Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Μήπως τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά;

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη προκλήσεις οι οποίες πολλές φορές μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και παρορμητικές αντιδράσεις! Το αποτέλεσμα είναι η ψυχολογική μας φθορά αλλά και οι τριβές στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή.

Μήπως είσαι από τους ανθρώπους που παίρνεις πολύ προσωπικά την συμπεριφορά των άλλων; Αναλύεις διαρκώς στο μυαλό σου τα λόγια, τις αντιδράσεις, τις πράξεις των ατόμων που σε περιβάλλουν, κάνοντας την προσπάθεια να βρεις τις κατάλληλες απαντήσεις; Συνήθως το αποτέλεσμα είναι να χάνεις πολύ χρόνο, σε σκέψεις που δεν έχουν και τόση πολύ σημασία και που πάντα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Νιώθεις ότι έχεις αδικηθεί, ότι δεν σε εκτιμούν, ότι δεν σου φέρονται έτσι όπως θα έπρεπε , ότι έδωσες πολλά ενώ δεν έπρεπε ή απλά ότι το σύμπαν και οι άνθρωποι έχουν συνωμοτήσει εναντίον σου.

Αναγνωρίζεις λοιπόν ότι και εσύ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο άρθρο, ότι έχεις την τάση να τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά με αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι… Η «ρίζα» του προβλήματος ξεκινά στις ανασφάλειες που σε διακατέχουν, όμως το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα;

Εφόσον κατανοήσεις πόσο ζημιογόνα είναι για σένα και τις σχέσεις σου η αντίδρασή σου να προσωποποιείς κάθε γεγονός που συμβαίνει γύρω σου, ακολούθησε τα παρακάτω tips που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την κακιά συνήθεια του να τα παίρνεις όλα τόσο προσωπικά (ή και βαρέως)

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕ… ότι η συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων αντικατοπτρίζει τα προσωπικά προβλήματα που οι ίδιοι περνούν.

ΣΚΕΨΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ: Αντί να βιαστείς να κρίνεις την αντίδραση και την συμπεριφορά ενός ανθρώπου, βάζοντας ως επίκεντρο τον εαυτό σου, προσπάθησε να σκεφτείς με έναν τρόπο εναλλακτικό, για παράδειγμα: Έκανες μία νέα γνωριμία, όπου σε έχει ενθουσιάσει, αλλά προβληματίζεσαι γιατί δεν σου ανοίγεται και δεν σου μιλάει πολύ. Αντί να σκεφτείς «μάλλον δεν θα ενδιαφέρεται για μένα» σκέψου ότι το άτομο μπορεί να είναι ντροπαλό ή λίγο πιο εσωστρεφές και να θέλει τον δικό του χρόνο για να σου ανοιχτεί.

ΑΦΗΣΕ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: Προσπάθησε να διατηρείς τον έλεγχο των παρορμήσεών σου και μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα αλλά απέφυγε και τις σπασμωδικές αντιδράσεις… Η ηρεμία θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο σωστά και δομημένα όλες τις καταστάσεις!

ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσεις να αναπτύξεις την ενσυναίσθηση σου! Να μπορείς δηλαδή να κατανοείς τόσο τα συναισθήματα τα δικά σου, όσο και των ανθρώπων που σε περιβάλλουν! Μπες λίγο στα «ρούχα του άλλου» προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει …και δείξε περισσότερη επιείκεια…

ΜΗΝ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ: Όσο και να προσπαθείς να είσαι το «καλό παιδί» και να μην απογοητεύεις ποτέ κανέναν προκειμένου όλοι να έχουν να πουν έναν καλό λόγο για σένα… μόνιμα θα απογοητεύεσαι . Μην δίνεις και τόση σημασία για το πώς θα σε κρίνουν, τι θα πουν πίσω από την πλάτη σου, αν θα σε σχολιάσουν ή πώς θα σε χαρακτηρίσουν … Σημασία έχει να νιώθεις καλά εσύ με τον ίδιο σου τον εαυτό!

ΛΟΓΟ ΔΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ: Αν είσαι από τα άτομα που τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά, τότε θα έχεις διαπιστώσει ότι πολλές φορές παίρνεις μία απολογητική στάση απέναντι στους ανθρώπους που έρχεσαι σε επαφή, προκειμένου να υπερασπιστείς τον ίδιο σου τον εαυτό! Σκέψου λοιπόν ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη ζωή σου είσαι εσύ και μόνο εσύ!

ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ: Σου μίλησαν απότομα, σε παρεξήγησαν, δεν σου φέρθηκαν έτσι όπως έπρεπε και άλλα πόσα … Θα αλλάξει κάτι με το να κάθεσαι να το υπεραναλύεις; Όχι γιατί πολύ απλά η απάντηση είναι μία : Δεν ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να έχουμε καλή χημεία με όλο τον κόσμο … κάποιοι θα μας παρεξηγήσουν, κάποιοι θα μας κρίνουν, ενώ άλλοι θα μας αντιπαθήσουν … Θα υπάρξουν όμως και οι άνθρωποι που θα μας λατρέψουν πραγματικά για αυτό που είμαστε!

Ο ΧΡΟΝΟΣ & Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΟΥ: Αντί να απογοητεύεσαι από την στάση και την συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων, κάνε πράγματα για σένα! Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε σκέψεις, αλλά και ασχολίες που γεμίζουν τις μπαταρίες σου και σε κάνουν να βρίσκεις την χαρά και την αισιοδοξία σου! Μπαίνοντας μόνιμα στην διαδικασία του τι έφταιξε, τι έκανα λάθος, δεν με αγαπά, λες να έχει κάτι μαζί μου … χάνεις πολύτιμη ενέργεια αλλά και χρόνο από άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο ουσιαστικά για σένα!

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΥ: Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτείς το γεγονός ότι έχεις την τάση να τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά! Η αποδοχή είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να μπορέσεις να εφαρμόσεις το «σχέδιο δράσης» προκειμένου να απαλλαγείς από αυτή την αδυναμία!

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ…: η στάση και η συμπεριφορά τους γίνεται μόνιμα η αιτία να τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά …Θυμήσου ότι σε κάποιους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου, τους αρέσει αυτή η αδυναμία σου και επί τούτου την προκαλούν ακόμα περισσότερο προκειμένου να επιβεβαιωθούν! Τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά; Τότε ναι υπάρχουν άνθρωποι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά για να φουντώσουν ακόμα περισσότερο τις ανασφάλειές σου για να νιώσουν αυτοί πιο δυνατοί …αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους και πρέπει να απομακρύνεις από κοντά σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου