Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Όποιος νοιάζεται για εσένα, θα σε κάνει να δεις το λάθος σου, μα πλάι του δεν θα νιώσεις λάθος ποτέ

Η ανθρώπινη σκέψη, η ευχή μας και η κατάρα μας. Μπορεί να γίνει χρήσιμο εργαλείο που σε οδηγεί σταδιακά και βήμα βήμα στην ευτυχία, όπως μπορεί να γίνει ο εφιάλτης, η ποινή και η αιώνια καταδίκη σου.

Είμαστε οι άνθρωποι δέκτες άπειρων ερεθισμάτων, άλλοτε συνειδητών, άλλοτε ασυνείδητων. Πόσα μηνύματα άραγε μας πέρασαν ηθελημένα ή και άθελά τους οι γύρω μας; Τι είδους συναισθήματα μας προκάλεσαν; Και πόση δύναμη έχουν τέλος πάντων αυτά τα συναισθήματα;
  
Ξέρεις, πολλές φορές στερούνται λογικής, δεν βασίζονται σε πραγματικά και αντιπροσωπευτικά γεγονότα. Αλλά ακόμα και αν τα γεγονότα είναι αληθινά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αντιπροσωπευτικά για μία ζωή. Οι άνθρωποι αλλάζουν, και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, χάρη στην ανθρώπινη σκέψη, η οποία όταν λειτουργεί για χάρη του ανθρώπου, γίνεται ο καλύτερος φίλος του.

Η εικόνα που πλάθει ο καθένας μας για τον εαυτό του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν. Αναγκαία το άτομο ζει σε μία κοινωνία, είναι κοινωνικό ον, δεν ξέρω αν η φύση του επιβάλει να ιδρύει κοινωνίες ή απλά αναγκάζεται να τις ιδρύει ώστε να επιβιώνει, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι κάθε άτομο εντάσσεται σε ένα σύνολο και το λιγότερο που ζητάει είναι αποδοχή, το περισσότερο είναι βέβαια η προσοχή, μα το χειρότερο που μπορεί να εισπράξει είναι κακοπροαίρετα σχόλια, με μόνο στόχο την προσβολή.

Τα σχόλια αυτά είναι στην κρίση του ατόμου το πώς θα τα διαχειριστεί. Αρκεί μόνο να μην πειστεί για την αλήθειά τους, να μην τοποθετήσει τον εαυτό του εκεί που άλλοι όρισαν για εκείνον, να μην ενοχοποιήσει τον εαυτό του ζώντας με μία ελπίδα, «να αλλάξει για να αρέσει».

Κανείς δεν άλλαξε πραγματικά για να αρέσει, ίσως να προσποιήθηκε την αλλαγή. Και όποιος άλλαξε, δεν έγινε ποτέ από όλους αρεστός. Αναγκαία δεν μπορείς να ικανοποιείς τις προσδοκίες όλων γιατί κάποιες από αυτές συγκρούονται με τις δικές σου προσδοκίες.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν μπορεί να ζεις πιστεύοντας πως είσαι λάθος. Όποιος ρητά ή άρρητα σου δίνει τέτοια μηνύματα, δεν το κάνει για να σε βοηθήσει στην εξέλιξή σου ως άτομο, ακόμα κι αν έχει σε κάποια σημεία δίκιο, το κάνει για δικούς του λόγους. Οι άνθρωποι αλλάζουν με αγάπη, όχι με παρατηρήσεις. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για εσένα, θα σε κάνει να δεις το λάθος σου, μα πλάι του δεν θα νιώσεις λάθος ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου