Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κι αν δεν συγχωρέσεις τον εαυτό σου, πώς θα συγχωρέσεις τους άλλους;

Η ζωή είναι δύσκολη. Θα υπάρχουν πάντα τα πάνω της και τα κάτω της.

Μπορεί μερικές φορές να αισθάνεσαι ότι οι αποφάσεις και οι πράξεις που έχεις κάνει είναι ασυγχώρητες, αλλά όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν και δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να ξεκολλήσεις από αυτά και να συγχωρήσεις τον εαυτό σου μένοντας θετικός.

Τα λάθη είναι κομμάτι της ζωής
Είναι στην ανθρώπινη φύση να κάνει λάθη στη ζωή. Δεν θα βρεις ούτε ένα άτομο πάνω στον κόσμο που να μην έχει κάνει. Τα λάθη αποτελούν μέρος της ζωής και καθορίζουν το ποιοι είμαστε ως άτομα.

Είναι φυσιολογικό το να νιώθουμε θλίψη και να μετανιώνουμε για τα σφάλματά μας. Μερικά λάθη δεν μπορούν να αντιστραφούν.

Μπορεί να έχεις κάνει μεγάλα λάθη στη ζωή σου αλλά κι εκεί ισχύει η ίδια αρχή: αυτά τα λάθη δεν γίνεται να αλλάξουν πια. Κατά συνέπεια πρέπει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για αυτά και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Το να συγχωρείς τον εαυτό σου δεν σημαίνει πως υποκρίνεσαι ότι τα λάθη δεν συνέβησαν, αλλά ότι έχεις πάρει το μάθημα που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Σταμάτα να συγκρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου με τους άλλους
Αν πάντα συγκρίνεις τον  εαυτό σου με τους άλλους και τα κατορθώματά τους, δεν θα είσαι ποτέ ικανοποιημένος. Στις μέρες μας οι επιτυχημένοι άνθρωποι βρίσκονται παντού. Πριν λίγες ημέρες διάβασα για ένα νέο επιχειρηματία ο οποίος αφού εκτέλεσε το πλάνο του όπως το είχε σχεδιάσει έγινε πολύ επιτυχημένος και πολύ πλούσιος. Θα ένιωθα ανικανοποίητος και δυστυχισμένος με τη ζωή μου αν σύγκρινα τον εαυτό μου με αυτό το άτομο και αναρωτιόμουν για τους λόγους για τους οποίος δεν είμαι ο ίδιος επιτυχημένος ή πλούσιος όπως αυτός. Θα θύμωνα στον εαυτό μου που δεν είμαι στο ίδιο επίπεδο με αυτόν και απλώς θα συνέχιζα να συγκρίνομαι μαζί του. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πως ο καθένας έχει μεγαλώσει πολύ διαφορετικά.

Η παιδική σου ηλικία και η ανατροφή σου μπορεί να διαφέρει από του άλλου. Όλες οι αποφάσεις που πήραμε μας βοήθησαν να διαμορφώσουμε το χαρακτήρα που έχουμε σήμερα. Επομένως είναι απαραίτητο να συγχωρούμε τον εαυτό μας που δεν μοιάζει με τον διπλανό μας. Αν το κάνουμε αυτό και αποδεχτούμε το ότι κάθε εμπειρία στη ζωή ενός ατόμου είναι διαφορετική, θα μπορέσουμε να ευτυχήσουμε.

Σταμάτα να είσαι τόσο σκληρός με τον εαυτό σου
Να θυμάσαι ότι δεν είσαι τέλειος. Κανένας δεν είναι τέλειος. Ο καθένας έχει ελαττώματα και πράγματα που θέλει να βελτιώσει στον εαυτό του. Θα υπάρξουν και αυτές οι στιγμές όπου δεν θα νιώθεις χαρούμενος και θα παρεκκλίνεις από τους στόχους και τις υποχρεώσεις σου.

Κάποτε είχα βάλει στόχο να πάρω υψηλούς βαθμούς στα μαθήματα του πανεπιστημίου σε όλο το εξάμηνο. Όταν βγήκαν οι βαθμοί διαπίστωσα ότι δεν πέτυχα το στόχο μου. Αρχικά, θύμωσα με τον εαυτό μου και δεν μπορούσα να του συγχωρήσω το γεγονός ότι παρόλο που το είχε σχεδιάσει τόσο προσεκτικά, απέτυχε. Ωστόσο παρατήρησα κάποια θετικά πράγματα όταν προσπάθησα να αναλύσω κάποιους από τους λόγους για τους οποίους απέτυχα. Παρατήρησα ότι έλαβα μέρος σε περισσότερες δραστηριότητες της σχολής μου και πως παραβρέθηκα σε περισσότερες εκδηλώσεις. Από τη μια μπορεί να μη πέτυχα τον σκοπό μου, από την άλλη όμως κέρδισα μερικές πολύτιμες εμπειρίες και έχτισα καλές διασυνδέσεις πηγαίνοντας σε αυτές τις εκδηλώσεις και συμμετέχοντας περισσότερο στις δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Είναι σημαντικό να σταματήσεις να είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου. Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να αποτυγχάνουν και αυτό να τους στερεί το κίνητρο για να κάνουν πράγματα. Θα υπάρξουν απρόσμενα εμπόδια και προκλήσεις οι οποίες θα σε απομακρύνουν από τους στόχους σου. Να θυμάσαι να παίρνεις θετικά μαθήματα από αυτές τις στιγμές και να συγχωρείς τον εαυτό σου.

Να είσαι περήφανος για όσα έχεις καταφέρει
Μερικές φορές τείνουμε να ξεχνάμε όσα έχουμε κατορθώσει στο παρελθόν. Δεν θα ήσουν εδώ που είσαι σήμερα χωρίς τις πράξεις που έκανες στο παρελθόν, καθώς εκείνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής σου. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις περιόδους που απογοητεύεται, τα μεγάλα του επιτεύγματα. Θα αναρωτιέσαι πάντα «τι θα γινόταν αν» αλλά θυμήσου πως η ζωή είναι δύσκολη. Να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και σε έφτασαν εδώ. Η αναπόληση των παλιών σου επιτευγμάτων θα σου δώσει επίσης την αυτοπεποίθηση πως μπορείς να ξεπεράσεις τις παρούσες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Πρέπει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου που βρίσκεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και να χρησιμοποιήσεις την εμπειρία που κέρδισες από τις παλιότερες επιτυχίες σου έτσι ώστε να ξεπεράσεις τα εμπόδια.

Συγχώρεσε τον εαυτό σου. Η ζωή σου φυλά μια νέα ευκαιρία να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου