Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ο παθητικά επιθετικός

Θα έχετε συναντήσει στη ζωή σας ανθρώπους που είναι παθητικά επιθετικοί.
 
Αυτοί οι άνθρωποι δεν δείχνουν την επιθετικότητα τους. Κάνουν κάτι πολύ πιο πολύπλοκο: Προκαλούν την επιθετικότητα των άλλων και κατόπιν προσποιούνται τα θύματα με τρόπο που εξοργίζει τους άλλους με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο φαύλος κύκλος μιας έμμεσης κακοποίησης προς τους τρίτους.
   
Τα άτομα που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο μπορεί να κάνουν συχνά τους ανήξερους για πράγματα που συνειδητά γνωρίζουν ή να λένε πως ξέχασαν κάτι αλλά επί της ουσίας να προσπαθούν να ξεφύγουν.
 
Αυτά τα άτομα δεν λένε την γνώμη τους ανοικτά, ούτε εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους λεκτικά.
 
Είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς άτομα που συμπεριφέρονται παθητικο-επιθετικά γιατί στην ουσία συσσωρεύουν θυμό για κάτι που συμβαίνει και αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν εκείνη την στιγμή και εκδικούνται γι' αυτό σε ανύποπτη στιγμή για ένα άσχετο συμβάν.
 
Δηλαδή, η ενέργεια εκδίκησης δεν σχετίζεται άμεσα με την αρχική κατάσταση που προκάλεσε θυμό.
 
Κάθε φορά που το άτομο αντιμετωπίζει μια κατάσταση που του προκαλεί θυμό, απογοήτευση, ματαίωση, υποβιβασμό αδυνατεί να εκφράσει την δυσαρέσκεια του, γι' αυτό, την συσσωρεύει και την εκφράζει σε ανύποπτο χρόνο.
 
Στην ουσία εκδικούνται τον άλλον για κάτι που τους έκανε να νιώσουν στο παρελθόν.
 
Τα άτομα που συμπεριφέρονται παθητικό-επιθετικά έχουν ψυχικά τραύματα με αποτέλεσμα τον κλονισμό της αυτοεκτίμησης τους.
 
Ακόμη αποφεύγουν επιμελώς τις συγκρούσεις και όταν βρεθούν αντιμέτωποι με μια σύγκρουση παίρνουν την στάση «μα εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να τα βρούμε γιατί είσαι τόσο άδικος μαζί μου».
 
Η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά είναι θέμα ανατροφής;
Στις οικογένειες μπορεί να καλλιεργείται αυτή η συμπεριφορά.
 
Η παθητική μορφή επιθετικότητας δεν είναι συνειδητή σε πολλούς ανθρώπους. Πολύ συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα της επιθετικότητας των άλλων.
 
Σε αυτή την περίπτωση το θύμα είναι και θύτης.
Ο θύτης προσποιείται το θύμα. Θύτης και θύμα έχουν το ίδιο πρόσωπο με διαφορετικό προσωπείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου