Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ερευνητές: Αρκετοί εξωπλανήτες είναι πιο κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν ζωή από τη Γη - Αφθονία σε νερό

Εκπλήσσουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Οι εξωπλανήτες στο σύμπαν μας μπορεί να φιλοξενούν άφθονη ζωή που απολαμβάνει ένα πιο φιλόξενο σπίτι από ό, τι εμείς στη Γη.

Οι ερευνητές αναζητούν ωκεανούς σε εξωπλανήτες οι οποίοι έχουν «τη μεγαλύτερη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μια άφθονη και δραστήρια ζωή», δήλωσε η γεωφυσικός Στεφανία Όλσον από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Η ομάδα της χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό της NASA για να μοντελοποιήσει μια σειρά από εξωπλανήτες για να δει ποιες θα ήταν πιθανότατα να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τη ζωή.

Αυτό οδήγησε σε ένα «εκπληκτικό συμπέρασμα», το οποίο αποκάλυψε ότι «οι συνθήκες σε ορισμένες εξωπλανήτες με ευνοϊκά μοντέλα κυκλοφορίας των ωκεανών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για να υποστηρίξουν μια ζωή που είναι πιο άφθονη ή πιο ενεργή από τη ζωή στη Γη», δήλωσε ο Olson.

Η κυκλοφορία αυτών των ωκεανών είναι παρόμοια με της Γης και επειδή αυτό δημιουργεί μια ανοδική ροή θρεπτικών ουσιών από τα βάθη των ωκεανών στην επιφάνεια όπου ζει η φωτοσυνθετική ζωή, που σημαίνει ότι υπάρχει μια αναπλήρωση θρεπτικών ουσιών και περισσότερη βιολογική δραστηριότητα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι παχύτερες ατμόσφαιρες, οι βραδύτερες περιστροφές και η παρουσία ηπείρων δημιούργησαν υψηλότερα ποσοστά ανατίναξης.

Η νέα έρευνα θα βοηθήσει στην επέκταση των σημερινών παραμέτρων που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση κατοικήσιμων εξωπλανήτων, οι οποίες επί του παρόντος επικεντρώνονται στις θερμοκρασίες και τις δυνατότητες των υγρών ωκεανών. "Όλοι οι ωκεανοί δεν είναι εξίσου φιλόξενοι," εξηγεί ο Olson, "και μερικοί ωκεανοί θα είναι καλύτεροι τόποι για να ζήσουν από άλλους εξαιτίας των παγκόσμιων μοντέλων κυκλοφορίας τους".

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι και 35 τοις εκατό όλων των γνωστών εξωπλανητών που είναι μεγαλύτεροι από τη Γη θα πρέπει να είναι πλούσιοι σε νερό, έτσι υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκεί έξω για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου