Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Υπάρχουν δύο τύποι φυλακισμένων

Άτομα ήταν πάντοτε παρεξηγημένα. Ένας Σωκράτης, Λάο Τζου, ένας Ζαρατούστρα, ένας Επίκουρος, ήταν πάντοτε παρεξηγημένοι. Τα πιο θρησκευόμενα άτομα θεωρούνταν άθρησκα επειδή αν κάποιος είναι πραγματικά θρησκευόμενος θα σας διδάξει ελευθερία, θα σας διδάξει αγάπη. Δεν θα σας διδάξει ένα νεκρό μοτίβο ζωής. Θα σας διδάξει ένα χάος, επειδή τα αστέρια γεννιούνται μόνο από το χάος. Θα σας διδάξει να είστε τελείως ελεύθεροι.

Γιατί οι άνθρωποι κουβαλάνε φυλακές συνεχώς στη ζωή τους, αόρατες φυλακές; Έχω συναντήσει μόνο δύο τύπους φυλακισμένων: κάποιους που ζουν σε μια ορατή φυλακή, και τους υπόλοιπους που ζουν σε μια αόρατη φυλακή. Κουβαλάνε τη φυλακή τους μέσα τους – στο όνομα της συνείδησης, στο όνομα της ηθικής, στο όνομα της παράδοσης, στο όνομα του ενός και του άλλου. Χιλιάδες είναι τα ονόματα των δεσμών και της σκλαβιάς.

Η ελευθερία δεν έχει όνομα. Δεν υπάρχουν πολλοί τύποι ελευθερίας- η ελευθερία είναι μία. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ; Η αλήθεια είναι μία. Τα ψέματα μπορούν να είναι εκατομμύρια. Μπορείτε να πείτε ψέματα με ένα εκατομμύριο τρόπους· δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια με ένα εκατομμύριο τρόπους. Η αλήθεια είναι απλή, ένας τρόπος είναι αρκετός. Η αγάπη είναι μία, οι νόμοι είναι εκατομμύρια. Η ελευθερία είναι μία, οι φυλακές είναι πολλές. Και αν δεν είστε σε απόλυτη επαγρύπνηση, δεν θα μπορέσετε ποτέ να κινηθείτε ελεύθερα. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορείτε να αλλάξετε φυλακές. Από τη μία φυλακή μπορείτε να πάτε στην άλλη φυλακή, και μπορείτε να απολαύσετε τον περίπατο ανάμεσα στις δύο. Αυτό συμβαίνει στον κόσμο, και απολαμβάνουν -ναι, νιώθουν λίγη ελευθερία όταν αλλάζουν φυλακές. Καθώς κάνουν μια βόλτα πηγαίνοντας από τη μία φυλακή στην άλλη, νιώθουν ωραία. Και βρίσκονται και πάλι στην ίδια παγίδα, με ένα διαφορετικό όνομα.

Όλες οι ιδεολογίες είναι φυλακές. Σας προτρέπω να τις προσέχετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου