Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Η αγάπη δεν είναι επιχείρηση, σταματήστε λοιπόν να την αντιμετωπίζετε έτσι

Η αγάπη δεν είναι επιχείρηση, σταματήστε λοιπόν να την αντιμετωπίζετε έτσι. Διαφορετικά θα χάσετε τη ζωή σας και θα χάσετε την αγάπη και όλα τα όμορφα στοιχεία της – επειδή κανένα από τα όμορφα πράγματα στη ζωή δεν είναι μια επιχειρηματική πράξη. Οι επιχειρηματικές πράξεις είναι το πιο άσχημο πράγμα στον κόσμο – αναγκαίο κακό, αλλά η ίδια η ύπαρξη δεν γνωρίζει τι σημαίνει επιxειρήσεις». Τα δέντρα ανθίζουν, και αυτό δεν είναι επιχείρηση, τα αστέρια λάμπουν, και αυτό δεν είναι επιχείρηση, και εσείς δεν χρειάζεται να πληρώσετε για αυτό και κανένας δεν απαιτεί κάτι από εσάς. Ένα πουλί έρχεται και κάθεται στην πόρτα σας και τραγουδά, και το πουλί δεν θα σας ζητήσει κάποιο πιστοποιητικό ή δείγμα εκτίμησης. Τραγούδησε το τραγούδι του και έπειτα πέταξε μακριά χαρούμενο, χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του.

Έτσι αναπτύσσεται η αγάπη. Προσφέρετε και μην περιμένετε να δείτε πόσα μπορείτε να αρπάξετε. Ναι, η αγάπη έρχεται, έρχεται στο χιλιαπλάσιο, αλλά έρχεται με φυσικό τρόπο. Η αγάπη έρχεται μόνη της, δεν χρειάζεται να την απαιτήσετε. Όταν την απαιτείτε, δεν έρχεται ποτέ. Όταν την απαιτείτε, την σκοτώνετε.

Προσφέρετε, λοιπόν. Αρχίστε να δίνετε,

Στην αρχή θα είναι δύσκολο, επειδή έχετε εκπαιδευτεί ολόκληρη τη ζωή σας να μην προσφέρετε, αλλά να παίρνετε. Στην αρχή θα πρέπει να παλέψετε με την ίδια σας την πανοπλία. Οι μύες σας έχουν σκληρύνει, η καρδιά σας έχει παγώσει, έχετε γίνει ψυχροί. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά κάθε βήμα θα οδηγήσει σε ένα ακόμα και σιγά σιγά το ποτάμι θα αρχίσει να κυλάει.

Πρώτα απομυθοποιήστε τους γονείς σας. Όταν απομυθοποιήσετε τους γονείς σας, θα απομυθοποιήσετε και τα κοινωνικά πρέπει – επειδή οι γονείς σας εκφράζουν όλα τα παραπάνω. Έτσι θα γίνετε ένα άτομο. Για πρώτη φορά δεν αποτελείτε πλέον μέρος της μάζας, έχετε μια αυθεντική ατομικότητα. Έτσι αυτονομείστε. Αυτή είναι η ωρίμανση. Έτσι πρέπει να είναι ένας ενήλικας.

Ενήλικας είναι κάποιος που δεν χρειάζεται τους γονείς του. Ενήλικας είναι κάποιος που δεν χρειάζεται κανέναν στον οποίο θα στηριχτεί ή από τον οποίο θα πιαστεί. Ενήλικας είναι κάποιος που είναι χαρούμενος στη μοναχικότητά του η μοναξιά αυτή είναι ένα τραγούδι, μια γιορτή. Ενήλικας είναι κάποιος που μπορεί να μείνει μόνος του με τον εαυτό του και να είναι καλά. Η μοναχικότητά του δεν είναι μοναξιά, η μοναχικότητά του είναι ηθελημένη απομόνωση, έχει διαλογιστική φύση.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να βγείτε από τη μήτρα της μητέρας σας. Εάν είχατε παραμείνει εκεί μέσα για διάστημα μεγαλύτερο από εννέα μήνες, θα είχατε πεθάνει – όχι μόνο εσείς, αλλά και η μητέρα σας θα είχε πεθάνει. Κάποια στιγμή αναγκαστήκατε να βγείτε από τη μήτρα της μητέρας σας και έπειτα, κάποια στιγμή, αναγκαστήκατε να φύγετε από την οικογενειακή ατμόσφαιρα, μια ακόμα μήτρα, να πάτε στο σχολείο. Και μετά κάποια στιγμή αναγκαστήκατε να βγείτε από τη σχολική ατμόσφαιρα, μια ακόμα μήτρα, και να βγείτε στον κόσμο. Κατά βάθος όμως είστε ακόμα ένα παιδί. Είστε ακόμα στη μήτρα! Στρώματα και στρώματα μήτρας υπάρχουν ακόμα και αυτή η μήτρα πρέπει να σπάσει.

Στην Ανατολή ονομάζουμε αυτό το σπάσιμο «δεύτερη γέννηση». Όταν επιτύχετε μια δεύτερη γέννηση, θα απελευθερωθείτε απόλυτα από τις γονικές εντυπώσεις. Και το όμορφο εδώ είναι ότι μόνο ένα τέτοιο άτομο νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντι στους γονείς του. Το παράδοξο είναι ότι μόνο ένα τέτοιο άτομο μπορεί να συγχωρέσει τους γονείς του. Νιώθει συμπόνια και τους αγαπάει, τους συμπονά βαθιά και πραγματικά, επειδή έχουν υποφέρει και εκείνοι με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι θυμωμένος, όχι. Μπορεί να έχει δάκρυα στα μάτια του, αλλά δεν είναι θυμωμένος και θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους γονείς του να μεταφερθούν προς μία τέτοια πληρότητα μοναχικότητας, ένα τέτοιο ύψος μοναχικότητας. Γίνετε άτομα, αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνετε.

Το δεύτερο είναι να μην αναμένετε την τελειότητα, να μη ζητάτε και να μην απαιτείτε. Αγαπήστε τους κανονικούς ανθρώπους. Δεν έχουν τίποτα κακό οι κανονικοί άνθρωποι. Οι κανονικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικοί! Κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι τόσο μοναδικό. Σεβαστείτε αυτή τη μοναδικότητα.

Τρίτον, προσφέρετε, και προσφέρετε άνευ όρων – έτσι θα μάθετε τι είναι η αγάπη. Δεν μπορώ να το ορίσω. Μπορώ να σας δείξω τον τρόπο να την καλλιεργήσετε. Μπορώ να σας δείξω πώς να φυτέψετε μια τριανταφυλλιά, πώς να την ποτίσετε, πώς να την μπολιάσετε, πώς να την προστατεύσετε. Και τότε, μία μέρα, από το πουθενά, θα ανθίσει ένα τριαντά φυλλο και το σπίτι σας θα γεμίσει από τα αρώματά του. Έτσι δημιουργείται η αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου