Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Winner Effect: Είναι το μυστικό της εξουσίας και της επιτυχίας;

Η εξουσία είναι ένας όρος που ιστορικά "διαχωρίζει" τους ανθρώπους, ενισχύοντας πάντοτε το παιχνίδι τις δύναμης και της αδυναμίας μέσα σε μια κοινωνία. Η εξουσία παίζει ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής, στο μικρόκοσμο μας δηλαδή, όπως για παράδειγμα μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την εξουσία του γονιού απέναντι στο "αδύναμο" παιδί, ή της δασκάλας απέναντι στον μαθητή, ή του πλούσιου απέναντι στον φτωχό του θρησκευτικού ηγέτη απέναντι στον πιστό κτλ. Με άλλα λόγια ο άνθρωπος που εξουσιάζει χρειάζεται κι ένα αντικείμενο, και στην κοινωνία τα αντικείμενα που εξουσιάζουνται είναι οι άλλοι άνθρωποι..

Μοναδική ίσως εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω είναι άνθρωποι που με τις ιδέες τις σκέψεις και την ισχυρή ταυτότητα τους κατατάσσονται από τον λαό σε μία θέση ανώτερη ως μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για το όραμα τους.

Κατανοώντας λοιπόν ότι εξουσία παίζει κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, καταλαβαίνουμε πως ασκεί τεράστια επιρροή στον ανθρώπινο εγκέφαλο με αποτέλεσμα να έχουμε έκκριση τεστοστερόνης κάτι το οποίο προκαλεί εθισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημα του εγκεφάλου. Αυτό έχει παρατηρηθεί ακόμη και σε πειράματα που γίνονται σε ζώα τα οποία βρίσκονται σε κατώτερη βαθμίδα ιεραρχίας μέσα στη φύση που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης άρα γίνεται φανερός ο λόγος που εξουσιάζονται απο άλλα ζώα του ζωικού βασιλείου.

Έτσι λοιπόν είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί όταν κάποιος αρχίσει να χάνει τη θέση του στην ιεραρχία της κοινωνίας σιγά-σιγά περνάει από τη θέση ισχύος που είχε, σε μία θέση αδιαφορίας απο τους άλλους ανθρώπους, κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην δίκη του ζωή αυξάνοντας τα επίπεδα της θλίψης και τους στρές.

Το winner effect αναφέρεται στην υπερβολική έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο η οποία φυσικά περιλαμβάνεται στα υπερβολικά επίπεδα εξουσίας που επιδιώκει κάποιος, τα οποία κρύβουν σημαντικούς κινδύνους τόσο για τις σκέψεις όσο και για τα συναισθήματα του ατόμου. Απο την αλλη πλευρά η λανθασμένη κριτική που έχει ως αποτέλεσμα λανθασμένες αποφάσεις ειναι αποτέλεσμα αυτής της υπερβολής, η εγωκεντρικότητα είναι ένα άλλο σημείο που συναντάμε σε ανθρώπους που προσπάθησαν να έχουν υπερβολική εξουσία απέναντι στους άλλους, ενώ επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι που δεν συναισθάνονται τον πόνο του άλλου, ή δείχνουν άγνοια κινδύνου σε σημαντικές καταστάσεις.

Εν κατακλείδι κάθε μορφή εξουσίας στην υπερβολή της, επηρεάζει άμεσα τον εξουσιαστή προκαλώντας του σημαντικές αλλαγές τόσο σε γνωσιακό όσο και συναισθηματικό επίπεδο και εκεί είναι το σημείο που πρέπει να επαναπροσδιορίσει την ιεραρχία των σκέψεων και συναισθημάτων του το ίδιο το άτομο που εξουσιάζει ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου