Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Συνδέεται το χασμουρητό με την (ελαφριά) ψυχοπάθεια;

Η μειωμένη ανταπόκριση στο μεταδοτικό χασμουρητό μπορεί να συνδέεται με μια κατηγορία ελαφριών ψυχικών παθήσεων, έγραψαν στο ιατρικό περιοδικό «Προσωπικότητα και ατομικές διαφορές» ερευνητές του πανεπιστημίου «Μπέιλορ» του Τέξας.

Λεπτομερέστερα, αφού μελέτησαν συστηματικά 135 φοιτητές, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άτομα που χαρακτηρίζονταν από ναρκισισμό, αναλγησία, έλλειψη συμπόνοιας κλπ  παρουσίαζαν μειωμένη ανταπόκριση στο αυτόματο, αντανακλαστικό χασμουρητό βλέποντας άλλους να χασμουριούνται σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν τέτοια χαρακτηριστικά.

Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι χασμουριούνται ακόμα και στην απλή σκέψη του χασμουρητού ή αν δουν φιλμ ή εικόνες χασμώμενων ατόμων (μάλιστα η παραπάνω πανεπιστημιακή έρευνα έγινε κυρίως με φωτογραφίες).

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το αντανακλαστικό του μεταδοτικού χασμουρητού δημιουργήθηκε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν- και ήταν σήμα για να κοιμηθούν ταυτόχρονα οι πρόγονοι του ανθρώπου. Μπορεί μάλιστα να είναι ακόμα παλιότερο, γιατί παρατηρείται και σε πολλά άλλα θηλαστικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου