Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Γιατί οι γυναίκες προτιμούν τους «σκληρούς» άντρες;

Αποτέλεσμα εικόνας για Δεν οφείλεις σε κανέναν εξηγήσεις για τη ζωή σου«Μα αυτός είναι καλό παιδί, γιατί δεν τον θέλεις;» ή «Σου το είχα πει εγώ ότι θα φας το μούτρα σου με αυτόν τον αλήτη/μάγκα!» είναι ατάκες που ακούμε στις παρέες, τις οικογένειες, τη δουλειά μας…

Φαίνεται ότι πολλές γυναίκες ερωτεύονται τον τύπο του «σκληρού» άντρα, που είναι και λίγο αλητάκος, και λίγο μάγκας και που σίγουρα δεν είναι αυτό που οι μαμάδες ονομάζουν «καλό παιδί».

Είναι λοιπόν οι γυναίκες μαζοχίστριες και έλκονται από αυτόν τον τύπο άντρα; Μήπως είναι αδύναμες και θέλουν να τις «ελέγχει» ή να τις εξουσιάζει κάποιος «δυνατός και σκληρός» άντρας; Ελπίζω να μη σας απογοητεύσω αν σας πω ότι «όχι» και στις δύο αυτές ερωτήσεις..

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα δίνει την παρακάτω εξήγηση: οι γυναίκες προτιμούν τους πιο αρρενωπούς, «δυνατούς» άντρες κατά την περίοδο της ζωής τους που είναι γόνιμες και, θεωρητικά, θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί με αυτόν τον αρρενωπό, δυναμικό άντρα.

Πραγματικά, αν το σκεφτούμε εξελικτικά, από άποψη γονιδίων, η φύση μας έχει φτιάξει έτσι ώστε να θέλουμε να κάνουμε το «καλύτερο» μωρό, που θα είναι δυνατό και θα επιβιώσει. Ποιος δίνει ένα τέτοιο μωρό; Ένας αδύναμος ή ένας δυνατός αρσενικός; Σας υπενθυμίζω, ότι δεν πρόκειται για λογικές διαδικασίες, αλλά για το ένστικτο της αναπαραγωγής και της επιβίωσης, που προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια…

Έτσι λοιπόν, ασυνείδητα, οι γυναίκες συνδέουν τους αρρενωπούς, σκληρούς άντρες με καλά γονίδια που θα τα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.

Ποιον να διαλέξω; Τον γλυκούλη και μαλθακό τύπο ή τον αρρενωπό, δυνατό και… άγριο άντρα; Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το δίλημμα, έχοντα να διαλέξουν ανάμεσα σε έναν άντρα που είναι καλός για μπαμπάς, και σε έναν άλλον που είναι γεμάτος τεστοστερόνη και αγριάδα, πιο κοντά στο αλητάκος.

Ο τύπος του «μαλακού» άντρα, που δεσμεύεται και παντρεύεται

Άντρες με το πρώτο στυλ είναι γενικά πιο «ζεστοί», πιστοί, μονογαμικοί, ειλικρινείς, αξιόπιστοι, νοιάζονται και φροντίζουν το ταίρι τους και δε φοβούνται τη δέσμευση και το γάμο. Η εξωτερική τους εμφάνιση συνήθως δεν είναι εντυπωσιακή, καθώς δεν είναι μυώδεις, δεν αποπνέουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και δεν δίνουν την εντύπωση του αρρενωπού και σέξι αρσενικού.

Ο τύπος του «σκληρού» άντρα, που ούτε δεσμεύεται, ούτε παντρεύεται

Οι άντρες με τη μεγάλη ποσότητα τεστοστερόνης έχουν το αντίθετο προφίλ: είναι λιγότερο συναισθηματικοί, φλερτάρουν και τείνουν να έχουν πολλές παράλληλες σχέσεις, δεν είναι ειλικρινείς, δε νοιάζονται ιδιαίτερα ούτε και φροντίζουν το ταίρι τους και αποφεύγουν τη δέσμευση και το γάμο. Η εξωτερική τους εμφάνιση είναι ιδιαίτερα σέξι: μυώδεις, δυνατοί, με… τετράγωνο αποφασιστικό πηγούνι –όπως τους περιγράφουν τα ρομαντικά μυθιστορήματα-. Οι άντρες αυτού του είδους συχνά ασκούν έντονη γοητεία στο γυναικείο φύλο και έχουν μία τριάδα ακαταμάχητων χαρακτηριστικών: είναι λίγο «μακιαβελικοί», τους αρέσουν οι μηχανορραφίες, οι πλεκτάνες, τα σχέδια, είναι νάρκισσοι, επειδή ενδιαφέρονται κυρίως για τον εαυτό τους και λιγότερο για τους άλλους και έχουν μια ψυχοπαθητική ποιότητα στην προσωπικότητά τους, επειδή αποπνέουν δύναμη και αγριάδα και δε δείχνουν να φοβούνται ή να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των άλλων.

Γιατί οι γυναίκες αποφεύγουν τα «καλά» παιδιά και ερωτεύονται τα «κακά» παιδιά;

Μερικές φορές οι γυναίκες αποφεύγουν τα «καλά αγόρια» επειδή τους φαίνεται ότι είναι μαλθακοί άνθρωποι, θεωρούν ότι κάτι άλλο, σκοτεινό, μπορεί να κρύβεται πίσω από τον καλό χαρακτήρα. Οι άντρες αυτοί συχνά δε κάνουν καλή πρώτη εντύπωση και βάζουν περισσότερη προσπάθεια στο να δείχνουν καλοί παρά στο να είναι αληθινοί. Αντίθετα, οι «σκληροί» άντρες, επενδύουν στο να δείχνουν αληθινοί και με την τάση του νάρκισσου «είμαι αυτό που βλέπεις και είμαι ό,τι καλύτερο» γοητεύουν άμεσα.

Ένα άλλο στερεότυπο είναι ότι τα «καλά» παιδιά είναι αδύναμοι χαρακτήρες, ενώ τα «κακά» παιδιά είναι δυνατοί χαρακτήρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες επιθυμούν την εικόνα του δυνατού και δυναμικού άντρα, αλλά επειδή ακολουθούν το στερεότυπο δε βλέπουν ότι και τα καλά παιδιά μπορεί να είναι μια χαρά δυναμικοί και αποφασιστικοί άνθρωποι.

Οι άντρες στην κατηγορία «καλά» παιδιά συνήθως είναι των τύπων, πάνε σύμφωνα με τους κανόνες, είναι προσεκτικοί και δεν παίρνουν ρίσκα. Με δυο λόγια δε δημιουργούν έντονη και ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα γύρω τους, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να βαριούνται κοντά τους. Αντίθετα, τα «κακά» παιδιά παίρνουν ρίσκα, δημιουργούν εντάσεις και ένα κλίμα που η γυναίκα βρίσκει μπροστά της εκπλήξεις (όχι μόνο ευχάριστες!) που την κάνουν να μη βαριέται και να νιώθει «ζωντανή» και επιθυμητή.

Οι γυναίκες επιθυμούν να νιώθουν ότι ο άλλος τις έχει ανάγκη και ότι μπορούν να κάνουν κάτι για να τον αλλάξουν. Αυτή είναι η παγίδα του «με την αγάπη μου θα τον σώσω». Η αλήθεια είναι ότι κανένας που δε θέλει να σωθεί και να αλλάξει δεν αλλάζει επειδή το θέλει κάποιος τρίτος. Καθώς αφοσιώνονται στο να διορθώσουν τον σχεδόν τέλειο άντρα που βρήκαν και να τον κάνουν για πάντα δικό τους, μετατοπίζουν τα προσωπικά τους θέματα, καθώς δεν έχουν χρόνο να δουν τις δικές τους αδυναμίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι άντρες στην κατηγορία «καλά» παιδιά μπορεί να είναι πιο προσεκτικοί, να μη λένε μεγάλα λόγια, να χάνουν τα λόγια τους μπροστά σε μια ωραία γυναίκα, να μη κάνουν καταπληκτικά κομπλιμέντα ή να μη φλερτάρουν με τρόπο που να κάνουν μια γυναίκα να νιώθει σπέσιαλ.

Αντίθετα, τα «κακά» παιδιά δε χάνουν τα λόγια τους, αλλά ούτε και ευκαιρία να κάνουν μια γυναίκα να αισθανθεί θηλυκή και επιθυμητή.

Οι άντρες στην κατηγορία «κακά» παιδιά δείχνουν σέξι, δείχνουν ότι μπορούν να καταφέρουν το κάθε τι, ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων και ότι μπορούν να προσφέρουν όσα υπόσχονται στον τομέα σεξ, έρωτα, εμπειρία (που φυσικά δεν είναι απαραίτητα αλήθεια). Αντίθετα, ένα λανθασμένο στερεότυπο είναι ότι τα «καλά» παιδιά δεν είναι τόσο καλά στο κρεβάτι.

Ξέρουν να γοητεύουν μια γυναίκα στη θεωρία, επειδή ξέρουν τι θέλει να ακούσει μια γυναίκα. Το πρόβλημα είναι ότι συμπεριφέρονται έτσι για να αποδείξουν στον εαυτό τους πόσο καταπληκτικοί είναι και ότι μπορούν να ρίξουν όποια γυναίκα επιθυμούν, ενώ δε νοιάζονται καθόλου για το πώς αισθάνεται η γυναίκα. Όταν η γυναίκα αντιληφθεί τι συμβαίνει, συχνά θέλει να φύγει, αλλά δυσκολεύεται γιατί έχει πιαστεί στα δίχτυα της γοητείας του «κακού» παιδιού.

Γυναίκες με χαμηλή αυτοπεποίθηση (που συχνά δεν τους φαίνεται καν!) προτιμούν τα «κακά» αγόρια, επειδή θεωρούν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο και η συμπεριφορά του άντρα τους είναι οικεία: έτσι ακριβώς φέρονται και οι ίδιες στον εαυτό τους! Αν βρεθούν με ένα «καλό» παιδί το αμφισβητούν και πιστεύουν ότι μάλλον τις κοροϊδεύει.

Τα γονίδια κάνουν τη γυναικεία καρδιά να σκιρτάει για τον δυνατό και άγριο άντρα. Οι άντρες στην κατηγορία «κακά» παιδιά συνήθως δείχνουν δυνατοί και άτρωτοι, και το γυναικείο φύλο στη φύση γενικά και όχι μόνο στους ανθρώπους, επιλέγει ως σύντροφο τον δυνατότερο, για να εξασφαλίσει τη διαιώνιση του είδους. Έτσι, τα «κακά» παιδιά περνάνε το μήνυμα «μπορώ να σε προστατέψω», που είναι αυτό που θέλει να ακούσει μια γυναίκα.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι γυναίκες κάνουν λάθος στην επιλογή άντρα και σχέσης: μπορεί να προέρχονται από οικογενειακό περιβάλλον με αντίστοιχα πρότυπα, οπότε επαναλαμβάνουν τη συμπεριφορά που έχουν δει, μπορεί να μην είχαν ποτέ μια ουσιαστική, καλή σχέση για να ξέρουν πώς είναι, μπορεί να έχουν πιστέψει τους μύθους για τους «δυνατούς» άντρες ή να έχουν λανθασμένες προσδοκίες από το αντρικό φύλο και τις σχέσεις ή απλώς να έχουν τόσο στρες και άγχος να είναι με κάποιον, που δεν τις νοιάζει αν αυτός ο άντρας είναι ακατάλληλος για τις ίδιες.

Η ζωή έχει να κάνει με επιλογές και ισορροπίες. Όταν άντρες και γυναίκες έχουν την εσωτερική τους ισορροπία και αυτοπεποίθηση, τότε και τα δύο φύλα προτιμούν το «καλό και σωστό» άτομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου