Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Θετική ψυχολογία κάθε μέρα… Γίνεται;

Συχνά ακούμε το «Να έχεις θετική ψυχολογία!», τι σημαίνει τελικά;
Η Θετική Ψυχολογία είναι ένας νέος κλάδος της Ψυχολογίας στην Ελλάδα και το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας αλλά και ότι ήρθε για να μείνει!
Εδώ και πολλές δεκαετίες επιδιώκουμε την ψυχική υγεία και την ευτυχία αντιμετωπίζοντας ό,τι μας βασανίζει, ό,τι είναι άρρωστο και ψυχοπαθολογικό. Η Θετική Ψυχολογία λοιπόν, ασχολείται με το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή με την ενίσχυση των θετικών μας χαρακτηριστικών! Έχουμε όμως όλοι τέτοια χαρακτηριστικά;
Ναι, τα καλά νέα είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα σε όλους μας!!! Καλά διαβάσετε, φτάνει να την ανακαλύψουμε και να της δώσουμε χώρο στη ζωή μας.
Κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν με ενθουσιασμό για τη μέρα που έρχεται ενώ κάποιοι άλλοι με κατεβασμένα κεφάλια….Κάποιοι από εμάς γεννιόμαστε περισσότερο τυχεροί, έχοντας στο DNA μας περισσότερη αισιοδοξία, ικανοποίηση από τη ζωή, ευγνωμοσύνη, ανθεκτικότητα στα δύσκολα και ευτυχία. Ευτυχώς πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η Θετική Ψυχολογία μπορεί να εκπαιδεύσει και τους λιγότερο «προικισμένους» να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν όλα αυτά τα θετικά γνωρίσματα.
Στροφή στο θετικό λοιπόν, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, το που αποδίδουμε τις αιτίες των γεγονότων, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους, το πως αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες κ.α.

Τι κερδίζω στη ζωή μου με τη Θετική Ψυχολογία;
Εκτός από το προφανές, δηλαδή το να νιώθω και να είμαι πιο χαρούμενος, κερδίζω πολλά περισσότερα από όσα νομίζω. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα θετικά γνωρίσματα και συναισθήματα προφυλάσσουν την ψυχική μας υγεία, επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής μας, διαφοροποιούν προς το καλύτερο τη στάση μας απέναντι σε κάποια ασθένεια και μας χαρίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Η στάση μας για τη ζωή έχει τη δυνατότητα να χρωματίζει ο,τιδήποτε κάνουμε. Όσοι έχουν θετική στάση λοιπόν,έχει αποδειχθεί ότι τα πάνε καλύτερα στην εργασία τους, έχουν πιο δυνατές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους και αρρωσταίνουν λιγότερο.
Το κάθε άτομο είναι μοναδικό, αλλά όλα άτομα με θετική στάση τείνουν να έχουν συγκεκριμένα θετικά χαρακτηριστικά. Με το να περιτριγυρίζουν τους εαυτούς τους με θετικούς ανθρώπους, καταφέρνουν να διατηρούν μία νεανική όψη, άσχετα με την πραγματική τους ηλικία.

Ποια είναι τα γνωρίσματα ενός θετικού ανθρώπου;
Αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να είναι θετικός είναι η στάση του. Είναι γεμάτος χαρά και εστιάζει στην καλή πλευρά της ζωής. Είναι ο τύπος του ανθρώπου που μπορεί έξω να βρέχει πολύ και εκείνος να σκεφτεί « Τι υπέροχη μέρα σήμερα!». Δεν επιτρέπει τα εμπόδια που συναντά να μένουν στο δρόμο του. Δεν θυμώνει εύκολα και τα πηγαίνει καλά με τους γύρω του. Έχει την ικανότητα να βρει κάτι όμορφο σε κάθε άσχημη κατάσταση που βιώνει και δίνει καλές συμβουλές γιατί πάντα ψάχνει για τη θετική πλευρά στα πράγματα. Έχει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του και είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει. Είναι ευγνώμων για ό,τι έχει και δεν παραπονιέται για όσα δεν έχει. Εστιάζει στα καλά της ζωής και όχι στα άσχημα.
Ένας θετικός άνθρωπος θα προτιμήσει να μην περάσει πολύ χρόνο κοντά σε αρνητικούς ανθρώπους. Προτιμά να βρίσκεται με ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο σκέψης με εκείνον και πολλές φορές επιλέγει τη μοναξιά από το να βρεθεί με αρνητικά σκεπτόμενους ανθρώπους.
Ένα βασικό του χαρακτηριστικό είναι το γέλιο. Μπορεί να βρει κάτι αστείο σε πολλές καταστάσεις ενώ άλλοι δεν μπορούν. Συχνά δίνει ενθάρρυνση στους άλλους αλλά ξέρει να ενθαρρύνει και τον εαυτό του όταν χρειάζεται Οι περισσότεροι θετικοί άνθρωποι αγαπούν τη φύση, έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί της και εκτιμούν την ομορφιά της.
Έχει την ικανότητα να χαλαρώνει και αυτό του επιτρέπει να καθαρίζει το μυαλό του και να αναζητά τις απαντήσεις σε ο,τιδήποτε είναι λάθος. Η χαλάρωση μειώνει το άγχος και για ένα θετικό άτομο που ξέρει να χαλαρώνει και να αποφορτίζεται, το άγχος δεν αποτελεί πρόβλημα. Γενικά ζει περισσότερο γιατί δεν επιτρέπει πράγματα να τον δυσκολεύουν και κυρίως αποφεύγει τους διαπληκτισμούς. Είναι γενναιόδωρος και δεν ζητάει ανταλλάγματα γιατί βασικό κίνητρο για αυτόν είναι το ότι απολαμβάνει να βλέπει τους άλλους χαρούμενους. Αναζητά και επιδιώκει τη βελτίωση γιατί ξέρει ότι μπορεί να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να αναπτύξουμε;
Θετικά χαρακτηριστικά είναι όσα μας έλκουν και εμάς στους άλλους. Όταν κάποιος είναι ευγενικός, γενναιόδωρος, αισιόδοξος, εκλύει κατά κάποιον τρόπο μία ενέργεια που έλκει όλους τους άλλους. Φυσικά, ποιος δεν θα ήθελε να περνάει χρόνο με έναν ζεστό, ανοιχτό και αξιαγάπητο πρόσωπο;
Τώρα, όταν παρατηρούμε τον εαυτό μας , πολλές φορές βρίσκουμε και κάποια όχι και τόσο θετικά χαρακτηριστικά… όπως ζήλια, εγωισμό, ανωριμότητα, γκρίνια κ.α. Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Αν δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε στη ζωή μας, το πρώτο κομμάτι που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι το πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

    Ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία για να ενσωματώσετε ένα νέο θετικό χαρακτηριστικό στη ζωή σας:
1. Εντοπίστε τι θέλετε να αλλάξετε. Έχετε την τάση να κρίνετε τους άλλους? Θυμώνετε εύκολα? Δεν είναι τώρα η στιγμή να τα βάλετε με τον εαυτό σας επειδή έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε πως νιώθετε και συμπεριφέρεστε, έτσι ώστε με ειλικρίνεια να εντοπίσετε το στόχο που θα σας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
2. Επιλέξτε να αναπτύξετε ένα θετικό χαρακτηριστικό από τη λίστα σας.
3. Έχετε γνώση, (ενσυνειδητότητα), για τις πράξεις και τις επιλογές που κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν παρατηρήσετε ότι κυλάτε πίσω σε παλιές κακιές συνήθειες, ρωτήστε τον εαυτό σας «Τι θα έκανε κάποιος που θα ήταν……..(βάζουμε το χαρακτηριστικό που επιλέξαμε να αναπτύξουμε π.χ. ανθεκτικός) σε αυτή την περίπτωση;» Μετά ενεργήστε αναλόγως.
Αυτή η σύντομη διαδικασία βασίζεται πάνω στη συνειδητή προσπάθεια να «ξαναγράψουμε» πρότυπα συμπεριφοράς στον εγκέφαλό μας. Ουσιαστικά, μετά την επιλογή να ενεργήσουμε σύμφωνα με το νέο θετικό χαρακτηριστικό που θέλουμε να αποκτήσουμε, αναπτύσσουμε αυτή τη δεξιότητα στην προσωπικότητά μας. Το να ενεργεί κάποιος γενναιόδωρα, ζεστά, αισιόδοξα γίνεται σταδιακά κάτι που δεν χρειάζεται προσπάθεια.

Πως θα εφαρμόσω τη Θετική Ψυχολογία στη ζωή μου;
Η μόνη λύση είναι και η πιο απλή, για να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας κάνουμε μικρά βήματα για να γίνουμε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Για παράδειγμα, το να ξεκινήσουμε ένα χόμπι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να βελτιωθούμε. Ένα άθλημα μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς, η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί να μας κάνει πιο υπομονετικούς, ο εθελοντισμός πιο δοτικούς. Ακόμη και το να διαβάσουμε απλά ένα βιβλίο μας ωθεί προς το καλύτερο.
Οι θετικοί άνθρωποι δεν εμπλέκονται σε διαμάχες. Το να αφήνουν απλά να φεύγουν κάποια ασήμαντα πράγματα τους δίνει περισσότερο χρόνο για να δουλέψουν σε πιο σημαντικά πράγματα. Σίγουρα μπορεί κάποια στιγμή να νιώσουν απογοήτευση αν κάποιος συνάδελφος για παράδειγμα πήρε καλύτερη αξιολόγηση αλλά στο τέλος της μέρας πραγματικά αυτό δεν μετράει… Αντί να παραπονιούνται για κάτι που τους ενοχλεί στο χώρο εργασίας οι θετικοί άνθρωποι εστιάζουν στο να βελτιώσουν την επίδοσή τους.

Γίνε ευγνώμων!
Οι θετικοί άνθρωποι γιορτάζουν τις νίκες τους. Νιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουν. Οι άνθρωποι που εστιάζουν σε ό,τι λείπει από τη ζωή τους καταλήγουν να νιώθουν θυμό και ζήλεια για του άλλους. Το να κοιτάζουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει, αντί για το πόσο μακριά πρέπει να πάμε, μας βοηθά να παραμένουμε στο δρόμο προς την επιτυχία. Γιατί όπως είπαμε και πριν, ένα θετικό άτομο επικεντρώνεται στα καλά πράγματα της ζωής ,παρά στα άσχημα.

Ζήσε τη στιγμή!
Το να μένουμε κολλημένοι σε απογοητεύσεις του παρελθόντος μπορεί να μας εμποδίσει από το να προχωρήσουμε μπροστά. Ένα άλλο γνώριμα των θετικών ανθρώπων είναι η ικανότητά τους να αφήνουν το παρελθόν στο παρελθόν. Όλοι θα κάνουμε λάθη στη ζωή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εντούτοις, οι θετικοί άνθρωποι μαθαίνουν από τα στραβοπατήματά τους έτσι ώστε να αποφύγουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Με το να συγχωρούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους, αξιοποιούμε την ενέργειά μας στο να προχωρήσουμε μπροστά και όχι στο να κάνουμε όπισθεν.

Γέλα!
Ένα μυστικό για να παραμείνουμε θετικοί είναι το να γελάμε κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό το χιούμορ στη ζωή μας. Κανείς δεν πρέπει να παίρνει τα πράγματα στα σοβαρά όλες τις ώρες. Το να καταναλώνουμε κάποιο χρόνο αστειευόμενοι με τους οικείους μας, μας βοηθάει να εστιάσουμε στα καλά πράγματα της ζωής. Οι θετικοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπο να γελούν. Αστείες ταινίες, χιουμοριστικά βιβλία, ανέκδοτα μπορούν να βοηθήσουν να παραμείνουμε ευδιάθετοι από το να κατσουφιάζουμε.

Χαλάρωσε!
Όσοι έχουν θετική στάση για τη ζωή εξασφαλίζουν κάποιο χρόνο για τους εαυτούς τους καθημερινά. Η φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο μας απελευθερώνει από την ένταση και μας ανακουφίζει από το άγχος. Όταν ασχολείται κάποιος με ένα χόμπυ ή με τον εθελοντισμό οικειοποιείται την ευγνωμοσύνη και τις χαρούμενες σκέψεις. Επίσης η γιόγκα είναι γνωστή για το ότι χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καθημερινή εξάσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε ακόμη και αν ανήκουμε σε αυτούς που βιώνουν μεγάλο στρες.

Το να καλλιεργούμε όλα τα μέρη της προσωπικότητάς μας, ώστε να έχουμε θετική στάση, μας χαρίζει όχι μόνο ευτυχία αλλά και τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου