Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Τα νετρίνα μπορεί να έχουν προκαλέσει την Σκοτεινή Ενέργεια

dark-energy
Μια νέα θεωρία ίσως εξηγήσει τη μυστηριώδη δύναμη που αναγκάζει το σύμπαν να διαστέλλεται ολοένα και πιο γρήγορα αλλά και με πιο γρήγορους ρυθμούς.
 
Θα μπορούσε όμως ένα νετρίνο – ένα ηλεκτρικά ουδέτερο και σχεδόν χωρίς μάζα σωματίδιο – να έχει προκαλέσει την σκοτεινή ενέργεια, μια δύναμη αντι-βαρύτητας που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από μια δεκαετία;
 
Το 75% της υλοενέργειας του σύμπαντος πρέπει να αποτελείται από σκοτεινή  ενέργεια για να μπορεί να εξηγηθεί ο παρατηρούμενος ρυθμός επιτάχυνσης διαστολής του σύμπαντος
 
Αυτή όμως είναι η τελευταία ιδέα από μια ομάδα θεωρητικών φυσικών οι οποίοι δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια δημιουργήθηκε από ένα συμπύκνωμα νετρίνο σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη γέννηση του σύμπαντος, πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η σκέψη αυτή ξεκίνησε από υπολογισμούς που αποδεικνύουν ότι η πυκνότητα της σκοτεινής ενέργειας μπορεί να συγκριθεί με την τιμή της μάζας του νετρίνο, αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Jitesh Bhatt, στο Ερευνητικό Εργαστήριο Φυσικής στο Ahmedabad, της Ινδίας.
Η σκοτεινή ενέργεια, μια άγνωστη δύναμη που επιταχύνει την διαστολή του σύμπαντος, είναι το μεγαλύτερο κοσμολογικό μυστήριο της σύγχρονης επιστήμης.
 
Η ανακάλυψη της έγινε το 1998 όταν οι αστροφυσικούς σημείωσαν ότι οι σουπερνόβες – τα κατάλοιπα της έκρηξης των πολύ μεγάλων άστρων – έδειξαν έναν επιταχυνόμενο ρυθμό διαστολής κατά τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου σε σύγκριση με τις παλαιότερες εποχές.
 
Οι εξηγήσεις για την σκοτεινή ενέργεια εμπίπτουν σε δύο βασικά στρατόπεδα: οι θεωρίες που προσθέτουν μια νέα φυσική οντότητα και εκείνες που αλλάζουν τους νόμους της βαρύτητας, εξηγεί ο Eric Linder στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
 
“Εάν κάνετε αναζήτηση για «σκοτεινή ενέργεια» στους τίτλους των ερευνών, κατά το παρελθόν έτος, θα βρείτε 200 διαφορετικές εικασίες για το τι είναι σκοτεινή ενέργεια," λέει ο Linder.. "Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για την σκοτεινή ενέργεια. Ορισμένες σχετικές με νετρίνα έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία χρόνια, αλλά ουσιαστικά τίποτα ακόμα δεν έχει βγει από αυτά."
 
Για να υπολογιστεί η τιμή που παρατηρήθηκε για τον ρυθμό της επιτάχυνσης του σύμπαντος, το 75% συνολικά της μάζας και της ενέργειας του σύμπαντος πρέπει να αποτελούνται από μια βαρυτικά απωθητική δύναμη, ή σκοτεινή ενέργεια όπως τη λέμε.
 
Οι επιστήμονες αναπτύσσουν διάφορα πειράματα για την σκοτεινή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης και μιας διαστημικής αποστολής της NASA που λέγεται Joint Dark Energy Mission, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις μετρήσεις σχετικά με την σκοτεινή ενέργεια και να αποκαλύψουν πώς αυτή λειτουργεί.
 
"Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τη φύση της σκοτεινής ενέργειας," λέει ο Ινδός Bhatt. "Μην γνωρίζοντας τη φύση της σκοτεινής ενέργειας, η θεωρητική φυσική θα παραμείνει ατελής."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου