Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Η σημασία του φλερτ στη ζωή μας

Πώς το καλοκαίρι παρεμβαίνει ως τονωτική ένεση στη σεξουαλικότητα

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή ερωτική που μας καλεί να παίξουμε μαζί της. Το κλίμα που επικρατεί και κυρίως η ζέστη, πέραν των βιολογικών αλλαγών, παρεμβαίνουν στη σεξουαλικότητα με διάφορους τρόπους. Οι άνθρωποι φοράνε λιγότερα ρούχα αφήνοντας ακάλυπτες περισσότερες περιοχές του κορμιού τους και εκπέμποντας, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, «προκλήσεις» συντροφικότητας. Επιπλέον, αυτή η εποχή ευνοεί τη διασκέδαση και τις νέες γνωριμίες. Οι διακοπές, η χαλαρή διάθεση, η μυρωδιά της θάλασσας, η συγκέντρωση του πλήθους σε παραλίες και κλαμπ, αλλά και η άφθονη κατανάλωση αφροδισιακών φαγητών και αλκοολούχων ποτών συντελούν στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης. Την εποχή αυτή γεννιέται μια ανάγκη φυγής από τα συνηθισμένα, από μια κοινωνία που αγκομαχάει οικονομικά και κουράζεται ψυχολογικά από τα πολιτικά δρώμενα. Και τα δύο φύλα το καλοκαίρι αποκτούν διαθέσεις, επιθυμίες και συμπεριφορές που αφήνουν την πόρτα ανοιχτή και κάνουν την πρόσβαση πιο εύκολη σε νέες και τυχαίες γνωριμίες. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι αυτή την εποχή η αυτοπεποίθησή μας ακολουθεί ανοδική πορεία και μας προτρέπει στην αναζήτηση ενός νέου συντρόφου που είτε θα είναι προσωρινός, είτε θα μας ακολουθήσει στον χειμώνα που έρχεται.

Παρ’ όλα αυτά, στις μέρες μας διάφορες πρακτικές του γνωστού «ελληνικού καμακιού», όπως το «κάνω πως πνίγομαι στη θάλασσα, για να με σώσει εκείνος που έχω βάλει στο μάτι» ή κασέτες που φτιάχναμε για τις τουρίστριες με σπαστά αγγλικά «γιου αρ μπιούτιφουλ, άι λοβ γιου», που βλέπουμε συχνά σε ασπρόμαυρες ταινίες του ’60, είναι πλέον ξεπερασμένες. Σήμερα οι περισσότεροι Ελληνες αγνοούν στην πραγματικότητα την τέχνη του φλερτ. Στην ουσία είναι κάτι σαν άγνωστη λέξη γι’ αυτούς και το όποιο σημάδι της πλέον ανιχνεύεται και εκφράζεται μέσω των social media που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Ενα like ή ένα μήνυμα στο προφίλ εκείνου/ης που μας αρέσει είναι ο νέος τρόπος για να του/της δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Δεν χρειάζεται πια να βρεις το θάρρος να ζητήσεις τον αριθμό του/της, ούτε να μιλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο και να τον/την καλέσεις να βγείτε. Ψάχνεις το όνομα, πατάς το «αίτημα φιλίας» και το πρώτο βήμα έγινε.

Οσο μπανάλ κι αν θεωρείται, όμως, το φλερτ στις μέρες μας, εκείνο το κανονικό, το αληθινό, που μας προκαλούσε σκίρτημα στην καρδιά, το αναπολούμε. Ιδιαίτερα σήμερα που η μουντάδα, η ένταση και το άγχος της πιεστικής καθημερινότητας κυριεύουν. Χρειάζεται να βάλουμε ξανά χρώμα στη ζωή μας και να θυμηθούμε πόσο διαφορετικά ήταν τότε που φλερτάραμε χωρίς να φοβόμαστε την απόρριψη. Πόσο μάλλον τώρα που είναι καλοκαίρι και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο από ποτέ.

Το φλερτ είναι ένα όμορφο και δυνατό συναίσθημα που αφυπνίζει τη σεξουαλική εικόνα, αυξάνει την ερωτική επιθυμία και το ενδιαφέρον και των δύο φύλων. Στον άνδρα το φλερτ τού υπενθυμίζει τον ρόλο του κυνηγού, ο οποίος χρειάζεται να «διαβάσει» το θήραμά του ώστε να βρει την κατάλληλη ευκαιρία για να την προσεγγίσει και να γίνει η εκκίνηση του παιχνιδιού. Σίγουρα μια ευγενική, όμορφη και έξυπνη φράση, μια κλεφτή ματιά, μια κίνηση, ένα χαμόγελο ή ένα νεύμα είναι αρκετά ώστε να ξεκινήσει το παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν και οι δύο μαζί, ο άνδρας και η γυναίκα. Οσο κι αν έχουν αλλάξει οι ρόλοι σήμερα, όσο κι αν η κοινωνία έχει αναπτυχθεί, ένα είναι το σίγουρο και αέναο δεδομένο: ο άνδρας πρέπει και χρειάζεται να νιώθει κυνηγός. Από την άλλη η γυναίκα, παρά τη δυναμική της υπόσταση, έχει ανάγκη να αισθάνεται επιθυμητή και υπό διεκδίκηση.

Το γεγονός ότι ένας άνδρας προσπαθεί να τη μάθει και να την κερδίσει είναι αυτό που τη διεγείρει και την οδηγεί τελικά στην αγκαλιά του επίμονου κυνηγού. Μετά το πρώτο στάδιο, το οποίο αποτελείται από τα χαμόγελα και τα βλέμματα, ξεκινάνε οι αισθησιακές φαντασιώσεις που καλλιεργούνται στον ρόλο των δύο πλέον παικτών. Ποια να είναι άραγε η μυρωδιά του; Τι γεύση να έχει το φιλί του; Πώς να είναι γυμνό το κορμί του; Θα έχουμε χημεία στο κρεβάτι; Το παιχνίδι εδώ κινείται μεταξύ φαντασίωσης και πραγματικότητας και δεν συνεπάγεται απαραίτητα σεξουαλική επαφή. Ο ένας δείχνει στον άλλον το ενδιαφέρον του με το πόσο αρέσκεται στο να βρίσκεται κοντά του. Δαπανούν και προσφέρουν τον χρόνο τους ώστε να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να έρθουν πιο κοντά μέσα από κοινά χαμόγελα και «τυχαία» αγγίγματα.

Μπορεί το μισό καλοκαίρι να έχει ήδη περάσει, όμως αυτό δεν μας αποκλείει από το φλερτ. Ισως αυτή η εποχή έχει έρθει για να μας υπενθυμίσει όλα εκείνα που έχουμε ξεχάσει και σχεδόν εκμηδενίσει. Ολα εκείνα που κάναμε στο παρελθόν τα βλέπουμε και τα αναπολούμε μόνο σε ασπρόμαυρες και έγχρωμες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Καμία ηλικία δεν σηματοδοτεί το τέλος του δικαιώματος που έχουμε για ερωτικό παιχνίδι. Επιπλέον, το φλερτ μπορεί να γίνει και μέσα σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση ή σε έναν γάμο, ώστε να αφυπνίσει το ζευγάρι και να βιώσει ξανά όλα εκείνα τα συναισθήματα που τους έφεραν κοντά και τους ένωσαν. Να ξυπνήσει την ερωτική επιθυμία και να τους θυμίσει το πάθος, την έλξη και τον ενθουσιασμό που έχουν κλείσει στο ντουλάπι. Εξάλλου, στην πραγματικότητα, το φλερτ αποτελεί ένδειξη υγείας, αφού όποιος φλερτάρει δείχνει ότι διατίθεται ερωτικά απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Ο καιρός είναι ανοιχτός και η εποχή η πιο κατάλληλη για να φλερτάρουμε μεταξύ μας. Μπορεί η γυναίκα να είναι ο επιθετικός παίκτης και ο άνδρας να κρύβεται φοβούμενος το πέναλτι, η αλήθεια όμως είναι πάντα μία: ο άνδρας χαϊδεύει με το βλέμμα του το σώμα που ποθεί, και αυτό τον περιμένει...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου