Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ
(ζώο, άλογο)
 
Οι περιπέτειες του Οδυσσέα δεν τελειώνουν με την επιστροφή του στην Ιθάκη. Οι μυθογράφοι τον θέλουν να ξαναρχίζει τα ταξίδια και να κατευθύνεται προς τη Δύση, ενώ τα παιδιά που απέκτησε με την Κίρκη να γίνονται επώνυμοι ήρωες διαφόρων πόλεων στην ιταλική χερσόνησο, προσδίδοντας σε αυτούς κύρος και προβάδισμα στα διπλωματικά παιχνίδια.
 
Στο δεύτερο ταξίδι που επιχείρησε ο ήρωας στην Κίρκη πέρασε και από την Άλα, μάγισσα και ακόλουθο της Κίρκης, ετρουσκικής καταγωγής, που έδωσε το όνομά της σε μια πόλη ή τοποθεσία που λεγόταν Αλός Πύργος, πύργος της θάλασσας.
 
Προκειμένου να κρατήσει τον ήρωα κοντά της, η μάγισσα τον μεταμόρφωσε σε άλογο που έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Λέγεται ότι με τον μύθο αυτό εξηγείται ένας στίχος της Οδύσσειας που προέβλεπε τον θάνατο του Οδυσσέα μακριά από τη θάλασσα*.
 
Πάντως, η μεταμόρφωσή του σε ίππο τον σχετίζει με τον μεγάλο εχθρό του, τον Ποσειδώνα, που συχνά έπαιρνε τη μορφή ίππου -λατρευόταν και ως Ίππιος Ποσειδών. Σε αυτή τη μορφή ενώθηκε με τη Δήμητρα και απέκτησαν μια Κόρη, το όνομα της οποίας γνωστοποιούνταν μόνο στους μυημένους, ενώ οι αμύητοι την αποκαλούσαν Δέσποινα.
------------------------------
*Ο Τειρεσίας για τον θάνατο του Οδυσσέα
 
θάνατος δέ τοι ἐξ ἁλὸς αὐτῷ
ἀβληχρὸς μάλα τοῖος ἐλεύσεται, ὅς κέ σε πέφνῃ
γήραι ὕπο λιπαρῷ ἀρημένον· ἀμφὶ δὲ λαοὶ
ὄλβιοι ἔσσονται.
Κι ακόμα ο θάνατος γλυκός, γαλήνιος θα 'ρθει
να σε 'βρει αλάργα από τη θάλασσα, τα μάτια να σου κλείσει
μες σε βαθιά καλά γεράματα· κι ολόγυρα οι λαοί σου
θα ζουν χαιράμενοι.
(Οδ. λ 134-137)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου