Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοποριακή μέθοδος διέγερσης εγκεφάλου για βελτίωση μνήμης

Brain-crop
Επιστήμονες του Northwestern Medicine (Σικάγο) επέδειξαν για πρώτη φορά πώς μη επεμβατική διέγερση εγκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «νυστέρι», για να επιτευχθεί συγκεκριμένη βελτίωση στη μνήμη ακριβείας.

Το κόκκινο δείχνει τον «πυρήνα» του δικτύου μνήμης. Το μπλε υποδεικνύει πού εφαρμόστηκαν οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί

Η μνήμη ακριβείας (εν αντιθέσεις με τη γενική μνήμη) είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτρέπει στον άνθρωπο να θυμάται λεπτομέρειες όπως το συγκεκριμένο χρώμα, σχήμα και η τοποθεσία ενός πχ κτιρίου το οποίο κοιτά, αντί να ξέρει απλά σε ποιο μέρος της πόλης βρίσκεται. Αυτού του είδους η μνήμη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σωστή λειτουργία κάποιου, και συχνά χάνεται σε ανθρώπους με βαριές διαταραχές μνήμης.

«Ξέρουμε πως είναι δυνατόν να στοχεύσουμε το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη αυτού του είδους και να το βελτιώσουμε» αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Joel Voss, βοηθός καθηγητής ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University.

«Οι άνθρωποι με τραυματισμούς στον εγκέφαλο έχουν προβλήματα με τη μνήμη ακριβείας, όπως και οι άνθρωποι άνοια, κι έτσι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων για αυτές τις περιπτώσεις».

Διεγείροντας το εγκεφαλικό δίκτυο που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη χώρου με ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βελτιώσουν την ακρίβεια της μνήμης των ανθρώπων όσον αφορά στην ταυτοποίηση τοποθεσιών. Αυτό το όφελος διήρκεσε 24 ώρες αφού έλαβε χώρα η διέγερση και συνοδεύτηκε από αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα. «Βελτιώσαμε τη μνήμη των ανθρώπων με έναν πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό τρόπο, μία ολόκληρη ημέρα αφού διεγείραμε τους εγκεφάλους τους» είπε ο Joel Voss.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου