Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Εξωτερική εμφάνιση. Απόψεις και αντιλήψεις από τη κοινωνία

 Ζώντας σε μία εποχή που το "φαίνεσθαι" παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το "είναι", η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζεται ένας άνθρωπος, από τον εργασιακό χώρο, την κοινωνία έως και την προσωπική ζωή.

Οι κυρίαρχες αντιλήψεις για την ομορφιά και το πώς ένας άνθρωπος γίνεται αποδεκτός ή απορρίπτεται εξαιτίας αυτής, επηρεάζει κάθε άνθρωπο και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν μέσω της εμφάνισης και να νοιώσουν ερωτικά επιθυμητές και να αισθανθούν νεότερες και ανεπηρέαστες από το πέρασμα του χρόνου.  Οι κυρίαρχες αντιλήψεις για την ομορφιά που αφορούν τις γυναίκες είναι ότι οι ψηλότερες είναι πιο ποθητές ή ότι οι ξανθιές είναι πιο ερωτεύσιμες.

Ρίχνοντας μία ματιά σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι δεν υπήρχαν οι ίδιες αντιλήψεις για την ομορφιά, ούτε για το ποιος άνθρωπος εξωτερικά θεωρείται όμορφος. Σε αντίθεση με την εποχή μας που πρότυπα ομορφιάς θεωρούνται οι αδυνατοι, στην εποχή πχ, της Αναγέννησης, ινδάλματα και μοντέλα θεωρούνταν οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά.

Εξωτερική εμφάνιση και συσχέτιση με κοινωνικά δίκτυα

Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από μία προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μία ζωή πίσω από την οθόνη, βλέπουμε το πώς ο καθένας προσπαθεί να φτιάξει την ιδανική εξωτερική εμφάνιση, να την προβάλλει με φωτογραφίες στο προφίλ του κερδίζοντας έτσι την κοινωνική αναγνώριση και επιβράβευση. Βλέποντας νέους να προσκολλούνται μπροστά από κινητά, προσπαθώντας να τραβήξουν την "τέλεια" φωτογραφία και να εθίζονται στα όμορφα σχόλια που αφορούν την εμφάνιση, συμπεραίνουμε πόσο σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αντιμετώπιση των ανθρώπων, αλλά και πόσο σημαντική πλέον θεωρείται για τους νέους ανθρώπους η αποδοχή τους μέσα σε αυτά.

Πρότυπα ομορφιάς. Ο ρόλος των ΜΜΕ

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ο ρόλος της τηλεόρασης και των περιοδικών, τα οποία με τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλουν ωθούν πολλές γυναίκες στο να θέλουν να τις μιμηθούν, επειδή έτσι θεωρούν ότι θα είναι όμορφες με τραγικά – πολλές φορές- αποτελέσματα , όπως το μείζον θέμα της νευρικής ανορεξίας, μίας διαταραχής που πλήττει κυρίως τις έφηβες και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Καταρχάς, οφείλει να τονιστεί ότι η αγάπη και η περιποίηση για τον εαυτό είναι και απαραίτητη και φανερώνει αγάπη για εμάς και το άτομό μας.

Εμμονή με την εξωτερική εμφάνιση

Όμως πότε η φροντίδα για την εμφάνισή μας καταλήγει να θεωρείται προσκόλληση και πότε η εξωτερική ομορφιά φτάνει στο σημείο να καταδυναστεύει και να υποτιμά τα ίσως και σημαντικότερα κομμάτια της προσωπικότητας ενός ανθρώπου όπως πχ, ο χαρακτήρας του;

Πρέπει να αναφερθούμε στην ομορφιά που απορρέει από την αποδοχή του εαυτού μας, μία αποδοχή η οποία θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή μας και θα διοχετευθεί και στους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι και η ομορφιά που απορρέει από τα ψυχικά χαρίσματα και ακτινοβολεί και στο πρόσωπο κάποιου. Δε χρειάζεται η εμμονική προσκόλληση σε πρότυπα ομορφιάς, ούτε και η φανατική προσπάθεια μίας γυναίκας να γίνει ίδια με τις επώνυμες που εμφανίζονται στην τηλεόραση για να νοιώσει όμορφη και αποδεκτή.

Ο ερωτισμός ξεκινάει και έχει ως απαρχή την ίδια την αυτοπεποίθηση και το γεγονός ότι ο άνθρωπος πιστεύει ότι είναι όμορφος και ότι δε χρειάζεται να μοιάζει με άλλους. Επίσης ο κάθε άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ότι ασύγκριτη είναι η ψυχική ομορφιά, για αυτό και συναντάμε στη ζωή μας ανθρώπους που η καλοσύνη τους κάνει να φαίνονται όμορφοι στα μάτια των άλλων, όπως και ανθρώπους που ο σκληρός τους χαρακτήρας απωθεί τους άλλους, παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση που μπορεί να διαθέτουν.

Η εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση είναι, αναμφίβολα, ένα σημαντικό στοιχείο και η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος όταν συναντά πρώτη φορά κάποιον, αλλά δεν επαρκεί για την ποιοτική και ομαλή εξέλιξη καμίας σχέσης.

Αυτοαποδοχή και αγάπη για τον εαυτό

Η υγιής αγάπη και φροντίδα για το σώμα μας και τον εαυτό μας, η σωστή διατροφή και η άθληση είναι απαραίτητα και για μία όμορφη εξωτερική εμφάνιση και για τη διατήρηση της υγεία μας. Και, φυσικά, η πίστη στον εαυτό μας και η αποδοχή του.

Κανένας άνθρωπος δε χρειάζεται να έχει αναλογίες μοντέλου, ούτε και να μοιάζει με καμία και με κανένα άλλον για να είναι σημαντικός και να νοιώθει επιθυμητός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου