Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Γιατί οι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι αποτυγχάνουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους

Η ευφυΐα και η ευσυνειδησία (εργασιακή ηθική, οργάνωση) είναι οι πιο ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες της επιτυχίας. Ωστόσο, ο κόσμος είναι γεμάτος από εξαιρετικά ευφυείς, αλλά αποτυχημένους ανθρώπους. Γιατί μερικές παγίδες εμποδίζουν πολλούς από τους πιο προικισμένους ανθρώπους στη Γη, να πετύχουν.

Πολλοί από εσάς είστε επίσης αρκετά έξυπνοι. Εξάλλου, περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας διαβάζοντας. Ένα τέτοιο χόμπι επιλέγει για ένα πολύ συγκεκριμένο πλήθος. Ίσως λοιπόν εσείς, περισσότερο από τους περισσότερους, να προσέξετε αυτές τις παγίδες. Κάποιες μπορείτε να αποφύγετε. Άλλες, όχι και τόσο.

Συνοπτικά υπάρχουν 4 λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αποτυγχάνουν:

-Γεννιούνται σε άσχημες συνθήκες, φτώχεια, τοξική οικογένεια, έλλειψη πόρων και ευκαιριών.
-Υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες, οι οποίες δημιουργούν μυριάδες άλλα εμπόδια στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και καλύτερους μισθούς.
-Έχουν έλλειψη ικανών δεξιοτήτων να μεταχειρίζονται τους ανθρώπους ή είναι αλαζόνες. Για κάθε αλαζόνα με πολύ εξυπνάδα που πετυχαίνει, υπάρχουν πολλοί άλλοι που αποτυγχάνουν, καθώς απομακρύνονται από την κανονική συμπεριφορά. Να είσαι λοιπόν καλός με τους άλλους, για να είσαι σεβαστός.
-Δεν ασχολούνται με την δουλειά ή τα πρότζεκτ που έχουν αναλάβει, ή δεν έχουν την επιθυμία να το κάνουν.

Το υψηλό IQ και τα δεινά του

Θεωρείται ότι όσο πλησιάζει κανείς στην πιθανή υψηλή ανθρώπινη νοημοσύνη, ο κίνδυνος για ψυχικές ασθένειες αυξάνεται εκθετικά. Εάν πλησιάσετε πολύ σε κάποιο όριο, θα χάσετε εντελώς το μυαλό σας.

Ο Μπετόβεν υπέφερε από σοβαρή κατάθλιψη. Η συμπεριφορά του ήταν ακανόνιστη και έκανε αυτοθεραπεία πίνοντας κρασί όλες τις ώρες, κάτι που τελικά τον σκότωσε. Είναι ενδιαφέρον ότι οι λυπημένοι άνθρωποι έχουν αποδειχθεί ότι αισθάνονται καλύτερα αφού ακούσουν θλιβερή μουσική. Η δημιουργική τους διαδικασία μπορεί κάλλιστα να έχει γίνει μια παραγωγική μορφή αυτοθεραπείας.

Ωστόσο, για κάθε Μπετόβεν, που αξιοποιεί την ψυχική ασθένεια προς όφελός του, πολλά άλλα θα καταρρεύσουν. Η κατάθλιψη σχετίζεται ισχυρά με τα κίνητρα, τη ΔΕΠΥ και το άγχος. Το ταλέντο είναι ένας ζοφερός προάγγελος πολλών δεινών και δαιμόνων.

Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι στρέφονται στον αλκοολισμό. Κατέστρεψε αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια ευημερούσα καριέρα. Πέρασε τις πιο δύσκολες δοκιμές στο κολέγιο χωρίς καν να σπουδάσει. Ο εγκέφαλός του φάνηκε να έχει προθυμία να σκέφτεται με πολύπλοκες εξισώσεις.

Εάν οι περισσότερο ταλαντούχοι άνθρωποι σαν αυτόν αναζητούσαν θεραπεία, ποιος ξέρει, ίσως να ήταν σε διαφορετική κατάσταση. Τα βιβλία ιστορίας είναι γεμάτα με απόλυτες ιδιοφυίες που διαλύθηκαν πολύ γρήγορα λόγω τρέλας.

Ο πιο εύκολος λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν

Κάποιοι είναι πολύ επιτυχημένοι και απλώς έξυπνοι. Ωστόσο, πολλοί άλλοι είναι πολύ πιο έξυπνοι στα χαρτιά, που απέτυχαν στη ζωή τους.

Γιατί; Η επιτυχία οφείλεται κυρίως στις δεξιότητες του κάθε ανθρώπου και της εργατικότητάς του. Αν είναι πολύ καλός ακροατής. Αν ξέρει πώς να μιλά και να μαθαίνει ό, τι είναι σημαντικό. Αν είναι, επίσης, ευσυνείδητος και πολύ ηθικός. Αν αντιμετωπίζει εξίσου τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη θέση τους.

Και εδώ αποτυγχάνουν πολλοί από τους πολύ έξυπνους ανθρώπους. Στερούνται των ήπιων δεξιοτήτων, της ικανότητας να σχετίζονται με πολλούς τύπους ανθρώπων. Όπως είπαμε, πολλοί χαρισματικοί άνθρωποι έχουν επίσης μια υποκείμενη αλαζονεία που καλύπτεται έξυπνα. Τα επιχειρησιακά εγχειρίδια είναι γεμάτα με μελέτες περιπτώσεων για τις σταδιοδρομίες των στελεχών που καταστρέφονται από την υπερηφάνεια – αλαζονεία.

Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε εντελώς. Όταν λέμε σε ένα άτομο από τη γέννησή του ότι είναι φοβερός, με λαμπρό μυαλό και οι βαθμολογίες του επιβεβαιώνουν αυτόν τον έπαινο, τότε ζουν σε έναν κόσμο που βραβεύει την ευφυΐα – είναι πιθανότατα δύσκολο να παραμείνει 100% ταπεινός.

Ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχος είστε, θυμηθείτε ότι έχετε να κάνετε με ανθρώπους στην καριέρα σας. Η επιτυχία δεν είναι ένα τεστ MENSA. Οι ήπιες (ανθρώπινες) δεξιότητες έχουν σημασία. Να είσαι καλός ακόμα και με τον πιο ταπεινό στη δουλειά σου.

Αυτό που όλοι ξεχνούν

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι δεν έχουν συνήθως υψηλά κίνητρα για να δουλέψουν σκληρά με σκοπό να φτάσουν στην κορυφή, όπως κάνουν οι απλοί ταλαντούχοι άνθρωποι.

Και μερικοί λαμπροί άνθρωποι απλά μισούν τη δουλειά. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε με το να θέλουμε να χαλαρώσουμε. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η εργασιακή ηθική είναι έμφυτη, εγγενής, όπως και η τεμπελιά.

Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κατακτήσετε τον κόσμο. Πάντα να πιστεύετε ότι όλοι πρέπει να ζούμε τη ζωή μας όπως την επιλέγουμε, αρκεί να μην επηρεάζει τους άλλους.

Απλά θυμηθείτε: η ευτυχία είναι ο μεγάλος ισοσταθμιστής. Εάν είστε χαρούμενοι, οι προσδοκίες των άλλων ανθρώπων δεν έχουν πλέον σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου