Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Προφητικό αποδείχτηκε το Star Trek

Τηλεμεταφορά, ταχύτητα δίνης και πράσινο αίμα…

Ένας Γερμανός καθηγητής Φυσικής, λάτρης της τηλεοπτικής σειράς Star Trek, αποφάσισε να αφιερώσει το νέο του βιβλίο στην αγαπημένη τηλεοπτική σειρά για την 50ή της επέτειο και να αποδείξει ότι πολλά από τα στοιχεία δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Όπως αναφέρει ο Μετίν Τολάν, συγγραφέας του «Η Φυσική του Star Trek», οι παραγωγοί της σειράς είχαν προσλάβει έναντι 50 δολαρίων έναν φοιτητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ως σύμβουλο για να διασφαλίσουν ότι το σενάριο είναι σύμφωνο με τους νόμους της Φυσικής.

Θεωρητικά
Για παράδειγμα η επίτευξη της περίφημης ταχύτητας δίνης, με την οποία το σκάφος «Enterprise» ταξίδευε στο Διάστημα ταχύτερα από το φως, δεν είναι αδύνατη, όπως εξηγεί ο Τολάν στο βιβλίο του, αν και απέχουμε από αυτήν τόσο όσο ο άνθρωπος του Νεάντερταλ από το Κονκόρντ.

Επίσης η δυνατότητα τηλεμεταφοράς, η αποδόμηση των ατόμων ενός οργανισμού και η στιγμιαία μεταφορά τους σε ένα άλλο σημείο μπορεί να εξηγηθεί από τους νόμους της Φυσικής και συγκεκριμένα από τη θεωρία της σχετικόητας του Αϊνστάιν.

 «Γνωρίζουμε από το 1905 ότι αυτό είναι θεωρητικά εφικτό», αναφέρει ο συγγραφέας. Οι παραγωγοί της σειράς είχαν προσλάβει έναν φοιτητή ως σύμβουλο για να διασφαλίσουν ότι το σενάριο είναι σύμφωνο με τους νόμους της Φυσικής Ακόμα και η ιδέα του πράσινου αίματος του Σποκ, το οποίο σύμφωνα με τον γιατρό του «Enterprise» οφείλεται σε υψηλά επίπεδα χαλκού, δεν είναι εξωπραγματική και έχει την αντιστοιχία της στη φύση: τα καβούρια και ορισμένα αραχνοειδή έχουν στο αίμα τους μια χρωστική ουσία με βάση τον χαλκό που του δίνει ένα μπλε χρώμα.

Το μόνο σημείο στο οποίο η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη φαντασία των σεναριογράφων του Star Trek είναι οι τηλεπικοινωνίες, αφού η συσκευή που χρησιμοποιείται από τον Κάπτεν Κερκ για να επικοινωνεί με το πλήρωμά του («communicator») μοιάζει αστεία μπροστά στα σημερινά smartphones.