Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Όταν χορεύεις τα παγωμένα συναισθήματα στο σώμα σου θεραπεύονται

Ο χορός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να φτάσουμε στην χαρά που αγκαλιάζει κάθε θλίψη. -Graciela Figueroa

Γιατί ο χορός έχει την δύναμη να μετασχηματίζει με άμεσο τρόπο την ψυχική μας κατάσταση;

Ο χορός μετασχηματίζει την ψυχική μας κατάσταση


Η κίνηση του σώματος επιδρά άμεσα στην κίνηση των συναισθημάτων και των σκέψεων μέσα μας και έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε μια καλύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας και την συνειδητότητα μας. Ξυπνάει πρώτα από όλα η αίσθηση της ευεξίας με τον εαυτό μας, τους άλλους και με ό,τι μας περιβάλλει, δηλαδή αισθανόμαστε περισσότερη αγάπη για την ίδια τη Ζωή. Tα άτομα αισθάνονται περισσότερο ζωντανά και αποκτούν σταδιακά μια νέα οπτική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ζωή. Αυτό μπορούν να το αντιληφθούν από τα πρώτα μαθήματα, αλλά όσο περισσότερο βάλουν τον χορό στη ζωή τους, τόσο πιο βαθιές θα είναι οι αλλαγές μέσα τους.
Τα συναισθήματα κατοικούν στο σώμα μας και με το χορό μπορούν να εκφραστούν και να μετασχηματιστούν.
Επιπλέον, μέσα από τον χορό, το σώμα μας γίνεται πιο δυνατό και ταυτόχρονα πιο ευαίσθητο. Για παράδειγμα, ένα μαζεμένο άτομο, με το να δώσει χώρο στο σώμα του και να απλωθεί, βρίσκεται ξαφνικά σε ένα καινούργιο τοπίο, όχι μόνο σωματικό αλλά και ψυχικό. Το ίδιο ισχύει και για ένα πολύ σφιγμένο άτομο, μέσα από τον χορό και εάν βρεθεί σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό για αυτό περιβάλλον, έχει την ευκαιρία να λυθεί, να χαλαρώσει και έτσι να συνδεθεί με την ευαισθησία του. Κάθε φορά λοιπόν που κινούμε το σώμα μας, κινούνται την ίδια στιγμή και όλα τα άλλα είδη νοημοσύνης που μας συνθέτουν.

Η θεραπευτική επίδραση του χορού


Η Κίνηση, όταν συνδυάζεται με την ενσυνειδητότητα και την συναισθηματική έκφραση, μπορεί να μας βγάλει από τον αυτοματισμό και την μηχανικότητα της καθημερινότητας, ώστε να συνδεθούμε με τα ουσιαστικά μέρη του εαυτού μας, που συνήθως καλύπτονται από την ταχύτητα του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

Στην ουσία, εξασκούμε την ικανότητα μας στο άκουσμα και την επαφή με το σώμα μας, μέσα από την παρουσία μας. Επιτρέπουμε στο σώμα και τη φύση μας να ξεδιπλώσει όλη την σοφία και τις δυνατότητες αυτοϊασης που διαθέτει.

Με τη σωματική και εκφραστική δουλειά ξεπαγώνει και απελευθερώνεται σταδιακά η μπλοκαρισμένη στο σώμα μας ενέργεια, ανακτούμε το γέλιο και τον αυθορμητισμό της παιδικής μας ηλικίας, που ένα κομμάτι του χάθηκε μέσα από την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση αλλά και τις τραυματικές εμπειρίες που προκύπτουν αναπόφευκτα κατά την διάρκεια της ζωής μας. Έπειτα αναστοχαζόμαστε και δίνουμε ένα καινούργιο νόημα στα όσα βιώσαμε κατά την διάρκεια αυτής της δουλειάς, θέλοντας να διοχετεύσουμε τις ανανεωμένες μέσα μας ενέργειες στην καθημερινότητα μας.

Ο ρόλος της ομάδας στην ομαδική χορευτική πρακτική


Η ομάδα έχει ένα τεράστιο δυναμικό θεραπείας και μεταμόρφωσης, γιατί είναι η άμεση εκδήλωση της αγάπης που μας ενώνει και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά αλληλέγγυοι. Κάθε άτομο της ομάδας επηρεάζεται και επιδρά, ακόμα και αν δεν το παρατηρεί, στις κινήσεις των άλλων, μεταδίδει και εισπράττει την ενέργεια της ομάδας και συν-δημιουργεί την ενεργειακή και εκφραστική της διαδρομή. Ο ελεύθερος ατομικός χορός από την μια, μας βοηθάει να εμβαθύνουμε την σύνδεση με τον ίδιο μας τον εαυτό, ενώ μέσα από τον ομαδικό χορό συνδεόμαστε με τους άλλους. Κι οι δυο μορφές κίνησης είναι θεραπευτικές και μεταμορφωτικές.

Η μουσική και ο ρόλος της στην εκφραστική δουλειά της κίνησης


Η μουσική μας επιτρέπει να συνδεθούμε και να εκφράσουμε διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας. Για παράδειγμα οι tribal και οι ροκ μουσικές μας επιτρέπουν να συνδεθούμε καλύτερα με τη γη και τη ζωτική μας δύναμη, ενώ οι μπαλάντες για παράδειγμα έχουν επίδραση στο συναισθηματικό μας σώμα. Η μουσική είναι η παγκόσμια ανθρώπινη κληρονομία μας και κατά αυτόν τον τρόπο, χορεύοντας σε μια ευρεία γκάμα μουσικών ακουσμάτων από όλο τον κόσμο, ανακτούμε την σύνδεση μας με την ίδια την ανθρωπότητα, αλλά και την συνείδηση ότι είμαστε μέρος της.

Εάν χορεύαμε, θα υπήρχε περισσότερη ειρήνη στον κόσμο;

Εάν χορεύαμε και εκφράζαμε αυτό που αισθανόμασταν μέσα από την κίνηση, την φωνή, μέσα από όλη μας την φύση, τόσο αυτά που θεωρούμε τα πιο «υψηλά» όσο και τα πιο «χαμηλά» μας συναισθήματα, εάν βρίσκαμε το θάρρος να τα κοιτάξουμε και να τα χορέψουμε, κυλώντας μαζί τους, θα αισθανόμασταν όλοι σε περισσότερη ειρήνη με τον εαυτό μας, τους άλλους και την ίδια την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου