Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Χαλίλ Γκιμπράν: Ένα μάτι για ένα μάτι, κι όλος ο κόσμος θα ήταν τυφλός

Ο Χαλίλ Γκιμπράν γνωστός ως «ο άνθρωπος από τον Λίβανο», έμεινε γνωστός παγκοσμίως ως ένας χαρισματικός συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και καλλιτέχνης. «Ο Προφήτης» είναι ένα από το πιο γνωστά του έργα πέραν άλλων. Ο Χαλίλ μας άφησε μερικά σπουδαία αποφθέγματα, μερικά από τα οποία σε ελεύθερη μετάφραση θα τα περπατήσουμε παρακάτω:

«Ένα μάτι για ένα μάτι, κι όλος ο κόσμος θα ήταν τυφλός»

Η εκδίκηση είναι μια ενέργεια η οποία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταστρέψει. Και το έξω σου αλλά και εσένα. Πολλές φορές μέσα στον χείμαρρο των συναισθημάτων μπερδεύουμε την εκδίκηση με την δικαιοσύνη. Με το να θέλεις να «ισοφαρίσεις» το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μην «προχωρήσεις». Τον κάθε κύκλο μπορείς να τον κλείσεις μέσα σου. Το πάθημα αν γίνει αναβάθμιση γνώση και μάθημα, δεν χρειάζεται να γίνει κράτημα. Ελευθερώσου.

«Είμαστε περιορισμένοι, όχι από τις ικανότητές μας, αλλά από το όραμά μας»

Όταν καταλάβεις και σου επιτρέψεις την αλήθεια πως έχεις την δύναμη μέσα σου να αλλάξεις και να ζήσεις αυτά που θέλεις, τότε θα καταλάβεις πως ο μόνος περιορισμός είναι εκείνος που εσύ σου επιβάλλεις. Όταν έχεις ένα ισχυρό όραμα το οποίο πηγάζει από τα βάθη της ύπαρξής σου, τότε και αυτό αλλά και οι απαιτούμενες ικανότητες, επίκτητες και μη, γίνονται προσιτά. Κι ό,τι δεν είναι προσιτό για το εγώ σου, είναι περιττό για τον Δρόμο του Ανώτερου Εαυτού σου.

«Επιλέγουμε της λύπες και τις χαρές μας πολύ πιο πριν τις βιώσουμε»

Είτε μιλάμε για σχέδιο και πορεία Ψυχής, είτε μιλάμε για τον Νόμο της Συνήχησης, αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι πως ό,τι έρχεται στην ζωή σου, το έχεις μαγνητίσει. Το έχει μαγνητίσει όλο σου το είναι, ή κάποιο κομμάτι του είτε από το συνειδητό σου είτε από το υποσυνείδητό σου. Το συγκεκριμένο είναι μια επέκταση της διδασκαλίας του Dreamer. Όταν αναλάβεις αυτή την ευθύνη, τότε θα διαπιστώσεις πως όλα μπορούν να αλλάξουν, και πως όλα έχουν κάτι να σε διδάξουν.

«Όσο βαθύτερα σκάψει η θλίψη μέσα σου, τόσο περισσότερη ευτυχία θα μπορείς να περιέχεις»

Το συγκεκριμένο είναι μια μορφή αναπλαισίωσης, αλλά και εμπεριέχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Κι αυτό γιατί είναι πια ξεκάθαρο, πως όσο περισσότερο έχεις πονέσει ή στερηθεί, τόσο περισσότερο εκτιμάς αλλά κι απολαμβάνεις τις χαρές και την ευτυχία όταν σε επισκέπτονται. Μέσω των αντιθέσεων, ως ένα σημείο, επεκτείνεσαι, μέχρι να κατανοήσεις την αναλογία των βιωμάτων. Οι άνθρωποι που έχουν πονέσει κι επιστρέψει βαθιά μέσα από την Νύχτα της Ψυχής, ξεχωρίζουν από το χαμόγελο, την καλοσύνη και την παιδικότητά τους.

«Η πιο ανεπαίσθητη πράξη ευγένειας και καλοσύνης, είναι μεγαλύτερη από κάθε καλή πρόθεση»

Λόγια, χάρτινα όνειρα και «θα», πολλοί τάζουν και πολλοί υπόσχονται. Με προθέσεις ακόμα και καλές, τίποτα δεν άλλαξε και τίποτε δεν θ’ αλλάξει. Η δράση είναι αυτή που δείχνει στην πράξη την αληθινή πρόθεση. Οτιδήποτε άλλο το παίρνει ο άνεμος. Στα μικρά βρίσκεται ο Θεός, για όσους τον ή την βλέπουν. Και τα μικρά πολλές φορές, έχουν και το μεγάλο ειδικό βάρος. Ξεκίνα με τα μικρά.

«Μέσα από την δυσκολία και την αντιξοότητα έχουν αναδυθεί οι δυνατότερες ψυχές. Οι πιο ισχυροί χαρακτήρες είναι γεμάτοι από ουλές και σημάδια»

Το διαμάντι πρέπει να υποστεί συγκεκριμένες διαδικασίες και δυνάμεις μέχρι να δημιουργηθεί και να φτάσει την ανθεκτικότητα, την καθαρότητα και τις εν δυνάμει ιδιότητες του. Το κάθε άγαλμα χρειάζεται σμίλευμα και λάξευμα μέχρι αντάξια να απεικονίσει και να καθρεφτίσει στην φθαρτή ύλη τις άυλες κι άφθαρτες αρετές του κόσμου των Ιδεών. Και το κάθε σπαθί, απαιτεί χτύπημα και χρόνο στο αμόνι μεταξύ φωτιάς και ψύχους προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αντοχή και την αποτελεσματικότητά του, είτε για χρήση άμυνας, είτε για επίθεση. Για να είσαι τώρα εδώ, έχεις την Πρώτη Ύλη. Ξαναδιάβασε την προηγούμενη πρόταση.

«Σε μια σταγόνα νερού βρίσκονται όλα τα μυστικά του Ωκεανού. Σε μία όψη σου βρίσκονται όλες οι όψεις την Ύπαρξης»

Μια παραλλαγή από μία διδασκαλία Ερμή Τρισμέγιστου. Όλα είναι μια αντανάκλαση. Ξέχνα το έξω σου για την ώρα. Γύρνα μέσα και στο κέντρο σου. Όταν σε αποδεχθείς, σε αγαπήσεις, και σε καταλάβεις, τότε θα έχεις αποδεχθεί, αγαπήσει, και καταλάβει και τους γύρω σου, αλλά και το σύμπαν ολάκερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου