Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Αντίσταση στην αλλαγή

Αποτέλεσμα εικόνας για αγχοσΠόσες φορές δεν έχουμε κάνει νέα ξεκινήματα;
Πόσες ‘νέες αρχές’ άραγε έχουμε αποθηκεύσει στον ‘σκληρό’ προσωπικό μας δίσκο;
Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις εργασία, σύντροφο, την στάση σου απέναντι στο δώρο που λέγεται .. ζωή, στην φυσική δραστηριότητα και τον τρόπο που τρέφεσαι, κ.α.

Είναι στην ανθρώπινη φύση να φοβόμαστε το άγνωστο και να μην τολμάμε το διαφορετικό. Σιγά μην αφήσουμε την βολή μας τόσο εύκολα. Προβάλλουμε ένα σωρό δικαιολογίες όπως: δεν έχω την οικονομική άνεση τώρα, δεν έχω τον χρόνο, δεν έχω κουράγιο… Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα μας ότι πρόκειται για ένα σωρό εμπόδια (μπορούμε να σκεφτούμε πολλά αν θέλουμε), προκειμένου να μείνουμε άπραγοι στο ασφαλές μεν άλλα «τοξικό» μας περιβάλλον.

Και ενώ εσύ έχεις πάρει τις αποφάσεις σου, έχεις θέσει τους στόχους σου και βήμα βήμα οδεύεις προς την αλλαγή, πριν ακόμη φτάσεις στα μισά της διαδρομής και ενώ είσαι ακόμη γεμάτος ενθουσιασμό, κάνεις πίσω-γυρίσματα… Κάτι δεν σου αρέσει, κάτι σου θυμίζει πολύ καλά εκείνη την άσχημη συνήθεια ή σκέψη ή συμπεριφορά που είχες κάποτε. Αρχίζεις και νιώθεις άβολα… Αρχίζεις και δυσανασχετείς μπροστά στη νέα αίσθηση του καινούριου, του διαφορετικού. Αρχίζεις και θέτεις ερωτηματικά αμφισβήτησης…

Μα είναι σίγουρα λογικό να νιώθω έτσι;
Στατιστικά όταν ξεκινάς να αλλάξεις κάτι στην ζωή σου, περίπου στο 1/3 της διαδρομής που έχεις να διανύσεις προς την αλλαγή προβάλλεται η περιβόητη αντίσταση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απολύτως φυσιολογικό.
Σκεφτείτε ότι βγαίνετε από μια κατάσταση σταθερότητας και συναντάτε μια κατάσταση αστάθειας και ρευστότητας, κάτι το οποίο δεν μπορείτε να ελέγξετε. Επιθυμητό μεν, όμως αβέβαιο . Το σώμα μας άλλα και η ψυχή μας αντιδρά. Είναι κάτι σαν «απώλεια» το να φύγουμε και να αποχωριστούμε την παλιά κατάσταση, ενώ η νέα κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολα διαχειρίσιμη. Σε ποιον αρέσει αυτό;

Το ταξίδι όμως προς την αλλαγή, θα πρέπει να γίνει κύριο μέλημά μας και όχι ο στόχος ο οποίος έχουμε θέσει και οραματιστεί. Το ταξίδι μετράει.

Το ταξίδι μετράει γιατί μαθαίνεις για τον εαυτό σου πράγματα που δεν είχες φανταστεί γιατί ήταν κλειδωμένα στο ‘μπαούλο’ της δικής σου ‘ασφάλειας’ και ποτέ δεν τους είχες δώσει την ευκαιρία να φανούν και να αναγνωριστούν. Στόχευσε στην πορεία και στην απόλαυση λοιπόν και μην μπερδεύεσαι και αυτό-τιμωρείσαι. Δεν είσαι ούτε ανάξιος, ούτε άχρηστος επειδή κάνεις υποτροπές σε αυτήν σου την προσπάθεια που κάνεις για να αλλάξεις την ποιότητα της ζωής σου. Μην στολίζεις τον εαυτό σου με φράσεις του τύπου «δεν είμαι εγώ για τέτοια», «έχω συνηθίσει, τώρα είναι αργά για να αλλάξω».

Αντιθέτως …η αντίσταση είναι μια μεγάλη πηγή πληροφόρησης για τον εαυτό μας. Τα συναισθήματα μας αλλάζουν, μεταβάλλονται, δεν είναι παγιωμένα. Η λέξη προέρχεται από την αγγλική e motions=κίνηση.

Αυτός που θέλει να είναι σταθερά ευτυχισμένος πρέπει να αλλάζει συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου