Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Ρώσοι επιστήμονες μεταμόσχευσαν τον πρώτο 3D εκτυπωμένο θυρεοειδή σε ποντίκι - Επόμενος στόχος νεφρά και συκώτι

Μία ρωσικη εταιρεία στο Sholkovo Innovation Center κατασκεύασε έναν τεχνητό θυρεοειδή αδένα χρησιμοποιώντας έναν 3D εκτυπωτή. Το τεχνητό αυτό όργανο μεταμοσχεύθηκε μετά σε ένα ζωντανό ποντίκι, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. 
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα αληθινό όργανο κατασκευάστηκε από 3D εκτυπωτή στην Ρωσία, ενώ είναι η πρώτη εταιρία από τις πέντε παγκοσμίως που κατάφερε να φτιάξει ένα λειτουργικό όργανο το οποίο μεταφέρθηκε και λειτουργεί σε ένα ποντίκι.
 
Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την «εκτύπωση» και άλλων οργάνων όπως νεφρών και συκωτιού, ενώ παράλληλα επιδίδεται και στο εμπόριο  αυτών των ειδικών «βιο-εκτυπωτών» σε όσες εταιρίες τον κόσμο ενδιαφέρονται να μπουν σ' αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα της ιατρικής. 
 
Οι ίδιοι πάντως λένε ότι παρά το γεγονός ότι το πείραμά τους με το ποντίκι αποδείχθηκε πλήρως επιτυχημένο, θα πάρει κάποιο καιρό ακόμα μέχρι οι εταιρίες που «τυπώνουν» με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν να κατασκευάσουν πλήρως λειτουργικά ανθρώπινα όργανα. 
 
Όπως υπολογίζουν απέχουμε τουλάχιστον 15 χρόνια από την εποχή που θα μπορεί ένας «εκτυπωτής» να σχεδιάζει και να κατασκευάζει ένα ανθρώπινο όργανο, το οποίο θα είναι λειτουργικό και δεν θα δημιουργεί επιπλοκές στον άνθρωπο που θα το δέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου