Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πως βλάπτετε τη συναισθηματική ευημερία σας

Γνωρίζατε ότι είστε ένας από τους χειρότερους εχθρούς της συναισθηματικής ευημερίας σας; Σταματήστε να αναβάλλετε τα όνειρά σας και αρχίστε να χτίζετε την ευτυχία σας.

Η συναισθηματική ευημερία σας είναι σαν λεπτό γυαλί που μπορεί να ραγίσει με το παραμικρό άγγιγμα. Δεν έχει σημασία πώς φαίνεστε εξωτερικά, πόσο χαμογελάτε ή πόσο συχνά λέτε «αντέχω τα πάντα» ή «φυσικά και είμαι καλά».

Ένα άτομο που μπορεί εξωτερικά να μοιάζει δυνατό μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει έναν περίπλοκο εσωτερικό κόσμο. Ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι εύκολα κουράζονται από αυτό, επειδή βαθιά μέσα τους το γυαλί έχει ραγίσει ή θρυμματιστεί.

Ευτυχώς η συναισθηματική ευημερία σας μπορεί να αποκατασταθεί. Αν γεμίζετε κάθε μέρα με αγάπη και εστιάσετε σε αυτό το εύθραυστο γυαλί, ο ήλιος θα λάμψει για σας και θα σας ενθαρρύνει σε κάθε βήμα της πορείας σας.

Στο σημερινό άρθρο θα προτείνουμε το εξής: συντάξτε ένα καλό συναισθηματικό συμβόλαιο με τον εαυτό σας. Κάθε καλό συμβόλαιο περιλαμβάνει μια δέσμευση.

Η συγκεκριμένη δέσμευση περιλαμβάνει το να δίνετε λίγο μεγαλύτερη προτεραιότητα στον εαυτό σας, να ακούτε, να θέτετε όρια και να καλλιεργείτε την αυτοεκτίμησή σας. Είναι εύκολο να εφαρμόσετε τα παραπάνω και το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και θάρρος.

Είναι επίσης σημαντικό να μπορέσετε να εντοπίσετε το σημείο στο οποίο παραβιάζεται η ευημερία σας. Θα το εξηγήσουμε αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

1. Κόπωση που σας απογοητεύει και σας δημιουργεί κακή διάθεση
Υπάρχουν πολλά είδη κόπωσης. Η σωματική εξάντληση μπορεί να σχετίζεται με βραχυπρόθεσμες προσπάθειες ή να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε διανοητική κόπωση. Κάτι τόσο συνηθισμένο όσο το να πρέπει να εστιάζετε την προσοχή σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να επιτυγχάνετε τους στόχους σας ή να αντιμετωπίζετε κάποια απαιτητική κατάσταση μπορεί να σας εξαντλήσει.

Στην περίπτωση της συναισθηματικής ευημερίας, υπάρχει επίσης ένα είδος κόπωσης που δεν έχει καμία σχέση με τη σωματική προσπάθεια. Μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή είναι οι εξής:

Το άγχος που βασίζεται στη δυστυχία, το οποίο συσσωρεύεται στο σώμα σας και δεν το διαχειρίζεστε. Αργά ή γρήγορα απορροφάται από το υποσυνείδητό σας.
Το να επιτρέπετε να σας κατευθύνει η βούληση άλλων ανθρώπων, χωρίς να υπερασπίζεστε τις ανάγκες σας και τα δικαιώματά σας, μπορεί επίσης να σας φθείρει.
Το να βιώνετε τη μία απογοήτευση μετά την άλλη, να αισθάνεστε θλίψη και να μην ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση, κάτι που τελικά θα σας οδηγήσει στην εξάντληση.
Αναμφίβολα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις ότι πρέπει να λάβετε υπόψη τη συναισθηματική ευημερία σας.

2. Λέτε «ναι» όταν θέλετε να ουρλιάξετε «όχι»
Όλοι το κάνουν αυτό σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Οι άνθρωποι συμμορφώνονται με τις γνώμες ή τις επιθυμίες των άλλων για να αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου και για να προσαρμόζονται σε κάποιο πλαίσιο της καθημερινότητας.
Το να συμβαίνει αυτό πότε-πότε για την επίτευξη κοινωνικής ισορροπίας δεν έχει ακραίες συνέπειες. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η συμπεριφορά αυτή γίνεται κανόνας, σε σημείο που αρχίζετε να ζείτε μια ζωή που είναι εντελώς αντίθετη από εκείνη που επιθυμείτε.
Αυτοεπιβεβαίωση δεν σημαίνει εγωιστική ή υπεροπτική συμπεριφορά. Το να λέτε «ναι» χωρίς φόβο και «όχι» χωρίς ενοχή είναι απαραίτητο για τη συναισθηματική ευημερία σας.

3. Συναισθηματικοί δεσμοί που δεν έχετε ακόμα σπάσει
Υπάρχουν φορές στη ζωή σας που φαίνεται να είστε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι σε ό,τι κάνετε. Όμως εξακολουθείτε να αισθάνεστε ένα κενό, ένα αγκάθι στο λουλούδι.
Πράγματα τόσο συνηθισμένα όπως το να μην αφήνετε πίσω σας το συναισθηματικό παρελθόν σας σάς εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά.
Τα άλυτα προβλήματα με την οικογένειά σας και η προσκόλληση σε σχέσεις του παρελθόντος, παρά το γεγονός ότι έχουν τελειώσει, είναι δεσμοί που προκαλούν πολύ πόνο.
Για να φροντίσετε τη συναισθηματική ευημερία σας, είναι απαραίτητο να κλείσετε οριστικά αυτά τα κεφάλαια της ζωής σας. Για να το πετύχετε, πρέπει να ξέρετε να συγχωρείτε.
Αν και η συγχώρεση δεν είναι εύκολη, είναι απαραίτητη. Να θυμάστε ότι η συσσώρευση μίσους, πικρίας ή θλίψης απλώς σας δένει ακόμα περισσότερο με το παρελθόν σας. Γίνεστε αιχμάλωτοι των αναμνήσεών σας.

4. Ζείτε σε μια πραγματικότητα που δεν σας κάνει ευτυχισμένους
Ίσως να μην εκτιμάτε τον εαυτό σας στη δουλειά ή να μην αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους φίλους σας, κάποιο άτομο στην οικογένειά σας ή τον σύντροφό σας.
Κάθε μέρα προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν θα πρέπει να αισθάνεστε έτσι. Εξάλλου, «κανένας δεν σας βλάπτει» και «όλοι σάς σέβονται». Ωστόσο δεν είστε ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από το πόσο πολύ προσπαθείτε και η απλή επιθυμία να αλλάξετε δεν σας απαλλάσσει από αυτό το αίσθημα.
Αν βιώνετε κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή, σταματήσετε και αξιολογήστε την κατάστασή σας. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά αν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι.

5. Η συναισθηματική ευημερία σας επηρεάζεται όταν είστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σας
Η συναισθηματική ευημερία δεν επηρεάζεται μόνο από το πώς σας φέρονται οι άνθρωποι γύρω σας. Μερικές φορές μπορείτε να σαμποτάρετε οι ίδιοι τον εαυτό σας βλάπτοντάς τον με τους εξής τρόπους:
Δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας και τον συγκρίνετε συνεχώς με τους άλλους.
Σαμποτάρετε τον εαυτό σας όταν αναβάλλετε τα όνειρά σας, όταν λέτε «δεν μπορώ» ή «δεν ξέρω», ή «το έχασα το τρένο».
Αισθάνεστε πληγωμένοι όταν βλέπετε προβλήματα εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχουν λύσεις, όταν βλέπετε το τέλος του κόσμου αντί για μια καινούργια αρχή.
Επιτίθεστε στη συναισθηματική ευημερία σας συνεχίζοντας να καλλιεργείτε μια τοξική σχέση αντί να έχετε το θάρρος να πείτε αντίο.
Γίνεστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σας όταν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας όπως του αξίζει και όταν εστιάζετε μονάχα στα λάθη και στις αποτυχίες σας αντί να βασίζεστε στις ικανότητές σας.

Κλείνοντας θυμηθείτε αυτό που είπαμε στην αρχή: συντάξτε ένα θετικό συναισθηματικό συμβόλαιο με τον εαυτό σας, που ορίζει ότι το καθήκον σας κάθε μέρα είναι να φροντίζετε την αυτοεκτίμησή σας και να χτίζετε την ευτυχία σας.

Αξίζει τον κόπο να ξεκινήσετε από σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου