Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη πέτυχαν καλύτερη διάγνωση πνευμονολογικών εξετάσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για Υπολογιστές διάγνωση πνευμονολογικών εξετάσεωνΟι υπολογιστές που διαθέτουν εξελιγμένα προγράμματα με τεχνητή νοημοσύνη, είναι σε θέση να βελτιώσουν τις διαγνώσεις των πνευμονολογικών εξετάσεων, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα και από τους γιατρούς στον εντοπισμό ασθενειών των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.
 
Είναι η πρώτη φορά που στο πεδίο της πνευμονολιογίας αναγνωρίζεται η σημαντική χείρα βοηθείας που μπορεί να δώσει η υψηλή τεχνολογία για ακριβέστερες διαγνώσεις. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βιμ Γιάνσενς του Πανεπιστημίου της Λουβέν, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Μέχρι σήμερα οι πνευμονολογικές εξετάσεις αξιολογούνται σε μεγάλο βαθμό από τους γιατρούς, ανάλογα με την εμπειρία τους. Οι Βέλγοι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.000 άτομα που έκαναν για πρώτη φορά τέτοια τεστ. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μια πρώτη κλινική διάγνωση από τους πνευμονολόγους με βάση τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων.
 
Στη συνέχεια, οι υπολογιστές με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης ανέλαβαν να κάνουν το ίδιο. Κρίνοντας με βάση μια σειρά παραμέτρους και μαθαίνοντας στην πορεία από την 'εμπειρία' του, ο υπολογιστής προτείνει την πιθανότερη διάγνωση.
 
Όπως είπε ο Γιάνσενς, «η έρευνά μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας παρέχει πιο ακριβείς διαγνώσεις. Η ομορφιά του προγράμματος έγκειται στο ότι ο αλγόριθμος μπορεί να προσομοιώσει την πλήρη διαδικασία αξιολόγησης που κάνει ένας γιατρός, αλλά χρησιμοποιώντας μια πιο προτυποποιημένη και αντικειμενική προσέγγιση, εξαλείφοντας έτσι οποιαδήποτε μεροληψία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου