Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Δυνάμεις του Δέκα

sympanΠόσο διαφορετικό φαίνεται το σύμπαν στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες κλίμακες; Η πιο διάσημη ταινία μικρού μήκους της γενιάς της κάνει εκπληκτικές συγκρίσεις. Αυτή η ταινία, Δυνάμεις του Δέκα, που δημιουργήθηκε αρχικά το 1960 βρίσκεται πλέον στο YouTube και παραπάνω μπορείτε να δείτε την εννέα λεπτών ταινία για τον εαυτό σας.

Από μια κουβέρτα πικ-νικ κοντά στο Σικάγο μέχρι το Σμήνος Γαλαξιών της Παρθένου, κάθε δέκα δευτερόλεπτα η ταινία κάνει ζουμ προς τα έξω για να δείξει ένα τετράγωνο δέκα φορές μεγαλύτερο από κάθε πλευρά. Το βίντεο στη συνέχεια αντιστρέφεται, μεγεθύνοντας προς τα πίσω με έναν παράγοντα του δέκα κάθε δύο δευτερόλεπτα και καταλήγει μέσα σε ένα πρωτόνιο.

Οι αλληλουχία των Δυνάμεων του Δέκα στην πραγματικότητα βασίζεται στο βιβλίο Cosmic View του Kees Boeke του 1957. Οι μεταβαλλόμενες προοπτικές της ταινίας είναι τόσο συναρπαστικές και εκπαιδευτικές ώστε μερικές ενότητες έχουν αναδημιουργηθεί με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων λεπτών της ταινίας Επαφής (Contact), και μια ψηφιακής βιντεοταινίας μικρού μήκους με τίτλο Το Γνωστό μας Σύμπαν (The Known Universe) που δημιουργήθηκε για το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου