Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Αναθεωρείται η πρόβλεψη για την τροχιά του πλανήτη Ερμή λόγω επιπτώσεων της γενικής σχετικότητας

Η τροχιά του Ερμή γύρω τον Ήλιο δεν είναι σταθερή στο χώρο. Κάθε 625 χρόνια, η έλλειψη μετατοπίζεται κατά 1 μοίρα λόγω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεών του με τους πλανήτες και τον Ήλιο. Τώρα, ο Clifford Will από το Πανεπιστήμιο της Florida, στην Gainesville, χρησιμοποίησε τη γενική θεωρία της σχετικότητας για να υπολογίσει την επίδραση των έμμεσων βαρυτικών δυνάμεων – όπως η έλξη μεταξύ Ήλου και Δία – στην τροχιά του Ερμή. Προβλέπει ότι οι πρόσθετες αυτές δυνάμεις προσθέτουν 1 μοίρα της περιστροφής στην τροχιά του Ερμή κάθε δυο δισεκατομμύρια χρόνια. Μολονότι πολύ μικρή, και στην παρούσα φάση μη μετρήσιμη, η διόρθωση αυτή θα είναι ανιχνεύσιμη από την BepiColombo, μια Ευρωπαϊκή και Ιαπωνική αποστολή για τον Ερμή που σχεδιάζεται να εκτοξευθεί στο τέλος αυτής της χρονιάς.

Αν ο Ερμής ήταν ο μόνος πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα, η διαδρομή του γύρω από τον Ήλιο θα έμενε σταθερή στο χώρο, σύμφωνα με τη Νευτώνεια φυσική. Όμως ο Ερμής δεν είναι μόνος και οι Νευτώνειες βαρυτικές του αλληλεπιδράσεις με τους άλλους πλανήτες μετατοπίζουν την τροχιά του κατά 0,15 βαθμούς ανά αιώνα (deg/cy). Επιπροσθέτως, όπως εκπληκτικά προέβλεψε ο Einstein, η γενική σχετικότητα επηρεάζει την έλξη Ήλιου-Ερμή και προσθέτει άλλο ένα 0,01 deg/cy για την τροχιακή μετάπτωση του πλανήτη.

Όμως η επιρροή του Ήλιου δεν σταματά στον Ερμή. Η επιδράσεις του Ήλιου λόγω της γενικής σχετικότητας εκτείνονται σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και αλλάζουν την έλξη που κάθε πλανήτης ασκεί στον Ερμή. Η θεωρία τροποποιεί επίσης την άμεση βαρυτική έλξη μεταξύ των πλανητών και Ερμή. Τελικά, η αποκαλούμενη βαρυτικομαγνητική δύναμη – μια συνέπεια της γενικής σχετικότητας των κινούμενων μαζών που είναι ανάλογη στη μαγνητική δύναμη – διαταράζει επίσης τον Ερμή. Θα αποδειχθεί ότι αυτές οι προηγουμένως αγνοημένες επιδράσεις θα πρέπει να αυξήσουν το ρυθμό μετάπτωσης του Ερμή κατά περίπου 6,2×10^-8 deg/cy.
-------------
Σημείωση: Η BepiColombo είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή αποστολή στον Ερμή. Θα πραγματοποιηθεί το 2018 και υπολογίζεται να φθάσει στον Ερμή το 2025. Η αποστολή συνίσταται από δυο διαστημοσυσκευές [Mercury Planetary Orbiter και Mercury Magnetospheric Orbiter] και γίνεται με την συνεργασία της Ιαπωνικής JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου