Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Αστρική μαύρη τρύπα με τον ταχύτερο άνεμο που έχει ποτέ καταγραφεί

fastest-wind-from-stellar-blackhole
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Michigan έχουν ανακαλύψει κάτι εκπληκτικό στο διάστημα. Μετά την ανάλυση δορυφορικών εικόνων ανακάλυψαν μια αστρική μαύρη τρύπα με τον ταχύτερο άνεμο που έχει μετρηθεί ποτέ από μια παρόμοια μαύρη τρύπα.

Η αστρική μαύρη τρύπα – που ανήκει σε ένα δυαδικό σύστημα – απορροφά υλικό από το συνοδό άστρο δημιουργώντας έτσι έναν δίσκο αερίων γύρω από αυτήν. Ο άνεμος μετακινεί και διασκορπίζει την ύλη του δίσκου εμποδίζοντάς την να πέσει στην μαύρη τρύπα

«Είναι έκπληξη ότι αυτή η μικρή μαύρη τρύπα είναι σε θέση να δημιουργεί ανέμους με ταχύτητες που συνήθως βλέπουμε μόνο στις γιγάντιες μαύρες τρύπες», αναφέρει ο Jon M. Miller ένας από τους ερευνητές. "Με άλλα λόγια, αυτή η μαύρη τρύπα έχει καλή απόδοση πάνω από τον μέσον όρο της κατηγορίας."

Η ταχύτητα των ανέμων βρέθηκε να είναι 32 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου ακτίνων-Χ Chandra της NASA . Ωστόσο, είναι μόνο το 3 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός. Αυτό τα ρεκόρ του ανέμου είναι δεκαπλάσιο από ό,τι έχουν δει ποτέ οι αστρονόμοι από μια παρόμοια αστρική μαύρη τρύπα. Η ανακάλυψη βέβαια θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του κοσμικού αυτού αντικειμένου.

"Είναι το κοσμικό ισοδύναμο ενός τυφώνα κατηγορίας πέντε”, δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Ashley King από το Πανεπιστήμιο του Michigan, που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Letters.

Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται μετά από την κατάρρευση ενός γιγάντιου άστρου και ζυγίζουν περίπου 10 φορές περισσότερο από τη μάζα του ήλιου. Αυτή η μαύρη τρύπα, γνωστή ως IGR J17091-3624, ή IGR J17091 για συντομία, είναι η μικρότερη από άλλες μαύρες τρύπες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τέτοιους υψηλούς ανέμους.

Η αστρική αυτή μαύρη τρύπα είναι περίπου 28.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και θεωρείται ότι είναι από τις πιο μικρές μαύρες τρύπες που έχουμε ποτέ παρατηρήσει, γιατί η μάζα της είναι μόλις τριπλάσια από του Ήλιου, που την κατατάσσει στο θεωρητικό μίνιμουμ της μάζας που μπορεί να έχει μια μαύρη τρύπα για να είναι σταθερή.

Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι ο άνεμος έρχεται από ένα δίσκο αερίου γύρω από τη μαύρη τρύπα. Υποθέτουμε ότι αυτοί οι άνεμοι θα μπορούσαν να παρασύρουν περισσότερα κοσμικά αντικείμενα από ότι συλλαμβάνει η μαύρη τρύπα, σύμφωνα με τη NASA.

«Σε αντίθεση με τη λαϊκή αντίληψη ότι οι μαύρες τρύπες απορροφούν όλο το υλικό που πλησιάζει κοντά τους, εκτιμούμε ότι το 95 τοις εκατό της ύλης στο δίσκο γύρω από το αντικείμενο IGR J17091 αποβάλλεται από τον άνεμο", εξήγησε ο King.

Οι άνεμοι αυτοί εκπέμπονται από τη μαύρη τρύπα προς όλες τις κατευθύνσεις, σε αντίθεση με τους ανέμους από τυφώνες πάνω στη Γη.

Το Expanded Very Large Array στην Αριζόνα έδειξε επίσης ότι δεν παρουσιάστηκε κανένας πίδακας ραδιοφωνικών κυμάτων όταν φάνηκε ο άνεμος. Αυτούς όμως τους ραδιο-πίδακες τους έχουμε δει συχνά άλλες φορές. Η παρατήρηση αυτή αποδεικνύει ότι οι ισχυροί άνεμοι, μπορούν να καταστείλουν τους ραδιό-πίδακες από τις μαύρες τρύπες, που για τους ερευνητές της NASA είναι μια σημαντική ανακάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου