Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τεχνητή νοημοσύνη της IBM θέλει να γίνει συγκυβερνήτης

watson
Στο πλαίσιο συνεργασίας με τη NASA, ο πάνσοφος Watson της IBM εκπαιδεύεται ως συγκυβερνήτης αεροπλάνων και διαστημικών σκαφών προκειμένου να προειδοποιεί για προβλήματα που οι άνθρωποι δεν θα αντιλαμβάνονταν. Ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα η τεχνητή νοημοσύνη αντικαταστήσει και τον πιλότο.

O Watson δέχεται ερωτήματα και αναλύει ωκεανούς δεδομένων για να βρει τις απαντήσεις

Ο Watson έγινε διάσημος το 2001 όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, στο οποίο οι παίκτες καλούνται να βρουν τις ερωτήσεις σε γνωστές απαντήσεις.

Το σύστημα, μια από τις πιο ανεπτυγμένες τεχνητές νοημοσύνες του κόσμου, αναλύει ωκεανούς δεδομένων για να βρίσκει τις πιθανότερες απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί σε καθημερινή γλώσσα.

Μετά τη νίκη του στο Jeopardy!, ο Watson άρχισε να εκπαιδεύεται στην Ογκολογία, εξετάζοντας όλη την ογκώδη βιβλιογραφία για να απαντά σε ιατρικά ερωτήματα.

Στη νέα της ενσάρκωση, η τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε τη βασική εκπαίδευση στο Ερευνητικό Κέντρο «Λάνγκλεϊ» της NASA, όπου θα βοηθά τους ερευνητές στην ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων.

«Το πρώτο σύστημα επίδειξης που κατασκευάσαμε ήταν σχεδιασμένο να προσφέρει στον πιλότο πληροφορίες την ώρα της πτήσης» αναφέρει ο Κρις Κοντέλα, μηχανικός της IBM που εργάζεται στο πρόγραμμα Watson.

Η NASA «προσπάθησε να οργανώσει μια αναπαράσταση ενός συμβάντος που σημειώθηκε πριν από λίγα χρόνια σε μια αεροπορική εταιρεία, και να δει αν ο Watson μπορούσε, όταν είχε πρόσβαση στα δεδομένα της πτήσης, να παρουσιάσει πληροφορίες που θα έκαναν τη διαφορά, αν ο πιλότος τις γνώριζε εκείνη την ώρα».

Η πραγματική πτήση στην οποία βασίστηκε το σενάριο προσγειώθηκε χωρίς σοβαρό πρόβλημα, ο πιλότος όμως είχε προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν επιδεινώσει την κατάσταση. Στη διάρκεια της προσομοίωσης, ο Watson προσέφερε στοιχεία που θα είχαν βοηθήσει τον πιλότο να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβαινε.

Η επόμενη φάση της εκπαίδευσης του Watson ως βοηθού για πιλότους θα ξεκινήσει το 2017, είπε ο Κοντέλα.

Οι μηχανικοί της IBM έχουν συζητήσει με τη NASA και μια άλλη πιθανή εφαρμογή, στην οποία ο Watson παρακολουθεί την υγεία των αστροναυτών και τους προτείνει θεραπείες στην περίπτωση ασθένειας.

Η IBM, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Watson τον χειρισμό τροχοφόρων ρομπότ στον Άρη.

Σήμερα, ο Watson ζει στο λεγόμενο νέφος (cloud) και απαιτεί για τη λειτουργία του ογκώδη υπολογιστικά συστήματα. Αν η IBM καταφέρει να τον μικρύνει αρκετά, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε στο μέλλον να βρει δουλειά στο Διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου