Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Οι ηλιακές καταιγίδες εμπόδιο για βάσεις στα φεγγάρια του Άρη

phobosΗ απόφαση για να ταξιδέψουν άνθρωποι στον Άρη έχει ληφθεί και αυτό που απομένει να μάθουμε είναι πότε και με ποιόν τρόπο θα γίνει η ιστορική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Από τις διαστημικές υπηρεσίες η NASA είναι εκείνη που δείχνει πιο έτοιμη να στείλει αστροναύτες στον Αρη αλλά εσχάτως στο παιχνίδι έχουν μπει και ιδιωτικές εταιρείες όπως η Space X, του αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ. Μάλιστα ενώ η NASA σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το νωρίτερο το 2030 ο Μασκ υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει το 2024.
 
Ο Φόβος του Άρη
 
Όσον αφορά τον τρόπο που θα πατήσει για πρώτη φορά ανθρώπινο πόδι στον Αρη έχουν εκπονηθεί διάφορα σχέδια. Εκείνο που έχει το προβάδισμα είναι αυτό στο οποίο στον Άρη θα σταλεί αρχικά μόνο ο απαραίτητος εξοπλισμός για την δημιουργία εγκαταστάσεων και θα ακολουθήσουν σε επόμενο στάδιο οι αστροναύτες που θα προσεδαφιστούν στο σημείο που θα βρίσκεται αυτός ο εξοπλισμός για να φτιάξουν εύκολα τις πρώτες βάσεις στον πλανήτη
 
Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και άλλη μια ιδέα η οποία έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα. Η ιδέα είναι οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές που θα φτάσουν στον Αρη να προσεγγίσουν αρχικά τους δύο δορυφόρους του πλανήτη.
 
soho-cme_1
Η φωτογραφία του Ήλιου, που καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου 2002 από το Ηλιακό και το Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο SOHO, δείχνει μια τεράστια έκρηξη ηλιακού υλικού, που ονομάζεται στεμματική εκτόξευση μάζας, να εξαπλώνεται στο διάστημα.
 
Τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, ο Δείμος και ο Φόβος βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πλανήτη και σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας μπορούν να δημιουργηθούν εκεί κάποιες βάσεις στις οποίες οι αστροναύτες που θα βρίσκονται εκεί θα οργανώσουν καλύτερα την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στον Κόκκινο Πλανήτη. Επιπλέον από αυτές τις βάσεις θα μπορούν οι αστροναύτες να ελέγχουν με πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τα ρομπότ και τα άλλα συστήματα εξερεύνησης που θα βρίσκονται στην επιφάνεια του Άρη. Μάλιστα εκείνος που έχει για λόγους μεγέθους αλλά και θέσης την προτίμηση των ειδικών για δημιουργία μια επανδρωμένης βάσης εκεί είναι ο Φόβος
 
Ομως μια νέα μελέτη της NASA αναφέρει ότι ο Φόβος λόγω της τροχιάς του δέχεται συχνά την «επίσκεψη» ηλιακών καταιγίδων, δηλαδή γιγάντιες ποσότητες ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων από τον Ηλιο. Ως γνωστόν αυτές οι καταιγίδες προκαλούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στους διαστημικούς δορυφόρους, τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις που θα δημιουργηθούν στον Φόβο είναι πιθανό να τίθενται εκτός λειτουργίας όταν φτάνει εκεί μια ηλιακή καταιγίδα και άρα οι κίνδυνοι για όσους βρίσκονται εκεί θα είναι μεγάλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου