Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Έρευνα: Η συζήτηση με τα κατοικίδια είναι σημάδι της νοημοσύνης

Όσοι δεν έχουν ζώα και βλέπουν άλλους να μιλούν στα κατοικίδιά τους αναρωτιούνται... τι πιστεύουν ότι καταφέρνουν. Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι καθόλου ανόητη – στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο.
 
Ένας ειδικός στον ανθρωπομορφισμό – η απόδοση ανθρωπίνων χαρακτηριστικών ή συμπεριφοράς σε έναν θεό, ζώο ή αντικείμενο – υποδηλώνει ότι η επιστήμη πίσω από το γιατί οι άνθρωποι μιλάνε με τα ζώα είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι της νοημοσύνης.
 
«Ιστορικά, ο ανθρωπομορφισμός έχει αντιμετωπιστεί ως σημάδι παιδικής ηλικίας ή βλακείας, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό παραπροϊόν της τάσης που κάνει τους ανθρώπους μοναδικούς έξυπνους σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής της επιστήμης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Nicholas Epley. «Κανένα άλλο είδος δεν έχει αυτή την τάση».
 
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί επίσης να επεκταθεί περαιτέρω. Μερικές φορές πιστεύετε ότι ο υπολογιστής σας είναι πεισματικός ή ότι το αυτοκίνητό σας είναι κακόβουλο; Παραδείγματα όπως αυτό, που αποδίδουν ανθρώπινες ιδιότητες σε μη-ανθρώπους, αποκαλύπτουν τη μοναδική μας νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Epley.
 
«Για αιώνες, η προθυμία μας να αναγνωρίσουμε εγκεφάλους σε μη-ανθρώπους έχει θεωρηθεί ως ένα είδος ηλιθιότητας, παιδική τάση προς ανθρωπομορφισμό και δεισιδαιμονία ότι οι μορφωμένοι και ξεκάθαροι ενήλικες το έχουν ξεπεράσει», είπε. «Νομίζω ότι αυτή η άποψη είναι τόσο λάθος και ατυχής. Αναγνωρίζοντας το μυαλό ενός άλλου ανθρώπου, εμπλέκονται οι ίδιες ψυχολογικές διεργασίες όπως η αναγνώριση ενός μυαλού σε άλλα ζώα, ένα θεό ή ακόμα και ένα gadget. Είναι μια αντανάκλαση της μεγαλύτερης ικανότητας του εγκεφάλου μας και όχι ενός σημείου της βλακείας μας ».
 
Εάν είστε κάποιος που αγαπά να συνομιλεί με τα κατοικίδια ζώα τότε αισθανθείτε ελεύθερος να συνεχίσετε, απλώς προβάλλει το πόσο έξυπνοι είστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου