Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τι ξέρουμε για την περίφημη μαύρη τρύπα που εκπέμπει μυστηριώδη νετρίνα

galaxy
Σύμφωνα με αναφορές της NASA, η τεράστιων διαστάσεων μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας είναι πιθανό να εκπέμπει παράξενα σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα. Εάν οι δορυφόροι της NASA καταφέρουν να το επιβεβαιώσουν, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του διαστήματος που νετρίνα έχουν εντοπιστεί στις τόσο σκοτεινές περιοχές του.

Η υποατομική δραστηριότητα εντοπίστηκε πρώτη φορά από τρεις δορυφόρους της NASA, οι οποίοι λειτουργούν τραβώντας ακτινογραφίες, τους Chandra X-ray Observatory, Swift gamma-ray mission και Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR).

Τα νετρίνα, λέξη που στα ιταλικά σημαίνει «τα μικρά», ανταποκρίνονται πλήρως στο όνομά τους, καθώς το μέγεθός τους θεωρείται μιρκό ακόμα και για τα υποατομικά δεδομένα. Δεν μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο και έτσι παραμένουν ανεπηρέαστα από τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που επηρεάζουν τα φορτισμένα σωματίδια, όπως τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν μέσα στις απέραντες εκτάσεις του διαστήματος χωρίς να συναντούν εμπόδια. Μάλιστα, εκατομμύρια από αυτά διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα κάθε δευτερόλεπτο. Παράλληλα, εφόσον δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο, δεν εκτρέπονται και από μαγνητικά πεδία όταν ταξιδεύουν στο διάστημα.
 
milky-way-final-3c

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου