελούν κυρίως μια σαφή δήλωση ότι μια συγκεκριμένη πράξη είναι θλιβερή. Μια οργισμένη επίθεση σε προσωπικό επίπεδο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μια στάση άμυνας ή υπεκφυγής από την πλευρά του άνδρα, η οποία θα γίνει ακόμα πιο σαρωτική και απλώς θα κλιμακώσει τον καβγά. Τέλος, καλό είναι τα παράπονα μιας γυναίκας να υπηρετούν ταυτόχρονα την επιθυμία της να διαβεβαιώσει τον άνδρα της για την αγάπη της προς αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου