Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Κανείς δεν αξίζει την αγάπη σας περισσότερο από εσάς τους ίδιους

Για να αποκτήσετε το σεβασμό των άλλων, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πρώτα να αγαπάτε και να σέβεστε τον εαυτό σας. Αν πραγματικά αγαπάτε τον εαυτό σας τότε οι άλλοι δεν θα μπορούν να σας βλάψουν τόσο εύκολα.
Κανείς δεν αξίζει περισσότερη υποστήριξη, στοργή και εκτίμηση από αυτή που εσείς μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας.
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι συνεπαίρνονται από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους, που τους αγαπούν και τους χαρίζουν μια θέση στη ζωή τους, προσφέροντάς τους ασφάλεια και προστασία.
Αν και μπορεί να αληθεύει το γεγονός ότι όλοι αξίζουμε να μας αγαπούν, να μας σέβονται και να μας εκτιμούν θα πρέπει να μάθετε πρώτα να στρέφετε αυτά τα συναισθήματα προς τα μέσα, σε εσάς. Κανείς δεν αξίζει περισσότερη αγάπη από αυτή που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας – με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η αυτοεκτίμηση, η δύναμη και η αποφασιστικότητα.
Για να είμαστε ευτυχισμένοι, θα πρέπει αρκετοί τομείς της ζωής μας να πηγαίνουν καλά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να καταλάβουμε τι αξίζουμε. Να κατανοήσετε ότι αν δεν αγαπήσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας τότε κανείς δεν πρόκειται να το κάνει.

Κανείς δεν αξίζει περισσότερο σεβασμό από αυτόν που προσφέρετε στον εαυτό σας

Αν δεν σεβαστείτε τον εαυτό σας, θα ανοίξετε την πόρτα στους ανθρώπους που θα σας χειραγωγήσουν, θα σας κατευθύνουν στο δικό τους δρόμο και όλα αυτά θα σας κάνουν να νιώθετε σαν να είστε ένας δευτερεύων χαρακτήρας στη δική σας ζωή.
Από τη στιγμή που θα κατανοήσετε ότι αξίζετε περισσότερα από την αναγνώριση των άλλων στην καθημερινή σας ζωή, θα κατανοήσετε και πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργήσετε μερικές εσωτερικές αξίες όπως είναι η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και η αυτογνωσία.

Κάτι ιδιαίτερα κοινό είναι ότι κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, τα παιδιά αποζητούν προστασία από τους άλλους για να αισθάνονται ασφαλή: αποζητούν την αγάπη των γονιών τους, την αναγνώριση των συνομιλήκων και συμμαθητών τους.
Αυτό μπορεί να σας κάνει να αρχίσετε να βλέπετε τον εαυτό σας ως ένα σημαντικό άτομο.
Αλλά με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσετε ότι ορισμένες φορές οι άνθρωποι σας απογοητεύουν. Τα μέλη της οικογένειάς σας κάνουν λάθη, οι φίλοι σάς προδίδουν και ένας σύντροφος μπορεί να μην είναι σε θέση να σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε.
Τότε αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε την έννοια της «αγάπης για τον εαυτό σας». Αυτή η εσωτερική δύναμη σας επιτρέπει να αγαπάτε τον εαυτό σας και να είστε λιγότερο ευάλωτοι στον πόνο της ζωής.
Αν σας απογοητεύσει η οικογένειά σας, μπορείτε να προχωρήσετε. Αν αποδειχθεί ότι οι φίλοι σας είναι διαφορετικοί από ό,τι φανταζόσασταν, μπορείτε να κάνετε καινούργιους φίλους. Δεν αισθάνεστε μόνοι ή αβοήθητοι, επειδή γνωρίζετε τι αξίζετε στη ζωή.

Βήματα για να αγαπήσετε τον εαυτό σας

Είστε η αγάπη της ζωής σας
Στο σπουδαίο κύκλο της ζωής σίγουρα θα έχετε πολλές ζωές και ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε. Μέλη της οικογένειας, σύντροφοι, παιδιά…Αυτό είναι σημαντικό, αλλά αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι αν δεν αγαπήσετε πρώτα τον εαυτό σας, αυτό που θα δουν οι άλλοι είναι ανασφάλεια, αμφιβολία και άγχος.
Οι άνθρωποι που δεν εκτιμούν τον εαυτό τους, δεν πρέπει να περιμένουν από τους άλλους να το κάνουν. Αυτό δημιουργεί συναισθηματικές ελλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές υπαρξιακές κρίσεις.
Η πραγματική ζωή ξεκινά από τη στιγμή που βάζετε τον εαυτό σας στην κορυφή της ζωής σας. Όταν θα πείτε στον εαυτό σας: «Είμαι σημαντικός/ή, αξίζω την ευτυχία, αξίζω σεβασμό και αγαπώ τον εαυτό μου».
Αυτές οι λέξεις δεν σας κάνουν εγωιστές. Στην πραγματικότητα αποτελούν μια πράξη ελευθερίας. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να πιστεύετε ότι αξίζετε τα πάντα στη ζωή, θα καταλάβετε ότι θα είστε ικανοί να προχωρήσετε μόνοι σας και επιπλέον…να αγαπήσετε τους άλλους.
Το αξίζετε και μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι

Όλοι αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι αλλά δεν γνωρίζουν πάντα τον τρόπο. Μερικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια αρχή είναι τα παρακάτω:
Προσπαθήστε να έχετε μια απλή και ταπεινή ζωή που βρίσκεται πάντα σε ισορροπία: όπου οι αξίες και η ακεραιότητά σας δεν παραβιάζονται, όπου οτιδήποτε κάνετε αξίζει, όπου οι άνθρωποι γύρω σας σάς σέβονται…
Απελευθερώστε τον εαυτό σας από πράγματα που δεν έχουν νόημα. Πείτε όχι στην άσκοπη ταλαιπωρία, μην ανησυχείτε για πράγματα που δεν αξίζουν το χρόνο σας, ξεχάστε τους ανθρώπους που σας έχουν πληγώσει. Θέστε προτεραιότητες στη ζωή σας (τον εαυτό σας, την οικογένειά σας) και αγωνιστείτε για αυτές.
Οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει το χρόνο σας.
Η ευτυχία δεν είναι κάτι που αναζητάτε – τη βρίσκεται μέσα σας κάθε μέρα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να σταματήσετε να κοιτάτε τους ανθρώπους γύρω σας και αφήστε τη να αναπτυχθεί ξεκινώντας μέσα από την καρδιά σας.

Οτιδήποτε και να επιλέξετε να κάνετε, βεβαιωθείτε ότι σας προσφέρει ευτυχία

Τώρα θα αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό; Πώς μπορείτε να γνωρίζετε ότι κάθε επιλογή που θα κάνετε στη ζωή σας θα σας προσφέρει ευτυχία; Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τα πάντα στη ζωή. Γι’ αυτό το λόγο η ζωή συμπεριλαμβάνει ρίσκα και υπερβάσεις ορίων και μετατρέπεται σε μια περιπέτεια.
Γι’ αυτό το λόγο σε κάθε νέο ξεκίνημα θα πρέπει να είστε πάντα επικεντρωμένοι στο μοναδικό πράγμα που είναι βέβαιο: αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι, είστε άξιοι σεβασμού. Όταν αυτά τα δυο δεν συμβαδίζουν, θα πρέπει να πάρετε κάποια απόφαση – να απομακρυνθείτε από αυτή την κατάσταση ή να ρισκάρετε την αυτοεκτίμησή σας.
Πολλές φορές η ευτυχία είναι πράξη τόλμης. Μην φοβάστε να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας, να είστε γενναίες και η αγάπη που έχετε για τον εαυτό σας θα σας προσφέρει τη δύναμη που χρειάζεστε κάθε μέρα.