Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Πως να γίνουμε πιο κοινωνικοί… και εξωστρεφείς

Μήπως κυριεύεστε από άγχος ή ντροπή, όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε αγνώστους σε ένα πάρτι ή στο γραφείο; Μπορεί ο άνθρωπος να είναι «φύσει κοινωνικό ον», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, αλλά πολλοί δυσκολεύονται ακόμα και να αρχίσουν μια συζήτηση με τον απέναντι! Χωρίς κοινωνικότητα, όμως, δεν υπάρχει αληθινή ευτυχία και η ζωή οδηγείται προς το κοινωνικό περιθώριο. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε το «ταλέντο» της αλληλεπίδρασης με τους άλλους, νιώθοντας παράλληλα εμπιστοσύνη στον εαυτό σας… όπως, άλλωστε, του αξίζει!
 
Κλείνουμε τα αυτιά μας… απέναντι σε όσα λέει ο κόσμος!
 
Ας απελευθερωθούμε από τα εσωτερικά «φρένα» και ας γίνουμε ο εαυτός μας, χωρίς να ενδιαφερόμαστε για όσα λέει ο κόσμος. Έτσι, θα γεμίσουμε με αυτοπεποίθηση, αρμονία και θα σταματήσουμε να κινούμαστε με βάση τα «θέλω» των άλλων. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη τη γνώμη των άλλων και να κάνουμε ακόμα και λάθη, τα δικά μας λάθη!
 
Λέμε «ναι» στις γνωριμίες με νέους ανθρώπους
 
Δεν χρειαζόμαστε αφορμή… για μια νέα κουβέντα! Μπορεί να νιώθουμε άγχος ή φοβία μπροστά σε μια συζήτηση με έναν άγνωστο, αλλά η κοινωνικότητα χτίζεται βήμα-βήμα. Ας ξεκινήσουμε μια κουβέντα, χωρίς ρίσκο, στο γραφείο, το σχολείο, το δρόμο ή τα πάρτι. Η συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ειδικά όταν γίνεται με καλή πρόθεση και χωρίς αδιακρισία.
 
Είμαστε υπέρ του «ευχαριστώ» και κατά της κριτικής
 
Ακόμα και ένα απλό «ευχαριστώ» μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με τον απέναντι. Η ευγένεια κάνει το πρώτο «κλίκ» στον άλλο. Αν επικρίνουμε ή τον καταδικάζουμε για την εμφάνιση ή τις επιλογές του, τότε σίγουρα θα κερδίσουμε την προσοχή του… αλλά με αρνητικό τρόπο! Σίγουρα, οι «σνομπ» ή οι «ειρωνικές» σκέψεις θα σταθούν εμπόδιο στις σχέσεις του.
 
Δίνουμε προσοχή στη γλώσσα του σώματος μας
 
Αν η φωνή μας ή το ύφος μας είναι ψυχρό… οι άλλοι θα μας αντιμετωπίσουν όπως ένα παγόβουνο. Αν όμως, χαμογελάσουμε και έχουμε μια θετική διάθεση, τότε θα αλλάξουν στάση απέναντι μας. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε και τρόπο σκέψης, αφού το μυαλό και οι εκφράσεις αλληλεπιδρούν μέσα σε δευτερόλεπτα.
 
Κινούμαστε με βάση τα συναισθήματα, και όχι τόσο τη λογική
 
Αν θέλουμε να είμαστε ενθουσιώδης, ας γίνουμε! Τα «πρέπει» και η υπερβολική λογική μπορούν να μας αποξενώσουν από την κοινωνικότητα και την ευτυχία μας. Ο άνθρωπος στο τέλος, είναι ένα συναισθηματικό πλάσμα… και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Άλλωστε, για αυτό η γλώσσα του σώματος και ο τόνος της φωνής λέγεται ότι κατευθύνουν το 93% της επικοινωνίας.
 
Δείχνουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τους άλλους
 
Όταν δείχνουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τον άλλον, το καταλαβαίνει! Το γνήσιο ενδιαφέρον φαίνεται από τη γλώσσα του σώματος και καταφέρνει να πείσει το συνομιλητή μας ότι αξίζουμε την προσοχή του. Με άλλα λόγια, άμα περιμένουμε απλά από τον άλλο να σταματήσει να μιλάει… αυτό φαίνεται και έχει το ανάλογο αντίκτυπο στη σχέση μας.
 
Δοκιμάζουμε το ταλέντο μας σε ένα πάρτι
 
Ίσως είναι λιγότερο αγχωτικό για έναν αρχάριο να πιάσει μια συζήτηση σε ένα πάρτι και να εξασκήσει εκεί τις κοινωνικές δεξιότητες του, κάνοντας νέους φίλους ή καινούργιους συνεργάτες. Εναλλακτικά, μπορεί να συμμετάσχει σε ένα σύλλογο της αρεσκείας του και να έρθει σε επαφή με άτομα που έχει κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα.
 
Είμαστε «ανοιχτοί», ώστε να μας πλησιάσουν
 
Αν κρατάμε μια κλειστή στάση μέσα σε ένα χώρο γεμάτο με νέους ανθρώπους… σίγουρα κανείς δεν θα μας πλησιάσει! Για να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να νιώθουμε άβολα, αλλά να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Αν δεν εκτιμάμε εμείς το χαρακτήρα μας, γιατί να το κάνει ένας ξένος;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου