Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Βοηθήστε το παιδί να απαλλαγεί από το άγχος

Το άγχος δεν είναι «προνόμιο» των ενηλίκων, μιας και τα παιδάκια έχουν τις δικές τους έννοιες. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να χαλαρώσει κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι είναι πιεσμένο:
 
Όταν προσεχώς πρόκειται να βιώσει κάποια μεγάλη αλλαγή, πρέπει να του παρέχετε τις απαραίτητες πληροφορίες έγκαιρα για να προετοιμαστεί ψυχολογικά. Τα περισσότερα παιδάκια αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέχρι να εγκλιματιστούν σε μια νέα κατάσταση, οπότε φροντίστε να το κάνετε λίγο πιο εύκολο για εκείνο.
 
Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του, ιδιαίτερα τις περιόδους με έντονο άγχος για το παιδί. Χαλαρώστε παίζοντας μαζί του, κάντε αστεία και γενικά βάλτε σε προτεραιότητα ασχολίες που του αρέσουν.
 
Ενθαρρύνετε το παιδί να πάει για παιχνίδι με τους φίλους του σε κάποιον εξωτερικό χώρο. Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της φυσικής δραστηριότητας στη διαχείριση του άγχους.
 
Δείξτε του απλούς τρόπους να νιώσει από μόνο του καλύτερα. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε (αν δεν το γνωρίζετε ήδη) ποιες σκέψεις το ηρεμούν και εξηγήστε του πως όταν το μυαλουδάκι του «ταξιδεύει» εκεί, τότε θα απαλλάσσεται από την πίεση.
 
Φροντίστε να του κάνετε σαφές ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν άγχος, για να μη νιώθει ότι κάνει κάτι κακό και επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογική του κατάσταση. Τονίστε όμως παράλληλα πως επίσης όλοι οι άνθρωποι προσπαθούν να βρίσκουν τρόπους να νιώθουν καλύτερα.
 
Δώστε το καλό παράδειγμα. Δε λέμε να μην έχετε άγχος, γιατί δεν είναι κάτι εφικτό, αλλά τουλάχιστον μην το φανερώνετε με λόγια ή πράξεις μπροστά στο παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου