Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Αναδημιούργησαν τον ουρανό 2500 χρόνια πριν από ποίημα της Σαπφούς!

Με προηγμένο αστρονομικό λογισμικό επιστήμονες βρήκαν την ακριβή ημερομηνία που έγραψε το «Ποίημα τα Μεσάνυχτα» η λυρική ποιήτρια Σαπφώ μέσα στο οποίο περιγράφεται ο νυχτερινός ουρανός στην Ελλάδα πριν από 2.500 χρόνια. Το ποίημα της Σαπφούς περιγράφει ένα σύμπλεγμα αστέρων, τις Πλειάδες τα μεσάνυχτα, όταν υποτίθεται ότι τις παρατήρησε η ποιήτρια από το νησί της Λέσβου.

«Εκτιμήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν για το χρονοδιάγραμμα αυτού του ποιήματος, αλλά τώρα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε επιστημονικά την περίοδο που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες περιγραφές της ποιήτριας του νυχτερινού ουρανού κατά το έτος 570 π.Χ.» αναφέρει ο Manfred Cuntz, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την πρώτη ημέρα στις 25 Ιανουαρίου, και την τελευταία ημέρα στις 31 Μαρτίου, το διάστημα που ο αστεροειδής θα ήταν ορατός από την Σαπφώ το 570 π.Χ.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο, ήταν η αναπαράσταση του νυχτερινού ουρανού της αρχαίας Ελλάδα από τον τόπο και το χρόνο της Σαπφούς. «Η χρήση του λογισμικού “Πλανητάριο” μας επιτρέπει να κάνουμε προσομοίωση του νυχτερινού ουρανού με μεγαλύτερη ακρίβεια σε οποιαδήποτε ημερομηνία στο παρελθόν ή στο μέλλον, και από οποιαδήποτε θέση» τονίζει ο διευθυντής του Πλανηταρίου στην UTA” Levent Gurdemir

Οι διάσημοι στίχοι της Σαπφούς είναι:

 Δέδυκε μεν ἀ σελάννα
καὶ Πληΐαδεσ, μέσαι δὲ
νύκτεσ πάρα δ᾽ ἔρχετ᾽ ὤρα,
ἔγω δὲ μόνα κατεύδω

μετάφραση:
 Γρήγορα η ώρα πέρασε, μεσάνυχτα κοντεύουν,
πάει το φεγγάρι πάει κι η Πούλια βασιλέψανε
– και μόνο εγώ κείτομαι δω μονάχη
κι έρημη.