Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Το σύμπαν είναι σχεδιασμένο;

''Μα ναι'' ισχυρίζονται οι ''δημιουργιστές.'' Δεν βλέπετε την πολυπλοκότητα; 'Ενας θεός την ''δημιούργησε''. Η βάση αυτού του ισχυρισμού είναι η Βίβλος. Σοβαρά τώρα είναι η πολυπλοκότητα απόδειξη σχεδιασμού; Οι δημιουργιστές λαμβάνουν ως δεδομένο πως υπάρχει ''σχέδιο'' για να υποδείξουν-και όχι να αποδείξουν- την ύπαρξη ενός σχεδιαστή.

Δεν βλέπω το Σύμπαν να είναι δημιουργία μιας ανώτερης δύναμης αφού το 99,999999% του Σύμπαντος είναι τρομερά εχθρικό στην ανθρώπινη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γαλαξίες το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρο το σύμπαν.

Οι δημιουργιστές διαπράττουν λογικό σφάλμα όταν βλέπουν στοιχεία σχεδιασμού παντού. Αντιλαμβάνονται και επιβάλουν μοτίβα και στη συνέχεια προσπαθούν να στηρίξουν ισχυρισμούς. Από όσο μπορούμε να σκεφτούμε σε ολόκληρο το σύμπαν φαίνεται να υπάρχει μόνον ένα σημείο στην άκρη ενός γαλαξία που είναι κατάλληλο για την ζωή. Αυτή είναι η Γη.

Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε πως δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας υπάρχει ζωή σε οποιαδήποτε μορφή αυτό δεν είναι απόδειξη πως το σύμπαν είναι σχεδιασμένο. Τι είδους ευφυής σχεδιασμός είναι αυτός όταν ακόμη και εδώ στη Γη υπάρχουν αμέτρητα πράγματα έτοιμα να μας σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή;.. Αν εσύ σχεδίαζες τον πλανήτη Γη θα τον σχεδίαζες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ηφαίστεια σεισμούς και τυφώνες πού μπορούν να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους τους οποίους εν τω μεταξύ εσύ σχεδίασες; Η μήπως μια λακκούβα είναι σχεδιασμένη από έναν θεό ώστε να ταιριάζει κάτι ακριβώς μέσα στην λακκούβα;

Η έννοια του δημιουργού ή του ευφυούς σχεδιαστή είναι χωρίς λογική και πρόκειται για προκατάληψη επιβεβαίωσης. Βάλτε την γάτα σας στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας να κόβει βόλτες. Μετά 3-4 ώρες δεν θα δείτε στην οθόνη τυχαία γράμματα-προτάσεις το 99% χωρίς καμιά εξήγηση ωστόσο σίγουρα θα εντοπίσετε μια λέξη που θα ταιριάζει με κάτι που γνωρίζετε. Είναι αυτό σχεδιασμός;.. Επεκτείνετε το σκεπτικό για το σύμπαν.

Η εξήγηση του σχεδιασμού δεν βοηθά στην αποφυγή της συνεκτικότητας αλλά είναι μια σύμπτωση όπου ''βλέπετε'' έναν σχεδιαστή που είναι εξίσου τυχαίος. Μερικοί ισχυρίζονται πως το σύμπαν είναι τόσο τέλειο για τη ζωή που αν δεν υπήρχε αυτή η τελειότητα δεν θα λειτουργούσε...Με το να λέμε πώς η Γη είναι τέλεια τοποθετημένη για εμάς ενάντια σε όλες τις πιθανότητες δεν έχει νόημα. Αν δεν ήταν δεν θα ήμασταν εδώ για να θέσουμε αυτήν την ερώτηση αλλά αυτό δεν δείχνει πραγματικά έναν σχεδιαστή.

Οι άνθρωποι έχουν ενσωματωμένη την τάση να βλέπουν πρότυπα. Όπως τα πρόσωπα στα σύννεφα την φιγούρα του Ιησού στο καμένο τοστ και του αστερισμούς στον νυχτερινό ουρανό. Το μυαλό μας απαιτεί να υπάρχει ένα μοτίβο η δημιουργεί ένα ακόμη και όταν δεν υπάρχει. Εάν κάποιος λοιπόν σχεδίασε τη ζωή στη Γη έκανε ατελής δουλειά αφού υπήρξαν περισσότερα είδη που εξαφανίστηκαν από αυτά που ζουν τώρα. Η φύση ναι "λειτουργεί" αλλά δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα η κάποιος τελικός σκοπός.

Στην πραγματικότητα όταν έχετε τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων γαλαξίες αστέρια και πλανήτες δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζωή στη Γη μπορεί να συμβεί "τυχαία". Ακριβώς όπως αν συμμετέχετε στην κλήρωση ενός τυχερού παιχνιδιού ένα τρισεκατομμύριο φορές έχετε κάποια στιγμή πιθανότητα να κερδίσετε. Αλλά τι σημαίνει ευφυής σχεδιασμός;.. Ακούγεται κάπως αόριστο. Για παράδειγμα πια χαρακτηριστικά του φυσικού κόσμου μας φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί; Ποια χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην εμφάνιση του σχεδιασμού;

Πώς θα ήξερα ότι έβλεπα κάτι που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί; Είναι ας πούμε σχεδιασμένο ότι κάποια παιδιά γεννιούνται χωρίς καμία προοπτική να μεγαλώσουν; Οι μορφές ζωής που βλέπουμε σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τις πρώιμες μορφές τους. Είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης. Και το DNA;...

Σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων κάθε βιώσιμος κλώνος DNA που έχει πάνω από 84 νουκλεοτίδια δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τυχαίων μεταλλάξεων. Σε αυτό το στάδιο οι πιθανότητες είναι 1 σε 4.80 x 1050. Ένας τέτοιος αριθμός θα μπορούσε να γραφτεί έτσι: 480.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.

Σύμφωνα λοιπόν με τους φαν του δημιουργισμού δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει σχηματιστεί τυχαία... Μη γνωρίζοντας γιατί μιλούν μερικοί άνθρωποι -κάποιοι κάνουν διαλέξεις και σεμινάρια-μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνουν παράξενα και σπάνια πράγματα στο σύμπαν όλη την ώρα λόγω της τεράστιας ηλικίας του. Είναι ίδια πιθανότητα με το να έψαχνα ένα οστό από δεινόσαυρο για να τον αναδημιουργήσω από το DNA του. Ναι είναι ένας μεγάλος αριθμός αλλά υπάρχει μια πιθανότητα. Αν είναι έτσι τότε λοιπόν το σύμπαν δεν έχει καμιά σημασία;

Αναζητήστε τον όρο παρειδωλεία για να λάβετε την απάντηση σας. Γιατί αυτό κάνετε αφού αποδίδετε αδικαιολόγητη σημασία στο σύμπαν. Ναι τα πράγματα αποδείχθηκαν τόσο τέλεια για εμάς γιατί δεν θα ήμασταν εδώ. Αλλά ναι ήταν τυχαίο. Οι δημιουργιστές δεν χρειάζεται να εξηγήσουν τον δημιουργισμό διότι δεν υπάρχει και για αυτό κρίνεται ως ψευδοεπιστήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου